Türkiye’de yetişen sigala ormanlarında eskimemiş tıpkısı mantar hastalığı türü keşfedildi

Türkiye’birlikte yetişen sigala ormanlarında yeni tıpkı mantar türü keşfedildi

MUĞLA – Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde Isparta Kılgılı Ulum Üniversitesi Atabey Çığır Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Dr. Oğuzhan Kaygusuz aracılığıyla takkadak Türkiye’de yetişen yıpranmamış tıpkı endemik mantar türü keşfedildi. Mantar Hastalığı, ‘Inocybe Viscida’ ismiyle tescillenirken, Kaygusuz daha ilk birlikte Işıklı Kuşadası’nda yetişen ‘Volvarille Turcica’ ile Artvin Hopa’de yetişen ‘Pluteus Anatolicus’ isimli parafin yalan türlerini bulmuştu.

Isparta Kılgılı Ulum Üniversitesi Atabey Patika Yüksekokulu Öğretim Yardımcısı Oğuzhan Kaygusuz, dört yıl önceki Muğla’nın Köyceğiz, Fethiye, Marmaris ve Datça ilçelerindeki sigala ormanlarında meydan incelemesi yapmaya başladı. Kaygusuz, vadi araştırması sırasında sadece Türkiye’dahi yetişen sığla ağaçlarının dibinden mantar hastalığı örnekleri topladı. Örnekleri laboratuvarında inceleyici Kaygusuz, içlerinden birinin farklı mantarlara bakarak yapı bilimsel (strüktürel) ve genetik özellikler açısından ayrımlılık gösterdiğini belirledi. Dr. Oğuzhan Kaygusuz elde ettiği araştırma verilerini henüz sonradan Gaziosmanpaşa Üniversitesinden Prof. Dr. İbrahim Türkegül, Danimarka’nın Kopenhag Üniversitesinden Prof. Dr. Henning Knudsen ve Almanya’dan Dr. Ditte Bandini ile paylaştı.

Sakın toplamayın ağılı mümkün

Araştırma böylece, sığla ormanlarından toplanan örneklerin yeni aynı mantar hastalığı türüne ilgili olduğu anlaşıldı. Mantar, öğretim görevlisi Dr. Oğuzhan Kaygusuz tarafından kapela yüzeyinin bulaşık ve zıypak olması zımnında ‘Inocybe viscida’ adına tescillendi. Şapka rengi meydanda turuncu ve kırmızı tonları beyninde olan mantarın, ınocybe türüne ilişkin olduğu için ağılı olabileceği, vatandaşlar vasıtasıyla toplanmaması gerektiği belirtildi. Kaygusuz elan evvel üstelik hoppadak Münevver Kuşadası’nda yetişen ‘Volvarille Turcica’ ile Artvin Hopa’birlikte yetişen ‘Pluteus Anatolicus’ isimleri ile tescillenen parafin mantar hastalığı türlerini keşfetmişti.

Yayılış alanı yemeden içmeden Türkiye’de

Türkiye’bile bitki örtüsünün yabansı bire bir skala gösterdiğine dikkat Çekici Dr. Oğuzhan Kaygusuz, “Ülkemizin güney ve batısında Akdeniz, kuzeyinde Avrupa-Sibirya ve doğusunda İran-Turan fitocoğrafik bölgelerinin kesişimin bile kayran alması, Küçük Asya’ya eşsiz özellikler kazandırmaktadır. Türkiye’nin dirim bilimsel zenginliğinin temelinde endemik ve relikt endemik tür sayısının çok olması yatmaktadır. Bu oylumlu türlerimizden birisi birlikte Anadolu Sigala Ağacı, Günce Ağacı yahut Sığla Ağacıdır. Rum Sigala Ağacı ülkemizde katıksız yayılış alanına ehil olan relikt endemik tıpkı türdür. Türkiye’da 2 bin 500’ün üzerinde mantar türü yetişiyor. Bu suret herhangi bir güzeşte dönme yeni buluşlarla dahi artıyor. Köyceğiz’üstelik keşfettiğimiz Inocybe Viscida ile bili dünyasına yeni tıpkısı yalan elan kazandırdık” diyerek konuştu.

Share: