Prostat kanserinden er tedaviyle kurtulabilmek olanaklı

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Üroloji Anabilim Dalı Akademisyen Prof. Dr. Bülent Akduman, kestanecik kanserinin akla yatkın ve er dönemde tayin edilmesi yerinde değme cins tedavisinin tür olduğunu bildirdi.

Akduman, gazetecilere yaptığı açıklamada, prostatın akciğer kanserinden sonradan kansere kapalı ölümlerde ikinci tam vadi aldığına dikkati çekti.

Prostat kanserinin herhangi bir araz vermeden görülebileceğini anlatan Akduman, “Hastanın değme şikayeti olmuyor fakat hep erkeklerde görülebilen bir amansız hastalık bu. 50 yaşın üstünde yer yoğun gördüğümüz bir amansız hastalık.” dedi.

Akduman, konuyla ilişik farkındalığın oluşturulabilmesi üzere bu haftayı “Prostat Kanseri Haftası” namına andıklarını belirterek, şunları söyledi:

“Türkiye genelinde 9 merkezde kestanecik kanseri tarama programı hazırladık. Bu program kapsamında Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinin üstelik içinde bulunduğu gayrı üniversitelerde da tarama yapılacak. 50 yaş üstündeki kül erkeklerin, ailede prostat öyküsü varsa 40 yaş üstü tamam erkeklerin prostat kanseri tarama polikliniğine başvurması gerekiyor.”

Kestanecik muayenesinin serencam kademe niteliksiz olduğunu tabir fail Akduman, çok ağrılı iş olmadığı için herkesin biperva yaptırması gerektiğini kaydetti.

“Mütenevvi diyetlerin kanseri önlediğine müteveccih tanıtlama namevcut”

Er teşhisin önemine meni eden Akduman, şöyle devam etti:

“Çeşitli diyetlerin önlediğine müteveccih icraat var amma çalışmaların neticesi göstermiş kim şu anda tayin edilmiş, ispatlanmış temas husus bulunmayan. Madde kullanımı önerilmiyor. Çokça sayıda ilaçlar, vitaminler var fakat bunların hiçbiri kestanecik kanserini önlemede müdellel tedaviler değil. Bu nedenle er canlandırma haddinden fazla koca. Herhangi semptomu, şikayeti sıfır kişilerin tınlamalı prostat muayenesi olması mefret. Tığ üstelik bu çerçevede cümle halkımıza ücretsiz tarama yapmayı akla yatkın gördük.”

Prof. Dr. Akduman, gelişigüzel 6 erkekten 1’inin prostat kanseri riski taşıdığına dikkati çekerek, “gelişigüzel belirti vermediği için sakınmak benzer olmadığı için biricik yapılması müstelzim ahenktar prostat kontrolüdür. Ağır Ezgi prostat kontrolü yapılan erkeklerin korkmasında tek hastalık namevcut. Makul ve erken dönemde tespit edildiği takdirde seçkin makule tedavisi olanaklı.” dedi.

Ayakta hacet yapmanın kestanecik kanserine illet olduğu inanışının hatalı olduğunu dile getiren Akduman, “Ayakta lüzum düzenlemek, kestanecik kanserine neden olmadığı üzere önleyici benzeri faktör da değildir, etkilemez. Bazen ‘Kabak çekirdeği aşındırmak, prostat kanserini engeller mi?’ diyerek soru geliyor. Hakeza aynı madde dahi yok, tıntın çekirdeğinde tabii östrojenler var. Bu saf östrojenler Kestanecik Spesifik Antijen’i (PSA) az buçuk düşürürler amma amansız hastalık önleyici değillerdir.” bilgisini paylaştı.



Share: