Ali Keven: “Tmo Nohut, Yeşil Mercimek ve Kontekst Gün Çiçeği Ayak Tabanı Fiyatlarını Yorumlamak Zorundadır”

CHP Yozgat Mebus Yüce Geven, nohut ve yeşil mercimek üzere bakliyat ürünlerinin aya fiyatına ilişkin; “Çiftçimiz piyasanın insafına ayrılma edilmeden maliyetini kurtaracak ayrımsız aya bedel bekliyor. TMO, fındık ve üzüm fiyatını açıkladığı gibi nohut, yeşil yasmık ve dünya gündöndü taban fiyatlarını dahi ifşa etmek zorundadır” dedi.

CHP Yozgat Milletvekili Uca Geven, nohut ve yeşil mercimek üreten çiftçilerin taban denk beklentisine ilişkin yazılmış aynı açıklama yaptı. Keven’in açıklaması şöyle:

“Yozgat ilimiz yeşil yasmık üretiminde bir numara, nohut üretiminde ise ikinci sıradadır. 2020 yılında 155 bin dekar alanda 17 bin titrem yeşil mercimek üretilirken, 2021 yılında 185 bin dekar alanda 16 bin 730 ton yeşil yasmık üretildi. Bu sezon 20 bin ton yeşil mercimek hasat edilmesi bekleniyor. Tekrar 2020 yılında 712 bin dekar alanda 86 bin 417 titrem nohut üretilirken, 2021 yılında 657 bin dekar alanda 68 bin 433 titrem nohut üretildi. Bu mevsim ise 75 bin titrem nohut hasat edilmesi bekleniyor. Yani herhangi bir yıl sayı farkı 100 bin ton bakliyat üreten Yozgatlı çiftçimiz nohut ve yeşil mercimekte korkulu ayrımsız aya bedel bekliyor. Yer Mahsulleri Ofisi (TMO) ve Tarım Güven Kooperatifleri nohut ve yeşil mercimek aya fiyatlarını benzeri an ilk açıklamalıdır. Çiftçimiz piyasanın insafına terk edilmeden maliyetini kurtaracak bir ayak tabanı denk bekliyor. TMO, fındık ve üzüm fiyatını açıkladığı kadar nohut, yeşil yasmık ve yağlık günebakan taban fiyatlarını da açıklamak zorundadır.

Yozgat’ta güzeşte yıl 4 bin 420 titrem dünya günâşık ve 6 bin 300 titrem çerezlik günâşık üretimi yapıldı. Bu zaman ise 130 bin dekar periferi günâşık ekildi. Yani yaklaşık 20 bin titrem gündöndü hasadı yapılacak. Özellikle yağlı tohumların stratejik kendisine desteklenmesi gerektiğini Ukrayna savaşında yaşayarak öğrendik. Rusya’dan kabak yağ yüklü gemilerin gelişini sevinçle araştırmak zorunda üstüne düşmek istemiyorsanız ayçiçeği üreticisi henüz çok desteklenmeli ve hasat edeceği ürünün fiyatı fehamet kontrolünde açıklanmalıdır. Ilk ‘Ekilmedik bir karış kayran bırakmayın’ deyip sonra birlikte üreticiyi görmezden gelemezsiniz. Çiftçiye elan fazla destek verilirse, matbua yavru maliyetine realizasyon edilirse çiftçimiz dış alım sorununu yok etmeye hazır.”

Share: