Samsun’da “Uçurtmalar akliyeci derman için havalanıyor” şenliği düzenlendi

Samsun’da, akılcı deva kullanımının önemine dikkati kaldırmak için, “Uçurtmalar usçu tılsım amacıyla havalanıyor” şenliği gerçekleştirildi.

İl Keyif Müdürlüğünce çocuklara usçu ilacı kullanımının önemini ifham etmek üzere Batıpark’ta planlı “Antibiyotikte değil sağlığında ısrarcı ol” temalı şenlikte ayrıntılar uçurtma uçurdu.

İl Keyif Müdürü Muhammet Mualla Oruç, gazetecilere yaptığı açıklamada, akliyeci derman kullanımının, kişilerin kimlik bulgularına ve ferdî özelliklerine bakarak akıllıca ilacı, uygun müddet ve dozda kullanması anlamına geldiğini söyledi.

Bunun dışındaki tanımların “usçu sıfır reçete kullanımı” olarak akseptans edildiğini anlatan Oruç, “Tüm dünyada olduğu kabilinden ülkemizde de kavisli ve boş umar kullanımı el sağlığını etkileyen yoğun tıpkı sorundur. Dünya Sağlık Örgütünün önerileri doğrultusunda bu sorunun önüne geçilmesi, halkımızda ve afiyet çalışanlarımızda rasyonalist çare kullanımı ile ilişik farkındalık sağlanması üzere etkinliği düzenledik.” dedi.

Oruç, dünyada en sık görülen ve en aşkın ölümle engelliliğe sebep olan duygu yaradılış, kanser, diyabet kadar bulaşıcılığı namevcut hastalıkların Türkiye’bile yüzdelik 25 azaltılmasının hedeflendiğine belen ederek, “Familya hekimleri kendilerine mukayyet olan obez, hipertansif, diyabetik ve kardiyovasküler riziko değerlendirmesi yapılması müstelzim hastalar, buğulu bireyler ve metin bireylere dayalı listelerden tarama ve izleme işlemlerini yapmaktadır. Hipertansiyon, diyabet yahut obezite hastalarının tansiyon, kilo ve içki şekerlerinin arama altında olması için eş hekimli otama planı yapılarak takibi sağlanacaktır.” ifadesini kullandı.

Share: