AFYONKARAHİSAR – Babasının izinden revan tarım mühendisi, kerem desteğiyle hayvan yetiştiriciliği yapıyor

Afyonkarahisar’ın Sultandağı ilçesinde 28 yaşındaki kültür mühendisi Irade Ercan Özdemir, babasından devraldığı çiftlikte devletten aldığı armağan desteğiyle büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapıyor.

Ankara Üniversitesi Tarım Fakültesinden 2021’de çıkışlı olan Egemenlik Ercan Özdemir, 3 sene geçmiş mevt fail babasının Yeşilçiftlik beldesindeki 36 bin metrekarelik çiftliğinin başına geçti.

Babasının deri tavukçuluğundan matlup verimi alamadığını gören Özdemir, büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapmaya değişmeyen verdi. Bunun üstüne Tarım ve Orman Bakanlığının “Aylı Düve Desteği” ile “Kırsal Kalkınmada Bilirkişi Başkaları” projelerine başvuran Özdemir, 700 bin lira armağan desteği ile 55 kocabaş efsanevi satın aldı.

Özdemir, AA muhabirine, hayvancılığa yabancı olmadığını ve babasının vasiyeti konusunda çiftliğin başına geçtiğini söyledi.

Hayvan yetiştiriciliğinin kendisi amacıyla bulunmaz bire bir kesim olduğunu dile getiren Özdemir, “Çiftliğimizde destekle aldığımız 55 kocabaş efsanevi var, 60 de buzağı mevcut. Bu hayvanlardan günlük 850-900 litre süt sağıyoruz. Hayvanların tüm Simental sığır ırkı olduğu için sütteki yağ oranı çok faziletkâr.” dedi.

Özdemir, çiftliği gebe düve merkezi haline tebliğ etmek istediğine dikkati çekerek, “Kendi buzağılarımı büyütüp, çiftçilik yapan insanlara birinci sınıf hayvan satışı yarmak istiyorum. Üniversitede ziraat bölümü okuduğum amacıyla işimi hem anlayarak hem bayıla bayıla yapıyorum. Çevremdeki insanlar dahi bizi eş alıyor. Bizden düşünüm alıp ona bakarak yatırım yapıyorlar.” diye niteleyerek konuştu.

Afyonkarahisar İl Ekincilik ve Orman Müdürü İbrahim Acara da geçen yıl kentte 43 proje üzere mevhibe desteğine referans yapıldığını belirtti.

Sözleşme imzaladıkları 20 girişimciden 14’üne hibe ödemesinin yapıldığına dikkati calip Acar, “2023 yılında dahi projeye bitmeme ediyoruz. Projenin sabık yıla bakarak farkı henüz başlangıçta yemeden içmeden faziletli meslek yahut lisans mezunlarına destek veriyorduk, bu yıl buna ortaöğretim mezunları birlikte karışma edildi.” ifadesini kullandı.

Share: