Sonuç yılların yeryüzü yağışsız kışı: İki ışık arasındaki fark kuraklığı gözler önüne serdi

Akıbet yılların arz kurak kışı: İki fotoğraf arasındaki ayırt kuraklığı gözler önüne serdi

KIRIKKALE Kırıkkale’üstelik akıbet yılların arz yağışsız şita mevsimi yaşanıyor. Bin 744 rakımlı Dinek Dağında güzeşte sene Sülale ayında ve bu sene Eş ayında, ayrımsız noktalardan “dron” ile çekilen foto ve görüntüler, bölgede yaşanan kuraklığı gözler önüne serdi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün sonuç 3 maaş “Ölçün Yağmur İndeksi” metoduna göre Kırıkkale’de “acı yağışsızlık” yaşanıyor. Şehir genelinde, sıcaklıklar zaman normalinin üzerinde yaşanıyor. Bölgenin sunu faziletkâr rakımlı Dinek Dağında dahi kar yağışı görülmedi. Bin 744 rakımlı Dinek Dağında sabık sene ile bu sene Eş ayında ayrımsız noktadan “dron” ile çekilen foto ve görüntüler, bölgede yaşanan kuraklığı gözler önüne serdi. Dinek Dağı Atlı Safari ve Doğa Parkı gelen vatandaşlar, güneşli havanın tadını çıkardı. Birtakımı natür manzarasına alın salıncakta sallanırken birtakımı de ağababa binmeyi tercih etti. Gâh aileler dahi gölet kenarında piknik yaparak mesafe geçirdi.

“Bire Bir, iki yıl sonraları bile hakeza yağışlar olmazsa ne olacak”

Sabık sene kış mevsiminde bati kar sebebiyle Dinek Dağına çıkamadıklarını belirten Sürgün Başar, “Sabık yıl tığ Dinek Dağına çıkamamıştık. Bugün geldik, güneşi gördük. Fena Hâlde ayrımsız devir ama akarsu yok. Geleceğimiz ne olacak? Bilmiyoruz yani. Barajlarımızın kuruması, gelecekte çocuklarımıza akarsu diye niteleyerek aynı şey kalmayacak. Rabbimden üstelik umudumu kesmiş değilim. İllaki Allah, herkesin kısmetini rızkını verir. bir iki yıl sonradan üstelik böyle yağışlar olmazsa ne olacak? Yani haddinden fazla üzülüyorum. Geçen seneye göre yağışların azalmasına, toprağın suya doymaması, bitkilerin, hayvanların yani sonumuz ne olacak bilmiyorum. İnşallah Rabbimiz yüzümüze bakar birlikte kısmetimiz neyse gönderir” dedi.

“Güzeşte yıl bu zamanlar buraya kardan gelemiyorduk”

Yazdan kalma aynı havanın olduğunu anlatım fail Mikail Başar, “Şu zaman tarih hoşumuza gidiyor ama çiftçilerimiz üzere, yerey için bereketli değil. Geçen yıl bu zamanlar buraya kardan gelemiyorduk amma şu an yazdan artan havalar var. Mevsimler değişecek kadar. Kırıkkale’nin mevsimi aynı kamer geriden izlem ediyor diye niteleyerek düşünüyorum. Küçük Ay’tan umutluyuz. İnşallah Küçük Ay çiftçilerimizin olsun yağışsızlık manasında olsun güzel bire bir yağmur peki, barajlarımız üstelik dolar. Ekinimiz, arpamız, buğdayımız, neyse çıktı dolgunca ayrımsız mahsul alırız” diye niteleyerek konuştu.

“İlk umar görüyoruz hakeza ayrımsız şeyi”

Berat Karakaya ise, “Eş ayında Dinek Dağına motorla çıkmak bizim için benzeri fon olabilirdi geçen senelerde. Ama bu yıla baktığın devir Dinek Dağında kış mevsiminde motor ile geliyoruz. Bu bizim amacıyla çok nazik tıpkı fark. İlk umar görüyoruz böyle benzeri şeyi” şeklinde konuştu.

Share: