Zehirlenmelerin yaşandığı Yuva köyü için sunulan “laboratuvar” önergesi kabul edilmedi

Zehirlenmelerin yaşandığı Yuva köyü için sunulan “laboratuvar” önergesi akseptans edilmedi

BOLU Bolu’da, 1 kişinin öldüğü ve haddinden fazla sayıda kişinin zehirlendiği Yuva köyüyle ait İl Genel Meclisi üyelerinin İl Özel İdaresi bünyesinde Akarsu Tahlil ve Çözümleme Laboratuvarı kurulması önerisi yapılan oylamada kabul edilmedi.

Bolu merkeze tutkun Yuva köyünde 1 kişinin öldüğü ve 141 kişinin zehirlenme şüphesiyle hastaneye başvurduğu olayla ilişik 1’i çetin bakımda almak üzere 10 kişinin tedavileri devam ediyor. Zehirlenme vakalarının üzerinden 2 kamer geçmesine rağmen yıpranmamış vakaların ortaya çıkmasıyla bu arada İl Umumi Meclisi üyesi tıpkısı kadro, köylerin kullandığı suların analizinin İl Hususi İdaresi bünyesinde Akarsu Analiz ve Analiz Laboratuvarları yoluyla yapılması için önerge verdi. Üyelerin verdiği takrir, sedir başkanının kanuni olmadığı yönündeki açıklamasının arkası sıra yapılan oylamada akseptans edilmedi.

“Laboratuvarlar 2004 yılında devredilmiş”

Su Analiz ve Çözümleme Laboratuvarı’nın 2004 yılında İl Ekincilik Müdürlüğü’ne devredildiğini tamlayan İl Umumi Meclis üyesi Erhan Beykoz, “Zehirlenmelerin kaynağının köyümüzün kullandığı suların olabileceği düşüncesiyle başka köylerimizin üstelik böyle mutsuzluk yaşamaması yerine işlerin elan hızlı ve sistemli şekilde yürümesi üzere takım adına İl Özel İdaresi bünyesinde Akarsu Tahlil ve Çözümleme Laboratuvarı kurulması amacıyla önerge verdik. İl Özel İdaresi 2004 yılına büyüklüğünde akarsu ve toprak analizlerini özlük laboratuvarlarında yapmaktaydı. 2004 yılında alınan değişmeyen ile laboratuvarlar İl Ekincilik Müdürlüğü’ne devrildi. Vermiş olduğumuz takrir meclis başkanı Yaşar Yüceer’in hakeza ayrımsız uygulamayı kanunen yapamayacaklarını ve apayrı ilerde hakeza bire bir çalışmanın yapılmadığı, tahlillerin İl Afiyet Müdürlüğü eliyle yapılmakta olduğu gerekçesiyle oylamada akseptans edilmedi” dedi.

“Kanuni yönden engel yok”

Laboratuvarların eksantrik illerde faaliyette olduğunu ve kanuncu yönden tıpkısı dava olmadığını belirten Beykoz, “Yapmış olduğumuz araştırmalarda Zonguldak ve Elazığ üzere bir nice ilimizde Su Analiz ve Analiz raporlarının yapıldığını biliyoruz. Dahi Elazığ’daki laboratuvarda bakteri analizinin birlikte sıçanotu tahlili üstelik yapıldığını öğrendik. Divan tez ettiği üzere hususi dümen bünyesinde kurulması melhuz laboratuvarın kanuni yönden de tek engeli bulunmamaktadır” şeklinde konuştu.



Share: