TBMM Başkanı Mustafa Şentop Açıklaması

Çankırı’üstelik, yeniden gündeme mevrut başörtüsü tartışmaları ile ilişik konuşan Türkiye Balaban Budun Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, “Başörtüsü dini hayatın görünür ayrımsız simgesi, sembolüdür. Başörtüsüne karşı olmak aslında başörtüsüne karşı olmak değil, dini hayatın içtimai hayattaki görünürlüğüne alın olmaktır. Buradaki tartışmaların kayırıcı planına baktığınızda budur” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Çankırı Karatekin Üniversitesi’nde planlı 2022-2023 Akademik Yılı Açılış Törenine katıldı. Çankırı Karatekin Üniversitesi rektörlük konferans salonunda gerçekleşen törende Çankırı Valisi Abdullah Ayaz, milletvekilleri, YÖK Denetleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şanlı Cengiz Köseoğlu, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Fellah, akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.

‘Akademide okul olmayı hedefliyoruz’

Törenin açılış konuşmasını fail Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Pof. Dr. Harun Çiftçi, yüksekokul alanında ekol olmayı hedeflediklerini belirterek, “2007 yılında müesses olan Üniversitemiz halen 10 medrese, 5 enstitü, 1 yüksekokul, 6 meslek akademi, 14 araştırı ve uygulama merkezi, akredite çalışmaları başlamış olan Merkezi Araştırı Laboratuvarı, Teknoloji Aktarma Ofisi ve ÇAKÜ-Teknokenti bünyesinde barındırmaktadır. Önlisans-lisans izlence sayımız 173, lisansüstü izlence sayımız 79, bütün mektepli sayımız ise bugün itibariyle 19 bin 933’dür. Üniversitemizden bugüne kadar çıkışlı olan mektepli sayısı ise 26 bin 412’dir. 742 akademik personelimiz ve 650 idari personelimizle hizmet vermeye devam etmekteyiz. 22 Erasmus projesi, 520 KONU projesi, 41 TÜBİTAK Projesi iftiharla rapor edeceğimiz nicel değerlerdir. Üniversitemizde 51 değişik ülkeden 3 bin 280 arsıulusal mektepli bulunmaktadır. Üniversitemizin kurumsal kendisine gelişmesi ve bunun sürdürülebilirliği açısından sonuç basamak ehemmiyet verdiğimiz Kalite çalışmaları dahilinde, çalışmalarımızı oldukça istekli düzeyde yürüttüğümüzün bilinmesi lazımdır. Erişilebilirlik çalışmaları, Muvaffakiyetsiz Atık Belgesi, ‘yeşil kampüs’ ve denklik süreçlerine yavaş kendisine erke harcamaktayız. Spor kompleksimiz, bowling, çalışım, çok gayeli salonları ve bariz 4 sahasıyla sadece öğrencilerimize değil, tamlık Çankırı’ya bakım vermekte, kavi çokça millî müsabakaya üstelik eş sahipliği yapmaktadır. Öğrencilerimiz üzere bir yandan fiziki şartları ıslah etmek için çaba ederken onların özellikle staj, uygulamalı işyeri eğitimleri, kariyer eğitimleri, mezun çalışmaları, sportif ve sanatsal operasyon kadar dokuz canlı çokça konuda adımlar atmaktayız” dedi.

Daha sonraları Konuşan Çankırı Valisi Abdullah Ayaz birlikte gençlerin geleceğe hazırlanması noktasında üniversitelerin topluluk olduğu öneme vurgu yaparak, Türkiye’nin yeryüzü şişman zenginliğinin beşeri resülmal olduğunu söyledi. Ilbay Ayaz’ın peşi sıra konuşan SELIM Tümen Kol Başkanvekili ve YANLIŞSIZ Parti Çankırı Kavim Vekili Sakıncasız Akbaşoğlu, geleceğin inşasında kayran matlup gençlerin yetiştirilmesinde üniversitelere kebir kurum düştüğünü ifade etti.

“Çankırı Karatekin Üniversitemiz haddinden fazla amelî”

Törende serencam olarak mütekellim TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Çankırı Karatekin Üniversitesi’nin konumu ve akademi çalışmaları ile öğrenciler üzere haddinden fazla makul bire bir darülfünun olduğuna ilgi çekerek, “Çankırı Karatekin Üniversitesi bizim gailesiz üniversitelerimizden. 15. yılını rüşvet etti. Amma bu müddet içerisinde rektör hocamızın bile rapor ettiği kabilinden, 20 binin üstüne mektepli ile bir nice akademik birimiyle elektrik tay tay arabası muvaffakiyetli üniversitelerimizden biri. Çankırı Karatekin Üniversitesi kurulmadan ilk Ankara’daki üniversitelerimizin burada faaliyetleri vardı. Nedeniyle akademik gelenek itibarıyla henüz ince aynı geçmişe erbap. Büyükşehir zarfında değil amma Ankara’ya yakınlığı tıpkısı avantaj. Büyükşehirlerin üniversite yönünde avantajlı yönleri var ama dezavantajları bile çokça. Gidişat itibariyle üstelik Çankırı Karatekin Üniversitemiz çokça makul” diyerek konuştu.

‘Üniversite politikasında bence akıllıcasına yerden başlanılmıştır’

Türkiye’deki artan darülfünun sayıları ile ait da değerlendirmelerde mevcut Şentop, “Türkiye’üstelik 209 üniversite var. Bunlardan 131’i kamu üniversitesi. Dümbelek artan 78’i ise kazanç üniversitesi. Türkiye’birlikte 20 yıl içerisinde darülfünun sayımız bu noktaya geldi. Seçkin ilimizde tıpkı darülfünun bulunuyor. Türkiye’de değme ilde üniversite açılması ve sayısının bu büyüklüğünde çok olması ağız dalaşı konusu olmuştu. Bu laf haddizatında ‘yumurta mı tavuktan, tavuk mu yumurtadan’ tartışması gibi sonuca varılmayan tıpkısı tartışma. Amma bire bir yerden eksiltmek lazımdı. Bence akıllıcasına yerden başlanılmıştır. Üniversiteler kurulmuştur, rakiplik ortamı içerisinde öğrenciler yerleştiriliyor. Dolayısıyla üniversitelerimiz öğrenci çekebilmek için, benzeri hava merkezi olabilmek amacıyla yarışmaları gerekiyor. Bugün bir nice ilimizdeki üniversitelerimizin çoğu kendi akademik kadrolarıyla önemli başarılar elde etmiş, akademisyenler yetiştirmiş, belli noktaya mevrut. İnşallah bu elan ağırbaşlı ayrımsız şekilde bitmeme edecek” şeklinde konuştu.

“Başörtüsüne karşıt olmak gerçekte başörtüsüne karşıt olmak değil, dini hayatın içtimai hayattaki görünürlüğüne alın olmaktır”

Gene gündeme gelen baş örtüsü tartışmaları ile ilgilendiren mütekellim Şentop, “Üniversitelerimiz çok değil bundan belki üstelik 15 sene geçmiş nazik ölçüde toplumdan, siyasetten, devletten ırak, özlük içerisinde vabeste bire bir mızıka gündemlerle etkin kurumlardı. Zat özel gündemleri vardı. Bildirme oylumlu gündemlerinden birisi dahi üniversitelere başörtülü öğrenci sokmamaktı. Başörtü tartışmaları yeniden gündeme geldi. Burada başörtü meselesini yalnız bire bir kız öğrencimizin başını örtmesi, üniversitelere girmesi yerine değerlendirmemek lazım. Başörtüsü meselesi Türkiye’bile 1968-1969’dan beri sembolik iş olarak tartışılmaktadır. Başörtüsü dini hayatın görünür tıpkısı simgesi, sembolüdür. Başörtüsüne karşı olmak gerçekte başörtüsüne karşı olmak değil, dini hayatın sosyal hayattaki görünürlüğüne karşı olmaktır. Buradaki tartışmaların art planına baktığınızda budur” ifadelerini kullandı.

Törenin ardından TBMM Başkanı Mustafa Şentop, üniversite öğrencileri ile tıpkı araya geldi. – ÇANKIRI

Share: