Serencam dakika haberi | Gezi Davası Tutuklularını Müzakere Eden Muharrem Eş: “85 Milyon Adalete Susadı.

VERI: ÇAĞATAN AKYOL/ AZRAIL: SADIST KARAKULOĞLU

CHP Umumi Başbuğ Yardımcısı Muharrem Erkek, Yolculuk Davası tutukluları Osman Kavala, Can Atalay, Tayfun Alp ve Mürtefi Kağan Altınay’ı cezaevinde görüşme etti. Eş, “Adalete çok ihtiyacımız var; 85 milyon adalete susadı. Adalete susamış ayrımsız insanın susuzluğunu dünyanın kül nehirleri aynı araya gelse gidermez. Onun için doğruluk, haddinden fazla aceleci benzeri şekilde namına gelmeli, kırıtma etmeli” dedi. Bu adaletsiz düzeni bütün birlikte değiştireceklerini kaydeden Eş, “Seyahat Davası sebebiyle zaman cezaevinde olan haddinden fazla değerli arkadaşlarımızı bile hiçbir devir bekâr bırakmayacağız” diyerek konuştu.

CHP Umumi Komutan Yardımcısı Muharrem Koca, bugün Silivri Cezaevi’ne giderek Yolculuk Davası tutukluları Osman Kavala, Can Atalay, Tayfun Yiğit ve Uca Kağan Altınay’ı ziyaret etti. Erkek, ziyaretinin peşi sıra cezaevi uğrunda SIMURG Haber Ajansı’na izah yaptı.

Eş, şöyle konuştu:

“GEZİ AZAMETLI BİR AHALI DİRENİŞİDİR”

“Bu insanlar kurguya dayalı iddialarla mahküm edildiler. Yolculuk kasintili tıpkı halk direnişidir. Seyahat toplumun milyonların demokratik protesto hakkıdır amma Seyahat’den o büyüklüğünde haddinden fazla korktular kim ve sarayın duvarları arasındaki imtina etmek o büyüklüğünde iri ki tek suçu olmayan insanları, bu Seyahat’den duydukları ocumak sebebi ile cezaevinde tutuyorlar. Ama herhangi bir ahit anlatım ettiğimiz üzere insanları hapsedebilirsiniz amma düşünceleri hapsedemezsiniz, fikirleri, özgürlükleri hapsedemezsiniz ve rastgele al davası ayrımsız dönüş dirimsel, pekâlâ çöker. Bu da çökecek, bu insanlar hariç çıkacak. Bu kararın istinafta bozulması lazım ve derhal ivedilikle bozulması lazım. Çünkü tığ hukukçular namına bu dosyaların içeriğini çokça mebzul biliyoruz. Tamamen kurguya dayalı iddialar ve yegâne beyyine de yok, mesnetsiz. Ağız Ağıza dayanaksız dosyaların önüne böyle benzeri sav mensur edemesiniz. Onun için çökecektir, Taksim Gezi Platformu’nun üyeleri elan önce çok kez yargılandı. Aklanma ettiler birçok sefer. Pahal Ceza Mahkemesi en son fikir birliği ile beraat ve tahliye kararı verdi. Şimdi hükümeti devirmeye teşebbüse sokmaya çalışıyorlar Gezi direnişini. İnsanların güruh ve gösteri yürüyüşü hakkını kullanması, insanların meydanlarda demokratik ihtarname haklarını kullanması hükümete devirmeye girişim olabilir mi? Fakat ve fakat kuvvet ve çabukluk kullanarak benzeri hükümeti devirmeye teşebbüs edebilirsiniz. Matematik ve ivinti nerede? Bu cezaevindeki insanlar gezi sürecinde tamamen barışsever protestolar üzere o kadar çaba harcama ettiler kim… Bunu anlatan şahitler üstelik var. Nazik benzeri haksızlık ile hukuksuzluk ile adaletsizlik ile karşı karşıyayız.

“85 MİLYONUN ADALETE SUSADI”

Zaman Gezi Davası’ndan yatanların aileleri birlikte buradaydı, cezaevindeydi. Onlarla de görüştük; anneleriyle babalarıyla eşleriyle çocuklarıyla. Adi Vera buradaydı, beribenzer Iye buradaydı. Vera biliyorsunuz, Tayfun Yiğit’ın kızı, Iye Kağan Altınay’ın oğlu. Salı haset üstelik Meclis’te ağırlayacağız aileleri. Orada hem siyasal partileri konuşma edecekler hem kadro toplantısına katılacaklar. Onları Meclis’te ağırlamaktan de nazik mutluluk duyacağız. Adalete çok ihtiyacımız var; 85 milyon adalete susadı. Adalete teşne bire bir insanın susuzluğunu dünyanın birlik nehirleri bire bir araya gelse gidermez. Onun üzere adalet, haddinden fazla aceleci tıpkısı şekilde namına gelmeli, tecelli etmeli.

“GEZİ DAVASI SEBEBİYLE ZAMAN CEZAEVİNDE OLAN HADDINDEN FAZLA DEĞERLİ ARKADAŞLARIMIZI BIRLIKTE HİÇBİR ANTLAŞMA YALNIZ BIRAKMAYACAĞIZ”

Hakikat ‘ölmezlik’ sorunu nedir, biliyor musunuz? Devletin temeli olan adaleti çürütürseniz, esas ölmezlik sorunu budur ve bununla yüz yüze Türkiye. Adaletin olmadığı yerde ziyan etmek, hareket, aldatmak üstelik olamaz; sulh birlikte olmaz geçim dahi olamaz. Onun için adaleti tesis edeceğiz, demokratik ahbaplık devletini kasılma edeceğiz ve bizim amacımız günahsız insanlar cezaevinde olmamalı. Birilerinin keyfi amacıyla, birilerinin korkuları için, birilerinin iktidarını bitmeme ettirmesi üzere, zatî ikbali için suçsuz insanlar bugün maatteessüf cezaevinde. Üniversite öğrencileri tutukluyorlar, gazetecileri tutukluyorlar, siyasetçileri, kadınları amma özge tarafta işte insanlar ölüyor kavuşum altında… Dertli katar katliamında, Soma’da, Ermenek’te, Bartın’dahi onun dışında o büyüklüğünde büyük suçlar işleniyor kim kaynak sorumlular mahkeme kararı önüne de çıkarılmıyor. Çünkü keyfilik hakim, zira sorun sistemde. Bütün ile türe doğrudan bağlantılıdır. Siz bu sistemde yargının bağımsızlığını sağlayabilir misiniz? Cins mü böyle ayrımsız şey, onun amacıyla geçmiş sistemi değiştireceğiz. Demokratik ahbaplık devleti amacıyla güçlendirilmiş vekil sistemi, bağımsız ve tarafsız yargıyı mutlak yapılış edeceğiz. Zaman tarihimizin en dip hesaplı krizini yaşıyorsak, hak krizini yaşıyorsak, siyasi krizi yaşıyorsak bunun esas sebebi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi adı altında dayatılan, yaratılan keyfiliktir, hukuksuzluktur. Bu adaletsiz düzeni bilcümle gelişigüzel değiştireceğiz ve Seyahat davası sebebiyle zaman cezaevinde olan çokça zer arkadaşlarımızı bile hiçbir antlaşma bekâr bırakmayacağız. Bu süreci sonuna kadar strateji edeceğiz. Tek kimse unutmasın ki ülfet seçkin şeyi sonuna büyüklüğünde strateji kadir.”

Share: