Soyer: “Gelecek Kuşaklara İyi Tasarlanmış Ayrımsız Geleceği Miras Artırmak İstiyoruz”

İzmir Büyükşehir Belediyesi eliyle 15-21 Şubat 2023 tarihleri beyninde “Geleceğin Türkiye’sini inşa ediyoruz” sloganıyla düzenlenecek İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin tedbir çalışmaları kapsamında yapılan uzman toplantılarının sonuncusu “Geleceği Görüyoruz” buluşması yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Gelecek kuşaklara gür tasarlanmış ayrımsız geleceği bırakıt çoğaltmak istiyoruz” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi vasıtasıyla 15-21 Küçük Ay 2023 tarihleri arasında “Geleceğin Türkiye’sini nesir ediyoruz” sloganıyla düzenlenecek İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin yedi aydır süren tedbir toplantılarının nihai gerçekleştirildi. 10 Ağustos ve 1 Aralık 2022 tarihleri beyninde planlı ve kongrenin önce safhasını oluşturan hissedar buluşmalarının arkası sıra kurultay çalışmalarında ikinci etap uzman toplantıları, İzmir’deki İzQ Girişimcilik Merkezi’nde bugün gerçekleştirilen “Geleceği Görüyoruz” buluşması ile sona erdi.

İNOVASYON VE TEKNOLOJİK DEĞİŞİME HARMONI TEMALARI ELE ALINDI

Sivil, şeffaf ve mecmu delege bire bir hamle olan İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi ehlivukuf toplantılarının sonuncusu olan “Geleceği Görüyoruz” buluşmasına, öğretim üyesi, ehlivukuf, tutum yazarı, girişimci ve aksiyon insanları katıldı. Katılımcılar hissedar buluşmaları sonucu ortaya sâdır üç deklarasyonu inovasyon ve teknolojik değişime ahenk temaları çerçevesinde ele aldı.

Ekonomi ve uygulayım bilimi dünyasındaki patika açıcı değişikliklere esin veren gelişmelerin tartışıldığı toplantıda, ikinci yüzyılında Türkiye Cumhuriyeti ekonomisinin teknolojiyi bildirme verimli zahir kullanacağı sorusunun cevapları arandı.

Toplantının peşi sıra değerlendirmelerde mevcut İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bugün nihai toplantımızı uzmanlarımızla, akademisyenlerimizle nihai toplantımızı ‘Geleceği görüyoruz’ başlığıyla yapıldı gerçekleştirdik. Öncesinde dört ayrı akademisyen buluşması daha gerçekleşmişti. Demokrasi Masası, doğa masası, gün masası ve nihayet bugün İnovasyon Masası, geleceği görüyoruz masası. Bu dört masada çok değişik bilimsel disiplinlerden, akademisyenler, arkeologlar, tarihçiler, sosyologlar, iktisatçılar, fütüristler ayrımsız araya geldiler ve hissedar toplantılarında ortaya çıkan ilkeleri ve kararları masalarına yatırıp onları öz ilmî disiplinleri açısından değerlendirdiler. Çabucak onla da merbut kalmadı. Topyekün tıpkısı ilmî disiplin çalışması da yapıldı. Yani örneğin zaman katılımcılarımız hem geleceğe dair ülkenin geleceğine dayalı, dünyanın geleceğine dayalı vizyonlarını paylaştı. Hem dahi paydaş gruplarından gelen öge ve kararları değerlendirdiler. Deminden bütün bu yapılan çalışmaların sonuna yaklaşıyoruz” dedi.

“ATI KUŞAKLARA İYİ TASARLANMIŞ BİR GELECEĞİ MİRAS BIRAKMAK İSTİYORUZ”

Etkinliklere 11 periyot kaldığını hatırlatan Soyer, “15 Gücük Ay’tan 21 Küçük Ay’a kadar yedi çevrim süresince çokça korkulu aynı biçimde bütün bu çalışmaların meyvelerini toplamaya gayret edeceğiz bütün bu arada. Geleceği dolay elde etmek çok zorlaştı. Çünkü haddinden fazla iri aynı müstacelen, çok balaban aynı değiş yaşanıyor ve ati esasta mahdut yalın kat imdi öngörülebilir olmaktan artık. Bugün hocalarımız da rapor ettiler amma değme şeye karşın geleceğe dair ayrımsız seziş peyda etmek, aynı tedbir fora etmek üstelik kaçınılmaz. Zira aksi takdirde gelecek bittabi olsa geliyor ve şayet sizin aynı hazırlığınız yoksa hangi getireceği üstelik anlaşılan olmuyor. ve siz da bu hazırlıksızlık üzere birlikte yalnız ona elbette olmaya himmet ediyorsunuz. Meğer tercihler ayırmak, geleceğe dayalı öngörülerde gezmek ve bu öngörüler, bu tercihler için ışığında dahi benzeri gelecek mensur etmeye çalışmak, olur yapmamız müstelzim bu diye düşündük. Çünkü aynı asır öncesinde iktisat kongresinin yöneticisi Kazım Karabekir Paşa’nın söylediği kadar biz elden geçmişimizden değil, geleceğimizden da mesulüz. Yani bizden sonraki kuşaklara takkadak geçmişi değil, gani mutasavver tıpkı geleceği da miras artırmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“YENİ BİR ÇAĞ KURULMAKTA”

Pandeminin şanlı ayrımsız inkisar noktası dokuma ettiği ve eskimemiş benzeri çağın kurulmakta olduğunu söyleyen Soyer, şunları söyledi:

“Bir Nice alanda yapılması gereken haddinden fazla himmet var amma arz azından zaman haddinden fazla farklı bölgelerinden Türkiye’nin, dünyanın buraya bu güruh için gelen zer uzmanlarımız, akademisyenlerimiz hepimize düş verdiler ve bunun kabil olduğunu gösterdiler. O nedenle bugünkü katılımcılara herkesin huzurunda teşekkür demek istiyorum. Herhangi Bir birinin katkısı, temas birinin değerlendirmesi sonuç rütbe beyin açıcı ve misil suret oldu. Herkesin katkısına haddinden fazla teşekkür ediyorum ve herkesin hem pahal benzeri tedbir yapmış olduğunu elde etmek bizim amacıyla çok kıymetliydi hem de geleceğe dayalı umutlarımızı geleceğe dair ümitlerimizi büyüten bire bir mülakat oldu. Bizler bu topraklarda az buçuk eş görüntü kurma refleksini kaybetmiştik anlaşılan. Binnetice o eş görüntü kurma refleksinin birlikte geliştiğini görüyoruz. Iri bir heyecanla izleme ettiğimiz bu şeş mahiye yolun dediğim gibi yavaş yavaş sonuna geliyoruz. Sonuna gelirken dahi çokça cesim miktarda deri toplamış olduk. Demincek bu verilerin analizini yapıyoruz. Ehlivukuf toplantılarımızla alay malay. ve nihayet son kendisine 15-21 Gücük Ay tarihleri ortada da bütün bu verilerden, bütün bu analizlerden yola çıkarak aynı ortak gelecek inşası amacıyla etap atmış olacağız. Kuma ati inşası bizi haddinden fazla heyecanlandırıyor beniz sene öncesinin koşullarında İstanbul nehiy altındayken Lozan Mütarekeleri kesilmiş ve astronomi kafasız dönmüşken elan bakir tıpkısı cumhuriyet altını kurulmamışken, eskimemiş tıpkı kerem kurulmamışken büyük ayrımsız özgüvenle ve umutla toplanan Türkiye’nin temas yerine gelmiş olan delegeler bakir tıpkısı ülkeyi tahayyül yazar eskimemiş tıpkısı geleceği amaç yazar yola çıkmışlar. Demincek birlikte esasen o günün ikliminden, o günün kargaşa ortamından, toz tütün ikliminden çok farklı olmayan bire bir konjonktür içindeyiz. Gerçekten işsizlik, faziletli, para şişkinliği, hayat pahalılığı zarfında bulunduğumuz global krizler, bütün bunlar tabloyu daha bile ağırlaştıran sonuçlar ortaya koyuyor. Özetle aha o bakir bebek girerken umudumuzu koruyarak üzerinde kıvrak herkesin haddinden fazla daha nazik bir mutlulukla esenlikle, huzurla yaşayacağı tıpkısı ülkeyi yaşayacağımıza olan inancımızı pekiştirmiş olduk.”

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

1.VİDEO

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI BRONZ SOYER’İN KONUŞMASI

2.VİDEO

TOPLANTIDAN TEFERRUAT GÖRÜNTÜ

Share: