Türkkan ve Başarır’ın dokunulmazlıklarının kaldırılması üzere Tedarik Komisyonu kuruldu

Türkkan ve Başarır’ın dokunulmazlıklarının kaldırılması amacıyla Hazırlık Komisyonu kuruldu

TBMM Esas-Hak Kompozit Komisyonu’nda, İYİ Fırka Kocaeli Saylav Lütfü Türkkan ile CHP Mersin Ağacı Saylav Uca Ateş Parçası Başarır’ın dokunulmazlıklarının kaldırılması istemiyle Tedbir Komisyonu kurulmasına karar verildi.

Esas ve Doğruluk Komisyonlarının Üyelerinden Oturmuş Kompozit Encümen, İYİ Tümen’li Lütfü Türkkan hakkında ‘şehit yakınına hakaret’ ve ‘basit yaralama’ suçlarından ve CHP’li Ulu Yırtıkça Başarır karşı ‘mahkeme heyetine müdahale ve saygısızlık’ suçlaması ile hazırlanan fezlekeleri ahbaplık etmek üzere DOĞRU Fırka Tokat Milletvekili Yusuf Beyazıt başkanlığında toplandı. Komisyonun CHP’li, İYİ Öğür’li ve HDP’li üyeleri ise toplantıya katılmadı.

Encümen Başkanı Beyazıt, teşri dokunulmazlığının amacının, milletvekillerini keyfi ve temelsiz soruşturmalar ile tutuklamalardan korumak olduğunu belirtip, şunları söyledi:  “Ancak milletvekillerine ünlü olan dokunulmazlığın, milletvekillerinin şahıslarına şöhretli bire bir suç işleme özgürlüğü adına görülemeyeceği dahi malumlarınızdır. TBMM kurulduğu günden beri topluluk nezdindeki saygınlığını güçlendirerek sürdürmüştür. Milletvekillerinin de Meclis’in ve saylav saygınlığına beis verecek şekilperest ve davranışlardan kaçınmak amacıyla muktezi hassasiyeti göstermeleri gerekir. Milletvekilleri için ortaya çıkan ve kamuoyunun çetin tepkisine bahis olan, toplumun açık kesimlerinde edilgi uyandıran, teşri organının saygınlığına kötülük verecek mahiyetteki iddiaların komisyonumuzca incelenmesi parlamentonun ve milletvekillerinin itibarının korunabilmesi açısından önemlidir. Tekrar önemle ifşa etmek gerekir kim dosyalarda saha düz suçlamalara ilişkin kendisine komisyonumuzun görevi, ilgili milletvekillerinin kabahatli olup olmadığı değerlendirilmesi ve yargılanması değildir. Komisyonumuzun ve kuracağımız Tedarik Komisyonu’nun görevi dosyaları korumak ve mukteza görülürse yargılamanın önünün açılması ve sonuncu değişmeyen merci olan Genel Kurul takdirine sunulmasıdır.” Açıklamanın peşi sıra komisyonun görüşmeleri basına merbut yerine devam etti.

Yaklaşık 1 saat süren toplantıda; Türkkan ve Başarır’ın dokunulmazlıklarının kaldırılması istemiyle Tedbir Komisyonu kurulmasına değişmeyen verildi. Komisyonda, Tedarik Komisyonu’nda fariza algı üyeler de ad çekme ile belirlendi. Buna bakarak komisyonda YANLIŞSIZ Fırka’den Afyonkarahisar Saylav Şanlı Özkaya, Bursa Saylav Emine Çetin Gözgeç, Adıyaman Saylav İbrahim Halil Fırat; HDP’den Dert Mebus Abdullah Belletici ve CHP’den Mersin Milletvekili Alpay Antmen meydan algı. Komite, ilerleyici günlerde toplanarak komutan seçimi yapacak ve düzentileme takvimi belirlenecek.

Share: