Göçerler sürüleriyle birlikte 35 günce kafile uğrunda

Göçerler sürüleriyle gelişigüzel 35 günlük göç yolunda

BATMAN İlkbaharda, yaz aylarını geçirmek için Muş, Erzurum ve Van yaylalarına küçükbaş hayvanlarını otarmak için götüren göçerler, 7 mahiye yayla döneminin arkası sıra 35 bölüm süren yaylalardan merkeze pek ve müşkül ahit göçü başladı.

7 mahiye yayla yolculuğunun arkası sıra Batman’ın Sason ilçesi üzerinden site merkezi, Mardin ve Diyarbakır bölgelerinde kış aylarını kılmak amacıyla tahminî 35 günce mütehammil yolculuğunu sürdüren göçerlerin mukavim yolculuğu bitmeme ediyor. 5 yaşından beri hayvancılık yaptığını tamlayan göçerlerden Serkan Algan, 7 aydır yaylalarda olduklarını belirterek, havaların soğumaya başlamasıyla elan yunak olan yerleşim yerlerinde kış aylarını etmek amacıyla göçe başladıklarını söyledi. Algan, “7 aydır yaylalara çıktık. Havalar soğumaya başlayınca mecburi göçe başladık. Şita aylarını kent merkezlerine mail yerleşme yerlerinde geçireceğiz. Çabucak bizim değil, hayvanların bile üşümemesi geçişsiz. 5 yaşından beri ben bu işi yapıyorum. Seyahat 15 çevrim sürüyor. Gezi boyunca çabucak aldatmak, peynir ve zeytin yiyebiliyoruz. Sıcak aşındırmak boğazımızdan geçmiyor. Bu, kavi bir meslek. 24 saat boyunca hayvanlarımız ile birlikteyiz. Onları geceleri dahi korumazsak kurtların saldırısına maruz kalıyorlar. Bu patika haddinden fazla yıpratıcı, beni gören 35 yaşında zanneder, meğerse ben 20 yaşındayım. Başka tıpkı mesleğimiz yok. Küçüklüğümden beri bu meslekle uğraştığımız amacıyla başka gelişim yapamıyoruz” dedi.

Soğuk havalardan tevakki etmek için yatak ve denktaş kendisine kepenek kullandıklarını nâkil Algan, “Geceleri pervane dediğimiz yünden yapılan giysinin içinde yatıyoruz. Yünden yapıldığı için bizleri ısıtıyor. Havalar haddinden fazla itici olunca bu yetmiyor üşüyoruz. Yağmur geçirmesin diye üstünde oba diktik. Geceleri içine girip kapatıyoruz. Sabaha büyüklüğünde ortamında kat sara yatmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Share: