Eskişehirli karı rençper dede tohumuyla zayıf fasulye üretiyor

Eskişehir’in Seyitgazi ilçesinde atalarından kalma sıska fasulye tohumlarıyla istihsal özne karı dikici, bu kültürü gelecek nesillere miras bırakmayı hedefliyor.

İlçeye sınırlanmış rustik Sancar Mahallesi’nde çiftçilikle uğraşan 57 yaşındaki Aynur Sebep, uzun yıllardır eşinin desteğiyle bölgede tadıyla öne çıkan arık fasulyeyi üretiyor.

Tohumların yapısını bozmadan toprağa uygulayan Sebep, üretimden ayırdığı tıpkısı miktar fasulyeyi ise gelecek nesillere ulaşması amacıyla özenle saklıyor.

Odunpazarı Belediyesince 7 yıl önceki ayrımsız etkinlikte ürünleri “Yer içimli fasulye” seçilen Saika, bu yıl ise “15 Teşrinievvel Acun Kadın Çiftçiler Haset”nde tarıma katkılarından etraf İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Sim marifetiyle plaketle ödüllendirildi.

Aynur Sebep, AA muhabirine, Sancar Mahallesi’ne arpalık fasulye cinsini dedelerinden, esas ve babalarından gördüklerini söyledi.

Bu tohumu tek kaybetmediklerini belirten Sebep, “En şişman destekçim eşim, ablam, eltim, eniştem. Biz bu işi zat çapımızda yapıyoruz. Hepimiz ailecek yapıyoruz.” dedi.

Ilk Teşrin ayında tarlayı sürerek üretime hazırladıklarını, nisanın böylece mayısın 6’sına kadar tohumları topraklar buluşturduklarını anlatan Sebep, fideler çıktıktan sonraları 3 yol çapa yaptıklarını bildirdi.

Yıldırım, periyot dönümünde 21 Haziran’üstelik başladıkları sulama işlemini 10-15 devir arayla 3-4 misil tekrarladıklarını tabir ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ilkgüz ayının 1’inde yoluma geliyor, 20’sinden sonradan harmanlıyoruz. Ondan sonradan tarlayı sürüyoruz, zayıf fasulyeleri savuruyoruz. Biz tek zirai makineden yararlanmıyoruz. Bunun masrafı bulunmayan amma çilesi çok. Antalya’ya, Ankara’ya kadar gidiyor. Türkiye’nin hep yerlerinden geliyorlar. İnsanların damak tadına yalabık geliyor. Bizim bu tohumda hiçbir tarımsal ilaç, kimyasal matbua yok, yalnız kurutuyoruz. Çuvallara dolduruyoruz, çuvalları ağzı münhal tutuyoruz. Tek öz olmuyor.”

“Ömrüm yettiği müddetçe saye edeceğim”

Sebep, gelecek yıl 7 dekar alanda üreterek 2 ton yapıt elde etmeyi planladığını dile getirdi.

Sancar fasulyesinin kendine özgü tadının, mahalledeki temel suyuyla sulanmasından geldiğini, arazi yapısının da heybetli olduğunu vurgulayan Saika, “Ömrüm yettiği müddetçe koruma edeceğim. Herkese dahi ekmesini tavsiye ederim. Çokça da güzel geliri oluyor. Lezzeti haddinden fazla. Genişlik çok sakim saat, 40 dakikada pişer. Bizde fasulyeyi ıslatma falan gayrimümkün. düdüklü on paralık kullanmayız. Tığ normal tenceremize yıkar, atarız.” diyerek konuştu.

Seyitgazi İlçe Kültür Odası Başkanı Erhan Erden ise ilçede 600 dekar alanda sıska fasulye üretildiğini belirtti.

Sancar’bile üretilen fasulyenin diğerlerinden bir nice konuda ayrıldığını kaydeden Kızoğlan, şunları anlattı:

“Hem yerey yapısı hem iklimsel yapısı lezzetinde etken. Buranın çevresinin efdal ekim alanlarının çukurda kalması üzere nedenlerle ve sunma önemlisi de burada seçkin zirai, kimyevi çare kullanılmadan tamamen ahali emeğiyle yetiştirildiği, dışarıdan seçme katkı olmadığı amacıyla damak tadı, ayrıksı mahallelerimizde yetişen fasulyelere göre elan farklı, elan görklü. Bu yüzden yıllardan beri Eskişehir bölgesinde nereye giderseniz gidin ‘Sancar’ denildiğinde tümce fasulyesini yöre plana çıkarır. Bu nedenle anılmış. Aynur ablamız da büyüklerinden gördüğü üzere bunu bitmeme ettiriyor. Bu konuda haddinden fazla istekli, iştahlı. Gecesini gündüzüne katarak sabah erken demeden akşam ezanı geç demeden hakikaten bu işe istek vermiş. Filhakika temas hangi olursa olsun aynı şeye insan sevgisini kattığında doğrudan ürüne da yansıması oluyor. Yani şöyle gözle birlikte fasulyeye baktığımızda bunun özge fasulyelerden ayrımını çok açık benzeri şekilde görebiliyoruz. İnşallah temennimiz Aynur abla kabilinden peşi sıra dahi o nesillerin kesilmemesi, bunu bu şekilde hevesli yapanların bitmeme etmesi.”

Mahalle Muhtarı Bilal Adlı bile fasulyenin köylerinin bellik ürünü haline geldiğine dikkati çekti.

Çevrede bu fasulyenin haddinden fazla muhteşem olduğunu dile getiren Adlı, “Köyümüzü bile güzelleştiriyor. Bizim köyümüzde fasulye aynı bellik. Şehirlerden gelip alıp götürüyorlar. Ayrıca Almanya’ya, İsviçre’ye havale veriyorlar. Aynur kardeşimiz de köyde bilinçli istihsal yapıyor. Kendisine teşekkür ediyorum.” ifadesini kullandı.

Share: