Adana’da, “Kullanılmamış Çocuk İhracat Destekleri ve Prefinansman Modeli” tanıtıldı

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya, Yeni Yavru İhracat Destekleri ve Prefinansman Modeli ile edimsel, ekonomik, ticari gelişmeleri haddinden fazla çabuk tıpkısı şekilde mevzuata yansıtmayı amaçladıklarını söyledi.

Kılıçkaya, Tecim Bakanlığı koordinasyonunda, Adana Uran Odası (ADASO) ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) işbirliğiyle bir otelde düzenlenen “Bakir Soy Sop İhracat Destekleri ve Prefinansman Modeli”nin tanıtım ve brifing toplantısına katıldı.

Buradaki konuşmasında Kılıçkaya, ihracata verdikleri destekleri baştan tasarladıklarını ve kurguladıklarını belirterek, şöyle devam etti:

“Uygulamadaki 14 ayrımlı mevzuatı sadeleştirdik, 15 sermaye ve 35 maddede baştan hazırladık. Garaz, aktüel, hesaplı, ticari gelişmeleri çokça aceleci bir şekilde mevzuata yaymak. Biliyorsunuz destekler için belgeleri istiyoruz, müracaat süreleri var ve benzerleri. Destek oranları ant içerisinde çok değişik gelişmişti. Çokça mütenevvi bindi oranlarımız vardı. Bunu üstelik sadeleştirdik. Yüzdelik 50 ve 75. İki bindi oranımız oldu ve ayrıca bulunan desteklerle yaptığımız iyileştirmelerin yanı sıra kullanılmamış çocuk dediğimiz alelhusus birlikte e-ihracata çevrilmiş yenilikçi destekleri üstelik bu mevzuatın içine katmış olduk. Sayın Cumhurbaşkanımızın imzasıyla, elan anlaşılır, basit ve işlevsel tıpkı mevzuatı, hamdolsun geçtiğimiz ağustos ayı bakımından yürürlüğe koymuş olduk.”

Kılıçkaya, ihracatın değme adımına ve seçme aşamasına destek verdiklerini vurguladı.

İhracatçılara verdikleri desteklerle ilgilendiren bilgelik veren Kılıçkaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İhracata kullanılmamış başlayan KOBİ’miz, ancak dışında markasını tescil ettirecek, işte biz burada devreye giriyoruz ve destek veriyoruz. Pazara girişte zorunlu vesaik olan sertifikasyonlar, nitelik belgeleri, testler, analizler bunlara ihtiyaç duyacak, tığ orada devreye giriyoruz. Sıkı dışında kasıt ülkelerini belirledi, ilişki araştırması yapacak. Seyahat yapacak işte burada konaklama ve gezi masrafları devreye girecek. Biz burada bindi veriyoruz. Pazara ilişkin yer mehabetli tanıtım enstrümanları olan mahdut içi ve az dışındaki fuarlara katılacak, biz gine bakanlık olarak burada devredeyiz. Benzeri ahir etap mikro dışında şirket satın ahzetmek. Yani artık tevzi kanalları kurmaya makul gidiyor. Hangi yapacak, ortaklık satın alırsa, bellik satın alırsa bindi var. Küresel tıpkısı firmaya tedarikçi olmak isterse bindi var. Sıkı dışında bire bir bölüm, salon, antrepo kiralarsa destek var. Sonrasında lansman açmak istersek bindi var. Eximbank ile gelişigüzel yürüttüğümüz desteklerimiz var. Sonrasında melfuf zer ürün soymak isterse desteklerimiz var. Hep bunlar münferit kendisine ihracatçımıza verdiğimiz destekler.”

Ticaret Bakanlığı Arsıulusal Bakım Ticareti Umum Müdür Yardımcısı Çiğdem Şamiloğlu Erkoç ise yıpranmamış destek paketiyle verim alamadıkları destek unsurlarını ayıkladıklarını belirtti.

Her aynı sektöre has kullanılmamış destek unsurları hazırladıklarını nâkil Erkoç, “Bakir aynı mevzuat anlayışına gittik. Dolayısıyla mevzuatın aktüel gelişmelere uyum sağlayacağı şekilde mevzuat düzeneği kurduk. Bakım ihracatı desteklerinde, 695 milyon bu sene ortamında doğmak üzere 2012 yılından bugüne toplamda 2,2 milyar teklik destek sağladık. Bu desteklerin yüzdelik 35’lik behre ile enformatik sektörüne gitti. Yüzdelik 18 ile bunu sağlık hizmetleri izlem ediyor.” diye konuştu.

Adana Endüstri Odası (ADASO) Başkanı Anlaklı Iftihar dahi Yıpranmamış Zürriyet İhracat Destekleri ve Prefinansman Modeli’nin, ihracatın finansmanında majör alım çalım üstleneceğini tabir etti.

Türk Eximbank Genel Müdürü Mehabetli Güney ve İhracatı Geliştirme NAN (İGE) Umumi Müdürü Kasım Akdeniz ise toplantıda destekler hakkında sunum yaptı.

Share: