Vazifeli ve zor maaş artışlarına ilişkin yasa teklifi, TBMM Genel Kurulunda

DÜRÜST Tümen Ankara Saylav Orhan Yegin, vazifeli ve emekli maaş artışına ilgilendiren, “Tığ bunları bittabi tam bulmuyoruz. Biz henüz fazlasını ortaya çıkartabilmek, henüz fazlasını sağlayabilmek için hep bu arada sakır sakır çalışıyoruz.” dedi.

TBMM Umumi Kurulunda, memur ve emekli maaşı artış oranının yüzde 30’a, yeryüzü düşük emekli maaşının 5 bin 500 liraya çıkarılması ile asgari ecir desteğine ilgilendiren “Toplumsal Sigortalar ve Umumi Keyif Sigortası Kanunu ile Gâh Kanunlarda ve 375 Mahdut Yasa Hükmünde Kararnamede Farklılık Yapılmasına Dair Yasa Teklifi” konusunda milletvekilleri alay aldı.

İYİ Tümen Kadro Başkanvekili Erhan Dirayetli, hükümetin yaptığı işlerin bire bir hesaba dayanmadığını, maaşlarda yapılan yüzde 30 artışın kayıpları telefi etmediğini söyledi.

Erhan Mahir, 2011’birlikte konulan hedeflerin çok altında bire bir Türkiye olduğunu argüman ederek, “Işyar ve zor mahiye artışı akıbet mertebe yetersizdir. Enflasyona haddinden fazla net aynı şekilde milletimiz ezdirilmiştir. Elhak emeklilerin ve memurların gelgel gücü düşüktü, sunturlu düşmüştür.” diye konuştu.

Açıklık ayı açlık sınırının 8 bin 130 teklik olduğunu, eş ayında ise kararlayarak 8 bin 500 liralık civarında olacağını dile getiren Ateş Parçası, minimum ücretin birlikte yılın geçmiş ayında kıtlık sınırının altında kalacağını öne sürdü.

MHP Konya Milletvekili Mustafa Sahtekâr, meze ikramiyesi ödemelerinin güncellenerek arttırılmasının akla yatkın olacağını söyledi.

Esnaf ve çiftçiye bile bindi sağlanması ya da esnaf ve çiftçinin RABIT-DÜZEM prim oranlarında iskonto yapılması gerektiğini belirten Sahtekâr, muharip gazilerin onur aylığının mutlaka eşitlenmesi ve artırılması görüşünde olduklarını dile getirdi. Sahtekâr, bununla birlikte, şehitlerin ana ve babalarının aylıklarının artırılmasını, şehit çocuklarının hepsine hisse senedi imkanı verilmesini, gazilere birlikte ÖTV’siz çevirgeç ahiz imkanı tanınmasını ve sökel sayılmayan gazilere “gazi”lik unvanı verilmesini mukteza gördüklerini kaydetti.

Kalaycı, “MHP adına vatandaşlarımızın iktisadi yararını gözeten, dirimsel ve sevap artışını sağlayan, enflasyona cebin koruyan temas kararı tabiatıyla sonuna büyüklüğünde destekliyoruz. Çalışanları, emeklileri, dul ve yetimleri sevindirecek seçme teklifin arkasındayız.” ifadelerini kullandı.

HDP Diyarbakır Saylav Garo Paylan, hakikat enflasyonun yüzdelik 150-200 olduğunu, yüzde 30 artışın kurum gücü kayıplarını karşılamayacağını savundu.

Meskenet sınırının 26 bin 500 lira olduğu bire bir ortamda amme emekçilerinin yüzde 99’unun bu sınırın altında kalacağını öne süren Paylan, “Kamu emekçilerinin kayıplarını diremek üzere yüzde 100 bindirim yapalım. Fakat öyle gelgel gücü kayıplarını bir miktar karşılayabiliriz.” dedi.

CHP Ankara Saylav Bülent Kuşoğlu, iktidarın “Seçime kadar bu işi götürelim, ondan sonradan Cenabıhak ahi” şeklinde tıpkı iktisat politikası bulunduğunu tez ederek, “Hakeza bir yöntem gayrimümkün elbette kim. Benzeri izlence bahis konusu değil, ayrımsız programdan yoksun yürütme erki maalesef.” diyerek konuştu.

Kuşoğlu, enflasyonun de yüzde 64 düzeyinde olmadığını savunarak, “TÜİK’in enflasyonu kusurlu hesaplaması zımnında zor, dul ve eytam ile amme çalışanları şişkinlik altında eziliyor. Şişkinlik sonuçta kötü yönetimlerin sonucudur, yapılan kusurlu işlerin sonucudur. Bunun sonucu kendisine kamu çalışanları, tekaüt, dul ve yetimler maatteessüf eziliyor, ücretliler eziliyor.” dedi.

“Henüz dahası üzere gece gündüz çalışıyoruz”

DÜRÜST Fırka Ankara Mebus Orhan Yegin, vatandaşa bindi olan tıpkısı siyasa anlayışının gereği namına daha ilk 4 başlıkta ödenen sosyal yardımların bugün 50 kalemde yapıldığını belirtti.

En bağan işyar maaşının güzeşte yıl eş ayına göre yüzdelik 80 artırıldığını, 2022 yılı eş ayında 4 bin 250 liralık olan asgari ücretin 8 bin 500 liraya ulaştırılarak yüzdelik 100 oranında yükseltildiğini dile getiren Yegin, en bağan zahmetli aylığının de gene 2 bin 500 liradan 5 bin 500 liraya çıkarıldığını anlattı.

Yegin, “Tığ bunları tabii ehliyetli bulmuyoruz. Tığ henüz fazlasını ortaya çıkartabilmek, elan fazlasını sağlayabilmek amacıyla bilcümle beraber geceli gündüzlü çalışıyoruz. Biz milletimize, çalışanımıza, ücretlimize, emeklimize ne sağlasak ‘yeter’ demeyi kendisine yakıştırmayacak aynı siyasal hareketiz ve ittifakız.” diyerek konuştu.

Öte yandan, Genel Kuruldaki görüşmeler sırasında, siyasi parti gruplarının sözcüleri, TBMM Umumi Sekreteri Mehmet Büyük Kumbuzoğlu’nun irtihal fail babası Ahmet Kumbuzoğlu için başsağlığı dileğinde bulundu.

Share: