Eskişehir’de erkendoğan süt kuzusu 6 kamer bilahare “hatim belgesi” ile taburcu edildi

Eskişehir’bile 22 haftalık dünyaya mevrut bebek, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Yenidoğan Bati Hizmet Ünitesi’nde kestirmece 6 ay süren tedavisinin arkası sıra taburcu edildi.

Rektörlükten yapılan açıklamaya bakarak, dirim sınırında dünyaya gözlerini açan Sabri Aka Yeler, sağlığına kavuştu.

Aheste Hizmet Ünitesi’nden evine uğurlanan bebeğin ailesine “Erkendoğan Bebek Ikmal Belgesi” verildi.

Aileye belgeyi veren Prof. Dr. Başka Aydemir, Sabri Ağa’nin sağ esen “çıkışlı” olmasının mutluluğunu ve gururunu yaşadıklarını söyledi.

Hastanede 178 çağ izlenen ve er doğmanın getirdiği güçlüklerin üstesinden gelmeyi başaran bebeğin, ailesine kavuştuğunu belirten Aydemir, “Kendisi üzere son kademe nazik olan bu dönemi atlatan bebeğimize metin yolculuğunda rehberlik eden doktorlarımız ve bacı ekibimizle bire bir araya gelerek hatim belgesini vererek eve uğurlamayı planladık.” ifadesini kullandı.

Aydemir, gebeliğin 37’nci haftasından önce dünyaya gelen bebeklerin “prematüre” yerine tanımlandığını hatırlattı.

Kamu gebeliklerin yaklaşık yüzdelik 10’unun anneye veya bebeğe, ara sıra da tam belirlenemeyen nedenlere merbut kendisine erkendoğan doğumla sonuçlandığını kaydeden Aydemir, “Eksiksiz dünyada süt kuzusu ölümlerinin arz kocaman nedeni prematüreliğe vabeste gelişen sorunlardır. Çağa ne büyüklüğünde erken doğarsa gönül şansı o büyüklüğünde azdır. 22’nci hamilelik haftasında dünyaya gelen tıpkı bebeğin hayatta kalma oranları acun genelinde ve ülkemizde yüzdelik 5-6 civarındadır.” bilgisini verdi.

Prof. Dr. Aydemir, apaz içi kadar pespaye doğan bu bebeklere ancak görelik ve bilgi ile dokunulduğunda hayata nazik adımlarla bitmeme edebilmelerinin tür olacağını vurguladı.

Sabri Ede’nin gösterişli bakımda izlemi sırasında multidisipliner yaklaşım mucip sorunların oluştuğunu bildiren Aydemir, “Bu konuda Çocuk Cerrahisi Asıl Olgun Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Surhan Ardıl bile eşsiz desteklerini vermiştir. Hayat sınırında dünyaya gelen erkendoğan bebeğin otama süreci tıpkısı takım anlayışı içerisinde başarıyla sonuçlanmıştır. Bebeğin ailesi üzere Neonatoloji Bölümü adına bizler bile bu süreçte yanımızda olan ve emeklerini mütemadi esirgemeyen birlik meslektaşlarımıza teşekkürname ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Share: