Ailesinde kestanecik kanseri olan erkeklere ikaz

ZONGULDAK Bülent Ecevit Üniversitesi Bevliye Anne Bilim Dalı’nda işyar Prof. Dr. Bülent Akduman, ailesinde kestanecik öyküsü kâin 40 yaş üstü erkeklerin, kestanecik kanseri tarama polikliniğine başvurması gerektiğini belirtti. Akduman, “Hastanın değme şikayeti olmuyor fakat bilcümle erkeklerde görülebilen kanser bu. Er canlandırma haddinden fazla şanlı; herhangi semptomu, şikayeti sıfır kişilerin ahenkli kestanecik muayenesi olması makro” dedi.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Üroloji Anne Malumat Dalı’nda memur Prof. Dr. Bülent Akduman, kestanecik kanserinde erken teşhisin hayat kurtardığını dile getirerek, tetkik olmanın önemini vurguladı. Prof. Dr. Akduman, kestanecik kanserinin seçme ilinek vermeden görülebileceğini söyleyerek, “Bizim en çok karşılaştığımız buut bu şekilde oluyor. Hastanın temas şikayeti olmuyor ancak hep erkeklerde görülebilen ayrımsız amansız hastalık bu. 50 yaşın üstünde yer yoğun gördüğümüz tıpkısı kanser ve kansere sadık ölümlerde akciğer kanserinden sonra ikinci tam düz alıyor” diyerek konuştu.

Ailesinde prostat öyküsü mevcut 40 yaş üstü erkeklerin kestanecik kanseri tarama polikliniğine başvurması gerektiğini aktaran Akduman, “Önce PSA dediğimiz çağ testi yapıyoruz ve prostat muayenelerini oluyorlar sonrasında de kişileştirme edilirse tedavisi henüz kabil oluyor. Kestanecik muayenesi dahi özge muayenelerden sağlam farklı değil. Sonuç paye dümdüz ve kimsenin korkmasını gerektirecek bire bir öz değil. Hastalar balkı duyduklarını düşünüyorlar amma çok ağrılı aynı muamelat değil, halkımız kesinlikle korkmadan rahatlıkla yaptırabilirler” dedi. Prostat kanserinin erken teşhisi amacıyla ücretsiz tarama yapmayı akla yatkın gördüklerini kaydeden Akduman, “Çeşitli diyetlerin önlediğine müteveccih çalışmalar var ama çalışmaların neticesi göstermiş ki şu anda tayin edilmiş ispatlanmış temas şey namevcut, madde kullanımı önerilmiyor. Çok sayıda ilaçlar, vitaminler var ancak bunların hiçbiri prostat kanserini önlemede kanıtlanmış tedaviler değil. Bu nedenle erken teşhis çokça şanlı, herhangi semptomu, şikayeti sıfır kişilerin ahenkli kestanecik muayenesi olması heybetli. Biz dahi bu çerçevede tamam halkımıza ücretsiz tarama yapmayı akla yatkın gördük” diye konuştu.’HER 6 ERKEKTEN 1’İNİN YAKALANMA RİSKİ VAR’ Kestanecik kanserinin seçkin ilinek göstermeden de olabileceğini anlatan Akduman, “Prostat kanserinin belirtisi genellikle asemptomatik, yani tek belirtisi sıfır kişilerde de görülebilir zira genelde hastalar bize bu şekilde gelir. ‘Benim tek şikayetim yok. İdrarımı rahatlıkla yapıyorum amma soluk testi yaptırdım onda da efdal çıktı sonradan da kanser kişileştirme ettiler’ diyerek dirimlik. Bunun dışında müstakbel evresindeyse eğer hacet sıkma, idrara çıkmada artma, geceleri idrara kalkması kabil. Henüz gelecek evrelerde mızrap ağrıları, böbrek fonksiyonlarında bozulmalar kabilinden şikayetler olabilir. Tamam erkeklerde benzer. Rastgele 6 erkekten 1’i, hayatı boyunca kestanecik kanserine yakalanma riskine sahiptir. Karine vermediği üzere değme ilinek vermediği üzere sakınmak cins olmadığı için tek yapılması müstelzim uyumlu prostat kontroldür. Tınlamalı kestanecik kontrolü yapılan erkeklerin korkmasında tek sebep namevcut. Akıllıca ve erken dönemde tespit edildiği takdirde rastgele kalem tedavisi türlü” dedi.  Prostat kanseriyle ilgili kusurlu bilinenlere değinen Prof. Dr. Akduman, “Ara Sıra hastalardan duyuyorum; ‘Ayakta lüzum beğenmek prostat kanserine bozukluk oluyormuş’ diyerek. Hakeza bir husus yok. Ayakta lüzum yapmak prostat kanserine illet olmadığı kadar inhibitör ayrımsız amil dahi değildir, etkilemez. Arada Bir ‘Cahil çekirdeği aşındırmak kestanecik kanserini engeller mi’ diye geliyor. Hakeza aynı husus dahi namevcut. Kabak çekirdeğinde saf östrojenler var, bu saf östrojenler PSA’yı biraz düşürürler amma amansız hastalık yasaklayıcı değillerdir” diyerek konuştu.

Share: