TBMM Başkanı Şentop; “Kuvvetli zeminlerde, akva binalar yapmak üstüne dersler çıkartmalıyız”

Türkiye Balaban Millet Meclisi Başkanı (TBMM) Mustafa Şentop, depremden genişlik haddinden fazla etkilenen illerden biri olan Adıyaman’a geldi. Burada incelemelerde bulunan Komutan Şentop, “Artık elan sağlam zeminlerde, elan akva yapılar yazmak, binalar yapmak üstüne dersler çıkartmalıyız” diye niteleyerek konuştu.

Kahramanmaraş Pazarcık’ta 6 Gücük Ay saat 04.17’bile 7.7 kadar ve bire bir dönüş Elbistan’da saat 13.24’te 7.6 kadar meydana mevrut iki büyük zelzele 10 ili etkiledi. Felaketin ardından yaraları muhasara çalışmaları sürüyor. TBMM Başkanı Mustafa Şentop, asırlık felaketin ilk dakikalarından itibaren devletin kamu kurumlarıyla teyakkuza geçtiğini anlattı. Adana, Osmaniye, Hatay, Kilis, Gaziantep ve Kahramanmaraş’ı musahabe ettiğini anlatan Başkan Şentop, Adıyaman’a de gelerek burada depresyon kaldırma, kontrol kurtarma ve depremzedelerin yaralarının sarılması konusundaki çalışmaları yerinde inceledi.

Yaşanan sarsıntı felaketinin birkaç yüzyıllık olduğunu ve tahripkâr tesiriyle yüz yüze kalındığını nâkil Başbuğ Şentop, kuvvetli destek ve yapılar nesir edilmesi üstüne dersler çıkartılmasını söyledi. Akva istinatgâh ve yapılarda depremin yıkmacı etkisinin minimal düzeye indiğini tamlayan Başkan Şentop,”Adana, Osmaniye, Hatay’ın ilçeleri Kırıkhan, Antakya ve Defne ilçeleri daha sonraları üstelik Kilis’i ülfet etmiştik. Sonra Pazartesi haset Gaziantep hele Nurdağı, Islahiye ilçelerini daha bilahare Kahramanmaraş’ı ziyarete etmiştik. Bugün Adıyaman’dayız. Henüz sonra Gölbaşı ilçesine geçeceğiz. Henüz sonradan Nurhak ve Elbistan ardından Doğanşehir ve Malatya’yı ülfet ederek bölgedeki ziyaretimizi tamamlamış olacağız. Tabi ilk günden itibaren arkadaşlarımızla kontak halindeydik. Burada mevcut hep arkadaşlarımız yıkımın, felaketin çokça iri olduğunu tabir ediyorlardı” ddi.

Adıyaman’birlikte nazik yıkımla, felaketle karşı karşıya olunduğunu hatırlatan Şentop, bunun sadece kendi değerlendirmeleri değil dar dışından mevrut yabancı uzmanların, DSÖ yetkililerinin yapmış olduğu değerlendirmelere bakarak son yüzyılın en şişman felaketiyle karşı karşıya olunduğunu gösterdiğini kaydetti. Tarihi metinlere bakıldığında yüzyıldan dahi çok biraz asırlık hareket ve onun yıkıcı tesiriyle yüz yüze olduklarına ilgi çekici Şentop,” İlk dakikalardan itibaren devletimiz kamu kurumlarıyla teyakkuza geçmiştir. Bu nazik tıpkı coğrafyayı, geniş kırıcı benzeri nüfusu havi depremle ilişkin yerine atılması müstelzim adımlar kabil olduğu büyüklüğünde aceleci şekilde atılmaya çalışılmıştır. Zaman itibariyle bilcümle mülakat ettiğimiz yerlerde aranjman, koordinasyon tamamen gerçekleşmiş ayrımsız sistem kurulmuş görülüyor. Vatandaşlarımızın özellikle enkazlarla ilgili yerine yapılan icraat de büyük ölçüde tamam. Adıyaman’üstelik birlikte. Öncelikle vatandaşlarımızın talepleri, barınmayla ilişik talepler burada nazik ölçüde karşılanmış. Güdük ve mutedil vadede yapılacaklar. Cumhurbaşkanımız kabine toplantısı sonrası açıkladı. Aynı yıl kadar zaman içerisinde yıkılan tüm binaların yapılması üzerine vatandaşlarımıza bire bir vaatte bulunmuştur. Henüz evvel bu çeşit vaatleri kâffesi gerçekleşmiştir. İnşallah kısa müddet içerisinde buraların şenleneceği benzeri ortamı canlanacağı aynı ortamı baştan rüyet edecekler görecekler. Bu felaketten çıkarmamış gereken dersler birlikte var. Bundan Sonra daha akva zeminlerde, elan kuvvetli yapılar yazmak, binalar dayamak üzerine dersler çıkartmalıyız. Çünkü görüyoruz. Adıyaman’da anca ve ayrıksı şehirlerde tıpkısı öz var. Dayanak sağlamsa, binalar sağlamsa zelzele ne kadar şişman olursa olsun yıkmacı etkisi daha azalıyor, asgari düzeye düşüyor. bu bakımdan orta ve mufassal vadede de balaban kararlılıkla ve ödünsüz şekilde akva mesnet ve kuvvetli bina üzerine mesai yapmamız ve bunları gani strateji etmemiz gerekiyor. Ego milletimize yeniden kelle sağlığı diliyorum. Vefat eden ve yakınlarını kaybedenler kardeşlerimize esas sağlığı diliyorum. Rahmet diliyorum. Yaralılara evgin şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun” dedi. – ADIYAMAN

Share: