Dicle Nehri’nde boğulma vakaları arttı, 6 bin bala yüzme eğitimine makbuz

Şırnak’ın Cizre ilçesinde albeni sıcaklıklarının artmasıyla Dicle Nehri’nde yaşanan gark vakalarını köstek olmak için Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın başlatmış olduğu “Yüzme bilmeyen kalmasın” projesi ile 6 bin bala yüzme eğitimi aldı.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde albeni sıcaklığının sezon normallerinden üzerinde seyretmesiyle dallar serinlemek amacıyla Dicle Nehri’nde yüzmeye çalışıyorlardı. Rastgele sene Dicle Nehri’nde onlarca gark vakası gerçekleşiyordu. Bilgisizlik ve Spor Bakanlığına vabeste Cizre Toyluk Merkezi bahçesinde kurulan seyyar havuz ile yüzme bilmeyen çocuklara yüzme eğitimi verilmeye başlandı. Eksper antrenörler eşliğinde sunulan eğitimler sonucu yıl boyunca 6 bin bala yüzme eğitimi aldı.

Kursa katılan çocuklar yüzme eğitimine başlamadan önce eğitmenler aracılığıyla karşılanarak hususi yapılan duşluklarda duş aldıktan sonra torunlar yüzme seviyelerine ve yaş seviyelerine göre gruplarda ayrılarak eğitimleri veriliyor. Yüzme kursuna gelen dallar yüzme eğitimi alıp serinlemenin tadını çıkarırken, ailelerde çocukların emniyetli şekilde yüzmelerinden çevre yetkililere teşekkür etti.

Yüzme antrenörü Ahmet Pözüt, amaçlarının boğulma vakalarının önüne boşamak olduğunu söyleyerek, “Dicle Nehri’nde serinlemek amacıyla giren onlarca gencimizin gark vakası ile karşı karşıya kalıyoruz. Toyluk ve Spor Bakanlığımız marifetiyle el ve ilçelerimizde ‘yüzme bilmeyen kalmasın projesi’ ile beraber Cizre’da şu ana kadar 6 bin çocuğa hitap ederek yüzme öğrettik. Bakanlığımızın bu projesi ile bu arada boğulma vakalarının önüne geçmektir. Burada içe yöneliklik ve engelli çocuklarımıza de yüzme eğitimi veriyoruz. Hedefimiz gark vakalarının önüne geçmektir” diye niteleyerek konuştu.

3 çocuğunu yüzme kursuna getiren Ahmet Uğurlu, çocuklarının sakıncasız şekilde yüzdüklerini belirterek yetkililere teşekkürname etti. Tekin, “Çocuklarımızı buraya getiriyoruz. Yanı başımızda Dicle Nehri var, biliyorsunuz seçme sene onlarca gark vakası gerçekleşiyordu. Biz, tezyifkâr tedirgindik. Meydana gelen boğulma vakalarından sonraları ilgililer tedbir amacıyla hakeza ayrımsız proje yaptılar. Çocuklarımız artık güvenli şekilde yüzmeye geliyorlar hem birlikte eğleniyorlar. Dicle Nehri’ne girip yüzmeleri bizi bozuk ediyordu bu projeyle onları Dicle Nehri’nden az buçuk uzaklaştırdık. Her çevrim boğulma vakalarının işitmek bizi üzüyordu Amma bu yapılan proje ile bu arada çocuklarımız iyicene ilk kânun geçiriyor, yüzme öğreniyor ve serinliyor. İlgililere teşekkür ediyorum. Böyle projelerin devamını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Yüzme kursuna gelen Diljan Dalmış, “Yüzme bilmiyordum. Cizre çok yunak ve serinlemek için talazlanmak istiyordum. Hem yüzme öğreniyorum hem da arkadaşlarımla eğleniyorum. Güzelce koridor geçiriyoruz. Hakeza etkinliklerin ve aktivitelerin olması bizi bahtiyar ediyor, teşekkür ediyorum” ifadelerinde bulundu. – ŞIRNAK



Share: