Veysel Eroğlu’ndan İBB’ye Haliç eleştirisi

Veysel Eroğlu’ndan İBB’ye Haliç eleştirisi

Orman ve Akarsu İşleri çarkıt Bakanı ve Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu:

“Körfez’te avlu yoktu, 5 milyon metreküp mil vardı, tek enerjik yoktu, lağım emare akarsu her tarafa yayılırdı”

“Kağıthane deresi, Küçükköy, Alibeyköy dereleri, Üç kesim öz var bunları da reform ettik”

“Yapılan icraat neticesinde Koy’te balık sübvansiyon yarışmaları düzenlenir ayla gelmişti fakat İBB yerleşmiş kuruluş ve tünellerde lüzumlu hizmet ve kontrolleri yapmadığı amacıyla Körfez baştan kirlenmeye başladı”

“Reklamı filan bıraksınlar”

BARTIN – Orman ve Akarsu İşleri sakat Bakanı ve Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Bartın’daki ziyaretinde İBB’yi Koy konusunda eleştirdi. Eroğlu, belediyeyi teslim ettiklerinde Koy’te 49 balık türünün yaşadığını fakat zaman İBB’nin bakım çalışmaları ve arama çalışmalarını yapmadığı üzere Haliç’in yeniden kirlenmeye başladığını belirterek, “Reklamı falan bıraksınlar. Aynı çeşmeye musluk yakışmamış hikayelerini bıraksınlar. Şu anda hakikaten bakım çalışmaları vs. taharri çalışmaları yapılmadığı için aynı kirlenme bahis konusu” dedi.

2011-2018 yılları arasında Orman ve Su İşleri Bakanlığı görevini tay tay arabası Afyonkarahisar Saylav Prof. Dr. Veysel Eroğlu Bartın’de ziyaretlerde bulundu. Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan’ı makamında ziyaret fail Eroğlu elan sonra Bartın Belediyesi ve DÜRÜST Parti İl Başkanlığına ziyaretlerde bulundu.

SELIM Fırka İl Başkanlığı ziyaretinde gazetecilere açıklamalarda mevcut Eroğlu istifham üzerine Haliç’in durumunu değerlendirdi. Eroğlu açıklamasında İBB’yi tasdik ettiklerinde Haliç’te 49 balık türünün yaşadığını ancak bugün İBB’nin kurulan yapılış ve tünellerdeki bakım taharri çalışmalarını yapmadığı amacıyla Koy’in baştan kirlenmeye başladığını söyledi.

Susama, gelgel kirliliği ve çöp dağları üzere sorunlardan bodur sürede kurtararak İstanbul’u yaşanabilir benzeri şehre dönüştürdüklerini anlatım fail Eroğlu, “Susama, gübür dağları, hava kirliliği kerte safhadaydı. Gazeteler teşvik olarak doğal gaz maskesi dağıtırdı. Gübür dağları vardı, çöpler toplanmazdı. Ecnebi ülkelerin İstanbul’daki konsolosluklarına gelgel kirlenmesi, coşkunluk, Haliç’in kirlenmesi, çöplerden periferi çevre tazminatı ödenirdi. İstanbul hakeza tıpkısı şehirdi, yaşanmaz benzeri şehirdi. Doğrusu 1,5 yılda İstanbul’de akarsu kesintisini kaldırdık. Ayrıca 8 ayda kaldırdık zira bizim kendimize bakarak arzu ve heyecanla, bilgi ve deneyim ile asırlık ayrımsız problemi, kesintiyi kaldırdık.” dedi.

Koy’in temizlenmesi noktasında yapılan envestisman ve çalışmalardan birlikte kortej fail Eroğlu, “Körfez’te hanay yoktu yani, 5 milyon metreküp balçık vardı. Ağız Ağıza kokusundan 2 kilometre öbür taraftan aracın camlarını kapatırdık yani orada duramazdık. Hiçbir enerjik yoktu. Ayrımsız yegâne çalışkan yoktu. Keriz kokusu herhangi bir tarafa yayılırdı. Önce Haliç’e girecek olan bilcümle atılmış suları bilcümle Körfez’e akıyordu yani geriz suları. Biz Sütlüce mezbahası. Ne kadar lağım suyu varsa kanalizasyon, Koy’e akardı. Kuzeyden ve güneyden önceki Yıldız Haliç Projesi ile başladık. Kocaman, dünyanın yer teferruatlı tüneller, kolektörleri ile birlikte Balta Limanına kadar atık suları toplayıp orada arıttık. Güneyde Yenikapı’ya topladık Körfez’in güneyindeki bilcümle atılmış suları. Büyükşehir Belediyemiz ise imansız atıkları çözdü. ve neticede İstanbul oldukça balaban oldu. Koy’e atılan su, çöp vs. gelmeyince, derelerde… Kağıthane deresi, Küçükköy, Alibeyköy dereleri. Üç tane dere var bunları üstelik düzeltme ettik. Geriye ne kaldı? 5 milyon metreküp çamurun buradan alınması. Alınması amacıyla ne yaptık biliyor musun? 5 milyon metreküp balçık kaç parça kamyonla söylenegelmiş düşünün. 500 bin kamyonla vurmak. Nereye taşıyacaksın? Cenabıhak lütfetti tamam orada Alibeyköy’üstelik aynı taş ocağı bulduk. Oraya dünyadaki ilk defa bir teknoloji ile hangi yaptık biliyor musunuz? Suyla beraber çamuru emdik, pompayla pestil. Taş ocağında balçık çöktü. Arınmış suyu üsten süzerek Haliç’e verdik temiz ayrımsız şekilde. Böylecene suyla beraber çamuru sessiz süreksiz on paralık kimsenin haberi olmadan, semptom problemi olmadan taşıdık 5 milyon metreküp çamuru. Tabi bunlar, çamurlar taşınınca, derelerden saf akarsu gelince Körfez kendisini toparladı” dedi.

Yapılan icraat neticesinde Haliç’te balık sübvansiyon yarışmalarının düzenlenir ağıl geldiğini fakat İBB’nin oturmuş üretim ve tünellerde lüzumlu hizmet ve kontrolleri yapmadığını ve Koy’in baştan kirlenmeye başladığını belirten Eroğlu, “Bir sene ortamında orada balık sübvansiyon yarışması yapar arkaç geldik, tek deli dolu yokken. Şu anda biz ayrılırken, yani SELIM Fırka belediyeyi tasdik ederken 49 cins balık vardı. Ama biz tesisleri yaptık bunları kullanmak gerekiyor. Yani siz kanalların bakımını yapmazsanız, çöpleri toplamazsanız, gene kirletirsen ayrımsız mil yine birikmeye başlar. Burada tavsiyemiz şu reklamı filan bıraksınlar. yahut tıpkısı çeşmeye musluk muvakkat hikayelerini bıraksınlar. Bizim getirdiğimiz suyu, bizim restore ettiğimiz tarihi çeşmeye burma yakışmamış merasimlerini bıraksınlar de bizim hazır, ağız ağıza bütün şebekeyi ağız ağıza yeniledik bütün şebekeyi. Bilcümle lağım döşemi sistemi, kolektörler, tüneller, arıtma tesisleri bunları yaptık. Hemen bunlara sakıt bu dev yatırımları…Ayrımsız da borç ödedik, borçsuz teyit ettik. 1,5 bilyon vecibe ödedik. ve forslu dirimlik bıraktık akarsu geliri. Nedeniyle bunlara vakit kaybetmeden düşen işletmeye dikkat etmesi lazım. Bakarsan ilişki, bakmazsan zehir peki. Bunun, meselenin özeti bu. Şu anda filhakika hizmet çalışmaları vs. arama çalışmaları yapılmadığı amacıyla bir kirlenme söz konusu. Antrparantez biz birde akman akarsu gelsin diyerek Cumhurbaşkanımızın talimatı ile oradan İstanbul Boğazından ayrımsız tünelle Kağıthane deresine su aktarılmıştı bozulmamış su. Onu üstelik hayatiyet enerjisi oluyor diyerek çalıştırmıyorlar. Dolayısıyla Körfez’in durumu budur yani” diyerek konuştu.

Share: