Şita aylarında bağışıklığı güçlendirmenin püf noktaları

– Kış aylarında bağışıklığı güçlendirmenin püf noktaları

-Kış aylarında probiyotikli gıdalar vazgeçilmezler ortada

İSTANBUL – Vücudun defans mekanizması olan bağışıklığı aktif sancımak namına önemli bilgiler paylaşan Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Dr. Akademisyen Itır Nüfuz Etmek Sancar, arka solunum yolu enfeksiyonlarına etmen olan virüslerin hem soğuk havada canlı ve etkin olması hem dahi vabeste ve havasız ortamlarda bundan sonra bulunulması ve temasın artmasından kıran kış aylarında bağışıklığın elan fazla düştüğüne dikkat çekti.

Vücuda giren evet de vücutta bulunan yabancı faktörlere karşı vücudun kendini korumasını sağlayan ve bu faktörleri ortadan kaldıran bağışıklığın dinamik tutulması üzere özen edilmesi müstelzim noktalara değinen İstanbul Esenyurt Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik Kürsü Başkanı Dr. Akademisyen Burcu Çakmak Sancar, hele şita aylarında tetik olunmasını önerdi. Sevimsiz havalarda bağışıklığın henüz aşkın düştüğünü kaydeden Sancar, “Bağışıklık düştüğünde dirilik kendini öncelikle çokça şaşkın hisseder. bununla birlikte soğuk algınlığı üzere üst teneffüs yolu enfeksiyonları daha sık görülür. Benzeri da meçhul kabil reaksiyonlarla sıklıkla karşılaşılır” dedi.

Sağlığı sürdürebilmek amacıyla kıvrak benzeri muafiyet sistemine erbap olunması gerektiğini vurgulayan Sancar, “Bağışıklık; bağırsak ve dış faktörlere alın vücudun gösterdiği dirençtir. İç faktörler, vücudumuzdaki kanser hücreleri üzere başkalaşan hücrelerdir. Aut faktörler ise bakteriler, virüsler gibi mikroorganizmalar ile çevreden ya da gıdalar aracılığıyla aldığımız toksinler ve farklı kimyevi maddelerdir. Gövde bu çöz ve aut faktörleri bulunmayan edebilmek üzere bağışıklık sistemini kullanır ve bağışıklık sistemi eliyle henüz sağlıklı hayat sürdürmeye çalışır” dedi.

“Itici havalarda insanların bağışıklığı düşer”

Kış aylarında bağışıklığın elan fazla düşmesinin nedenlerini sıralayan Sancar, “Bağışıklığı düşüren boyut soğuk havanın kendisi değildir. Sevimsiz hava aracısız ya bile dolaylı yoldan bağışıklığın düşmesine hastalık evet. Bunun sunma büyük nedeni birlikte art solunum yolu enfeksiyonlarına faktör olan virüsler itici havada henüz etkili ve etkili olurlar. amma velakin sevimsiz havalarda insanlar henüz aşkın sınırlanmış ortamlarda kalırlar ve havalandırma yurt olur. Zımnında insanların bağlı ortamda daha çok bulunması hem içerideki mikroorganizmalar üzere müsait benzeri yassı sağlar ve sayısını arttırır hem da bağlı alanda mikroorganizma ile irtibat artar. Bu nedenle sevimsiz kış aylarında bağışıklık elan fazla düşer” şeklinde konuştu.

Dengeli nemalanmak mefret

Bağışıklığı güçlendirmek için öncelikle besinlerden faydalanılmasını öneren Sancar, “Ehliyetli ve muvazeneli tagaddi bağışıklığı perçinlemek için genişlik balaban etkendir. bununla birlikte dalgı, stresten uzak ara vermek, ehliyetli akarsu tüketmek ve alıştırma gibi faktörler sayılabilir. Antrparantez yediğimiz gıdaların bağışıklığı güçlendirici etkisi onların içerisindeki kâh maddelerden kaynaklanıyor. Bu maddeler karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler ve mineraller üzere azık öğeleri ya de fitokimyasallar, probiyotikler kabilinden biyoaktif bileşenlerdir. Bilcümle bu maddeler gıdaya fonksiyonel buut kazandırıyor ve bağışıklığın güçlenmesine yardımcı oluyor. Günce olarak genç yemiş ve göveri tüketimi, vitamin ve mineral ihtiyacını karşılanması açısından yüce. bununla birlikte vücut grubu besinlerin, husye, baklagiller ve fındık, badem, koz kabil besili tohumların içerdikleri bazı mineraller, protein, yağ asitleri ve vitaminler yönünden günlük ihtiyacımızın karşılanması üzere ahenktar tüketilmeleri gerekir” diye konuştu.

“Türk mutfağında bağışıklığı dallı güllü tutacak bir nice azık var”

Türk mutfağında haddinden fazla kesif geçer soğan, sarımsak, tarhana çorbası, gato otu kabil gıdaların bağışıklığı güçlendirecek mefret etkileri olduğunu tamlayan Sancar, “Bu gıdalar nevale öğelerinin beraberinde biyoaktif maddeler üzere bazen bileşenler birlikte içeriyor. Bunları fonksiyonel gıdalar kendisine adlandırıyoruz. Bu fonksiyonel gıdaların bağışıklığı güçlendirici etkisi bulunan. Soğan ve sarımsağın içerisinde mevcut alisin maddesinin bağışıklığı güçlendirici ve hastalıklara karşı havari etkisi var. Karnabit, brokoli ve lahana kadar sebzeler, limon, portakal, mandalina, greyfurt kadar narenciyeler, zencefil, hint safranı, karabiber, çuşka üzere baharatlar, çilek ve probiyotikli gıdaların bağışıklığı güçlendirici etkileri, içerisindeki maddelerden kaynaklanıyor” diye niteleyerek konuştu.

Kış aylarında probiyotikli gıdalar vazgeçilmezler beyninde

Bağırsak florasını müfit bakteriler yönünden geliştiren yararlı çalışkan mikroorganizmalar olan probiyotiğin muafiyet amacıyla önemini nâkil Sancar, “Probiyotikli gıdalar hayır mikroorganizma içeren azık anlamına geliyor. Asında Türk mutfağında olağandan tüketiliyor. Fermente benzin ürünleri, boza, hâlsiz, yavşak şita aylarında kalın tükettiğimiz probiyotikli gıdalardır. Bu gıdaların tüketilmesi ile birlikte bağırsak floramızdaki dokuncalı bakteriler uzaklaşır ve çöz florası yararlı bakteriler yönünden zenginleşir. Yapılan çalışmalarda iç florasındaki faydalı bakterilerin sayısıyla bağışıklık ortada tıpkı alım satım olduğu orta konmuştur” yorumunda bulundu.

Son adına kış çaylarının de tüketilmesini öneren Sancar, “Kışın öz kendisine tükettiğimiz zencefil, zerdeçal, ıhlamur, boşluk kökü, kekik, karanfil ve papatya gibi besinler içerdiği biyoaktif bileşenlerden muhit işlevsel gıdalardır. Belirli oranda çay olarak tüketilmesi yine bağışıklığı güçlendirici tartı yapmaktadır” dedi.

Share: