AFYONKARAHİSAR – Korse tamircisi Anahtar Büyük Ana çırağı olan gelinine işi devretti

Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesinde, askere giden oğlunun gelişim yerinin kapanmaması amacıyla başladığı lastik tamirciliğini yıllardır başarıyla sürdüren Komütatör Akış’ın çırağı olan gelini bile mesleği eline aldı.

Yeni Endüstri Sitesi’nde sargaç tamirciliği özne 83 yaşındaki Akın, gayreti ve çalışkanlığıyla çevresindekilere emsal oluyor.

Yaşı ilerlediği için çocuklarının çıktı çalışmasını istemediği Akış, rastgele hangi büyüklüğünde işten elini çekmiş kabilinden görünse da dükkana gelmeden yapamıyor.

Çırak namına yanında çalışmaya başlayan 61 yaşındaki gelinine işi öğreten Akın, oğluna destek olan geliniyle gurur duyuyor.

Çalışmasını istemeseler üstelik Vesile Büyük Ana evde duramıyor

Akın, AA muhabirine, severek yaptığı işini gelini Huriye’nin üstelik içinde bulunduğu 27 kişiye öğrettiğini söyledi.

İnsanlara bire bir şeyler öğretmeyi çok sevdiğini, alelhusus gelininin haddinden fazla gayretli olduğunu belirten Akış, şöyle konuştu:

“Gelinim demin eşine bindi oluyor. Yaşlanınca, oğlum artık dinlenmemi istedi. Çarkıt gücüm kalmadı. Kimi Vakit beni evde bırakıyorlar, çalışmadan duramıyorum. Elin işleyecek illa ki. Eş kaynana 4 yıl bu işi birlikte yaptık. Gelinimin bu işi yapmasından çokça memnunum.

Çalışmamı istemedikleri üzere işi gelinime devrettim. Kadınlara çağrım mesleksiz kalmasınlar. Biz Türk kadınıyız, ayağımızın üzerinde duralım.”

Gelini birlikte ustası kayınvalidesinin yolundan gidiyor

Huriye Akın ise kişi işlerini yapmaktan çevre çok bahtiyar olduğunu dile getirdi.

Eşi ve kayınvalidesiyle senelerce lastikçilik yaptıklarını anlatan Akış, “İşlerimiz iyicene. Bu işi kayınvalidemden öğrendim. Ayrımsız lastiği kendim söküp takabiliyorum. Edisyon hisse senedi amma leziz. Az Buçuk sakil talip aynı hareket. Alıştım, istekle yapıyorum. İşçi bulamıyoruz. O yüzden hepimiz çalışıyoruz.” diyerek konuştu.

Ali Atak (62) birlikte annesi ve eşiyle senelerce iyicene tıpkı kol çalışması ortaya koyduklarını söyledi.

Otomobil lastiği satma ve tamir dükkanını açtıktan sonradan işi babasına öğrettiğine değinen Atak, “Askere gidince babam üstelik işi anneme öğretti. Babam, biricik başına zorlandı. Babam ve annemle askerden dönünce 4 yıl çalışmaya bitmeme ettim. Annem birlikte işi eşime öğretti. Ailecek çalışmayı seviyoruz.” dedi.

Ballıbaba Köyü Muhtarı Hasan Çatalpınar üstelik elkızı ve kaynananın himmet azmiyle herkese emsal olduğunu kaydetti.

Share: