21. Yüzyılda Politika ve Yeni Açılımlar Forumu

DOĞRU Tümen’nin iktidara gelişinin 20. sene dönümü dolayısıyla planlı “21. Yüzyılda Siyasa ve Eskimemiş Açılımlar Forumu”nda “Değişen Siyasal Önderlik: Yerel ve Global Sorunlar” başlıklı açık oturum düzenlendi.

Şişli’deki bire bir otelde düzenlenen forumdaki oturumun moderatörlüğünü YANLIŞSIZ Fırka Kahramanmaraş Mebus Usta Ünal yaptı.

Pandemiyle gelişigüzel çok ayrımlı bir dünyayı deneyimlediklerini belirten Ünal, insanlık tarihinde ilk defa tıpkısı anda yekpare insanların aynı mahrumiyetleri yaşadığını, bunun elan ilk olmadığını hatırlattı.

Ünal, bu deneyimlemenin aynı anda umum insanlarda neye ihtiyaçları olduğunu henüz iyi duyumsamalarını sağladığını dile getirerek, şöyle devam etti:

“Zaman liderlik açısından bile sanırım daha çok ayar hepten aynı politik liderliğe mahsus gerekseme elan net gözüküyor. Alelhusus Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinin çözüm kapasitesi, ‘Dünya 5’ten büyüktür’ demesi ve alelhusus özellikle insana, kadına, çocuklara, sivillere dair daim yerine bu dili kullanıyor olması ve bunun de dünyada oluşturduğu etkinin aslında konuştuğumuz şeylerin özetini oluşturduğunu düşünüyorum.”

Ankara Mebus Yalman Aksungur bile oturumda yaptığı konuşmada, “Bozulmanın yaşandığı dönemlerde birileri Mehdi, Mesih beklese dahi mutedil yerde duran sorunların tekrar insan yoluyla çözülmesi gerekiyor.” dedi.

Her sorunun kaynağının belki siyasa olmadığını fakat asıl çözüm yöntemlerinin başında politika geldiğini anlatan Aksungur, “Dünyanın ayrımsız yerlerinde insanlar ölüyorsa, kıtlık varsa, yoksulluk varsa, kavga varsa bu birilerinin aldığı kararlar veya attığı aynı takım adımların neticesinde ortaya çıkıyor. 20. yüzyılda bir nice ideoloji, bunların rekabetleri, çatışmaları, bu ideolojiler ve kızgın liderleri dünyanın başına bela oldu diyebiliriz. Yeni aynı milenyumda ise yabanlık adeta tıpkısı düşünce tutulması yaşıyor.” diye konuştu.

Aksungur, garp dünyasının darbelere, teröre, şiddete ve zulümlere sessiz kaldığını, milyonlarca göçmenin aguş boşalmak yerine ölüme ayrılma edildiğini hatırlattı.

Bunların arasında ayrımsız sorun olduğunu gösterdiğini dile getiren Akdoğan, şöyle devam etti:

“Bu sorunun aktöresel boyutu var, siyasa tarzıyla ilişkin benzeri boyutu var. Bize göre siyasetin arz anne amacı adaleti yapılış etmektir. Hak olmadan aktöre gayrimümkün, aktöre olmadan ise siyasetin dünyanın başına açtığı sorunlar çözülemez. Acun bir nice sorunla debeleniyor ama bunların anne kaynağı bence dümen krizi.”

“Cumhurbaşkanımız dünya çapında bir liderlik sergiliyor”

Akdoğan, etiket siyaseti, halkçılık ve bunun bire bir şekilde iktidara taşınmasının zaman dünyada tanıdık bir nice sorunu yanı sıra getirdiğine bel ederek, şu değerlendirmede bulundu:

“Kullanılmamış dönemde sorunları yermek üzere öne çıkarmamız müstelzim kavramlar kendisine ego adaleti, ahlakı, vicdan, ortak hatır, tesanüt, bağımsız milletvekili bellek, merhamet ve cesareti görüyorum. Zaman Türkiye yerine lehçe bir önderlik sergiliyoruz. bazen acun çapında aynı liderlik sergiliyor Cumhurbaşkanımız. Türkiye içinde siyasal dengeleri değiştirdik. Statükoya, müesses nizama, yoğun devlete, tıpkısı forma o beledi yapıya karşı protest tıpkısı karakterle, değişimci aynı karakterle ortaya çıktık. Bu kayran okumalar, bittabi bire bir sürü riskleri, tehditleri da beraberinde getirdi.”

Ayrımsız şekilde dünyada de kurulmuş tıpkı fent, yerleşik kabuller, dokunaklı odakları olduğunu anlatan Aksungur, şu değerlendirmede bulundu:

“Onların dediğini yapmamak, haklının, mazlumun yanı sıra ara vermek, garibana topluluk çıkmak…Bu dahi aynı cesurluk, savaşım, nazik benzeri liderlik gerektiriyor. İlk özellikle ihtimal çapraz görünüyorsunuz. Ama aha o tutumlu üzere görünmeyen külhanbeyi davranış, ahlaki bir yere yaslanarak hakkın, özgürlüğün, haklının birlikte durduğu ant bir takım şeyleri değiştirmeyi başlayabiliyor. Zaman dünyada bunu görüyoruz. BM’nin strüktürel dönüşüme uğratılması gerektiği ihtiyacından global bir tane mi, iki tane mi, üç şerha mi alçak var, buna girmeden hakkın, hakikatin yanı sıra duran bir önderlik sergiliyor Sayın Cumhurbaşkanımız ve Türkiye. Tığ bile namına teşekkür ediyoruz.”

Share: