Sivas Katliamı Davasının Duruşması Ertelendi.

Sivas katliamına müteveccih yargılamada, üç firari maznun yönünden devam eden davanın bugünkü duruşmasında; avukatların, dönemin Başbakanı Tansu Çiller’in şahit adına dinlenmesi talebi reddedildi. Avukat Şenal Sarıhan, murafaa heyetinin zinde hakimlerden oluştuğuna dikkat çekerek, “Yaşları de çok zihayat. Bu katliam yaşandığında belki sizler hayatta dahi değildiniz. Katliamın üzerinden 29 yıl geçti. süre aşımı tehlikesiyle alın karşıyayız” dedi. Duruşma, 26 Aile 2023 tarihine ertelendi.

Sivas katliamına ilgili yargılamada, üç firari sanık yönünden bitmeme fail davanın 29’uncu duruşması, Ankara 1. Aheste Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Duruşmaya katliamda yakınlarını kaybeden aileler, Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Ankara Şubesi, Asıl Fatma Cemevi, Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Güzel Sultan Abdal Hars Derneği (PSAKD), Hacı Bektaş Ege Küçük Asya Ekin Vakfı (HBVAKV), İHD Ankara Şubesi, HDP temsilcileri, Hollanda Büyükelçiliği’den gözlemciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Katliamda yaşamını yitiren Gülsün Karababa’nın ağabeyi Hüseyin Karababa, duruşmada küçümseme alarak, şunları söyledi:

“Madımak katliamı siyasi aynı cinayettir. Alevi katliamlarının kâffesi politiktir. Madımak Alevi soykırımın benzeri zincir halkasıdır. Açtığım Alevi soykırımı pankartı zımnında hakkımda soruşturma açıldı. Ego burada yüz kere bunu dillendirdim. Tutanaklara geçti hepsi. Koçgiri Sivas, Gazi, Maraş… Hepsini toplasak, Alevilere aynı soykırım vardır. Soykırımı tekrarlıyorum. Bu tanımlama doğrudur. Alevi toplumu yerinden yurdundan edilmiştir. Kimliklerini mahrem sürmek zorunda kalmışlardır. Mülk ve mülklerine umum konulmuştur. Alevilerin bu ülkede birey ve mal güvenliği yoktur. Soykırımların devamını engel olmak için bu dava genosit davası adına yürütülmelidir. Önümüzdeki günlerde uluslararası mahkemeye taşıyacağız.”

“TANSU ÇİLLER’İN DİNLENMESİNİ İSTİYORUZ”

Avukat Bağımsız Milletvekili Piroğlu ise davayı Uluslararası Ukubet Mahkemesi’ne taşıyacaklarını açıklayarak, “Alevilere genosit uygulanıyor. Mehabet Denetleme Kurulu, bu katliamdaki devletin kusurunu hazırladığı raporda ortaya koymuştur. Bu raporun tamamının mahkemece istenmesini istiyoruz. Dönemin Başbakanı Tansu Çiller’in, dönemin valisi ve şehremaneti başkanının üstelik dinlenmesini istiyoruz” diye niteleyerek konuştu.

Avukat Hüsniye Şimşek de mahkemenin daima taleplerini reddettiğini belirterek, “Bu katliamın yargılaması ile ait adaletli bir entelekt istedik. Fakat yıllardır sonuçlandırılmadı. Bu katliamın arkasında kimler var bunlar araştırılmıyor. Murafaa gereken soruşturmaları yürütmüyor. Taleplerimiz gök bilimi yoluyla bilcümle reddediliyor. Etkili tıpkısı entelekt yapılsın istiyoruz. Politik sorumlular açığa çıkarılmalıdır” dedi.

Avukat Yüksek Yılmayan davanın ahit aşımına uğrama riskine ilgi çekerek, “Bu kırım insanlığa karşı mamul bir suçtur. zaman aşımı sorunu var. Bu kabil davalarda süre aşımı olmamalı. Kırmızı yıllık çıkarılması ile ilgilendiren bütün belgelerin Adalet Bakanlığı’ndan istedik amma karşılık bile verilmedi. Bakanlık karşı yanlışlık duyurusunda bulunulmasını istiyoruz” talebini sundu.

“KATLİAM YAŞANDIĞINDA BELKİ HAYATTA BİLE DEĞİLDİNİZ”

Avukat Şenal Sarıhan ise murafaa heyetindeki hakimlerin zinde olduğunu rapor ederek, şunları belirtti:

“Üç kadın refik usa vurma yapıyor. Yaşları üstelik çokça tüvana. Bu kırım yaşandığında belki sizler hayatta dahi değildiniz. Katliamın üzerinden 29 sene geçti. süre aşımı tehlikesiyle karşı karşıyayız. Kırım sırasındaki eyleme 15 bin kişi katıldı. Fakat 170 hayat gözaltına alındı. Ayrıntılı yıllar geçti ve çokça az kişiye dava açıldı. Şeriatçı ayrımsız grubun birleştirme saldırısı yaşandı. Süssüz adli soruşturmalarla geçiştirilmeye çalışıldı. Aranan firari sanıklar kuş kabilinden uçup gitti ensiz dışına. Bu insanlığa karşı meful suçtur. Ant aşımına uğramasına cevaz verilmemeli. Bu olay âdemiyet dünyasının kalbinde devasız yaralar açtı. Aynı toplumun onurunu ayağa kaldırılması üzere hız devreye girer. Adalet Bakanlığı bu firari sanıkları bire bir çeşit bulamadı. Karı vicdanınıza sesleniyorum. Bu katliamın hesabını dava. Deli Dolu tıpkı sormaca yürütün ve adaletli tıpkısı değişmeyen verin.”

Avukatların beyanlarının peşi sıra duruşma heyeti; sanıklar Ermiş Ceylan, Tasavvur Karataş ve Erek Sonkur hakkındaki tutuklamaya yönelik yakalama kararının yerine getirilmesinin beklenmesine, yakalanırlarsa bakir mahkeme haset verilerek murafaa açılmasına karar verdi. Duruşma heyeti antrparantez; enstantane dosyasındaki muallel evraklarının istenmesini kararlaştırdı.

Murafaa; dönemin Başbakanı Tansu Çiller, dönemin emniyet müdürü, dönemin valisi ve uray başkanını dinlenmesi talebinin reddine de karar verdi.

Duruşma, 26 Sülale 2023 saat 14.00’e ertelendi.



Share: