Prof. Dr. Nuh Galibiyet Cantürk: “Hangi hastaya ameliyat yapılması gerektiğini netleştirmek istiyoruz”

Prof. Dr. Nuh Yengi Cantürk: “Hangi hastaya ameliyat yapılması gerektiğini netleştirmek istiyoruz”- “Töre Bilimi konuları masaya tefevvuk etmek istiyoruz”

3. Kocaeli Bariatrik Cerrahi Çalıştayı gerçekleştirildi

KOCAELİ – Obezite tedavisinde bakir çalışmalar ve töre bilimi konuların ele alındığı 3. Kocaeli Bariatrik Cerrahi Çalıştayı’nda, konuşan Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Nuh Zafer Cantürk, “Cerrahi tedaviler ile ait bir topluluk etik bilimi problemler ile bazen karşılaşılabiliyor. Nedeniyle meslektaşlarımızın eğitimine katkıda olmak istiyoruz. Etik konuları masaya boğmak istiyoruz, ne hastaya işler yapılması gerektiğini netleştirmek istiyoruz. Bu çeşit sempozyumlar bunlara kurgu oluyor” dedi.

Kocaeli Üniversitesi ve Türk Obezite Cerrahisi Derneği ortaklığıyla 3. Kocaeli Bariatrik Cerrahi Çalıştayı gerçekleştirildi. Kocaeli Üniversitesi Hastanesi konuşma salonunda gerçekleştirilen çalıştaya ülkenin dört bir yanından mevrut alanında eksper etibba katıldı. Çalıştayda, Obezite ve Metabolik cerrahi arasındaki farklılıklar, serencam dönemlerde hastalığın tedavisinde mergup çalışmalar ve alandaki etik bilimi konuları ele alındı.

“Hem özlük bilgilerimizi hem üstelik meslektaşlarımızın bilgilerini revize etmek üzere Türkiye’üstelik konuyla ilgilendiren ermiş ve hekim arkadaşlarımızı toplantıya çağırma ettik”

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nuh Utku Cantürk, ” Obezite tam tagaddi ve egzersizler ile arama etmeye çalışıyoruz ama ara sıra bunda kalburüstü olunamıyor. Başarılı olunamayan vakalarda cerrahi tedavi uygulamak gerekiyor. Cerrahi otama tedaviler ile ait aynı topluluk etik problemler ile arada sırada karşılaşılabiliyor. Nedeniyle meslektaşlarımızın eğitimine katkıda bulunmak istiyoruz. Etik konuları masaya durdurmak istiyoruz hangi hastaya operasyon yapılması gerektiğini netleştirmek istiyoruz. Bu tür sempozyumlar bunlara miftah oluyor. Bizim üniversitemizde sevgili Doç. Dr. Dede Güler bu ameliyatları yapıyor amma biz 3’üncüsünü düzenlediğimiz bu sempozyumla hem öz bilgilerimizi hem bile meslektaşlarımızın bilgilerini yenilemek üzere Türkiye’üstelik konuyla ilgili evliya ve doktor arkadaşlarımızı toplantıya nida ettik. Tecrübelerini bizimle paylaşıyorlar benzeri zamanda üstelik 2 lime ecnebi konuğumuz var bize internet üzerinden etkili bağlanıyor. Aynı tanesi İspanya başkası dahi Mısır’dan kişi tekniklerini ve yaptıkları işleri bizimle paylaşıyorlar. Bu vesileyle onlarda yapılanlar ile bizimkileri karşılaştırıyoruz” dedi.

“Bizim işimiz sınama ile sabit”

Obezitenin muhteşem tıpkısı el sağlığı problemi olduğunu tabir eden Cantürk, “Bu cins çalıştaylar ile obezite konusuna ilgi bağışlamak farkındalığı yükseltmek, obezite cerrahisinin rastgele devir uygulanmayacağını, uygulanması müstelzim hastaların ongun seçilmesi gerektiğini vatandaşımıza duyuruyoruz. Bizim işimiz sınama ile sabit, sınama ile seçkin sabık devir henüz dolgunca ve liyakatli icraat yapma imkanımız oluyor, görmüş geçirmiş kişilerin tecrübelerine hürmet etmek gerekiyor ve onları birlikte böyle sempozyumlar ile bir araya getiriyoruz” diyerek konuştu.

“Üzeri kitle endeksinin yüksek olması bir nice hastalığı birlikte taşımaktadır”

Obezite ve Metabolik cerrahinin farklı konular olduğunu tamlayan Genel Cerrahi Uzmzanı Prof. Dr. Mustafa Atmaca,”Obezite ve metabolik cerrahi haddizatında 70 almanak bir laf ancak halkımızın gündemine sonuç 20 yıl içerisinde girdi. Obeziteyi, beden kitle endeksinin yüzde 30’un üzerinde olması veya beden amacıyla uymazlık verecek oranda yağ birikintisi kendisine tabir ediyoruz. Metabolik cerrahi ise tamamen obez olup dahi diyabeti olan veya obez olmaksızın diyabeti olan hastaları içermektedir. Bu 2 grubu birbirinden düzenlemek lazım. Obezite cerrahisi için genelde bugüne büyüklüğünde uyguladığımız gözyaşı grubu 18 yaş ve beden olup üzeri yığın endeksi yüzde 30’un üzerinde olan hastalarda ameliyatları yapıyorduk. Fakat türlü konseylerde sunulan kararlarla tip2 diyabeti olan evet dahi doğacak derecede kilosu olan yavru gözyaşı grubunda dahi yaptığımız ameliyatlar oluyor. Ancak bunun kararını tıpkısı psikiyatrist, tıpkısı pediyatrist, ayrımsız endokrinci ve benzeri genel cerrah vermektedir. Beden kütle endeksinin yüksek olması bir nice hastalığı beraberinde taşımaktadır. Bunların başında üstelik tip2 şeker hastalığı, hipertansiyon, eklemlerdeki artrozlar ve dejenerasyonlar gelmektedir. Bu hastalıkların tedavisi amacıyla da değişik girişimler yapılıyor. Ülkemiz, bu konuda dünyada arz kudretli uygulamaların yapıldığı ülkelerden birisidir. Başkaca başında gelmektedir” şeklinde konuştu.

“Kilogram, tek başına benzeri değişmeyen değil

Tıpkı hastaya obezite teşhisinin konulması üzere bir tane birçok etken olduğunu belirten Delice, “Kilo, yegâne başına bir karar değil. Hastanın boyu bile cesim. Klan-kilo oranı 30’un üzerinde olduktan bilahare biz buna obez diyoruz. Ancak ameliyat için vücut kitle endeksinin yüzde 35’in konusunda geçmesi gerekiyor ve beraberinde yandaş hastalığın olması gerekiyor. Yahut gelişigüzel lehtar çor olmaksızın üst yığın endeksinin yüzde 40’ın üzerine çıktığı vaziyetler var. Bu konuda Esenlik Bakanlığı banal çokça inhibitör tedbirler aldı. Obezite cerrahisine ve metabolik cerrahiye nazik destekler veriliyor. Ödemeleri artırdı ve bu anlamda ameliyatları heveslendirme ediyor. 100 kilo, 150 santimetre boyundaki aynı insan üzere haddinden fazla efdal ayrımsız kilodur fakat 190 santim boyundaki bir insan için normal bir kilodur. Şurası benzer verelim; averaj 1.70 veya 1.75 boylarında olan ve 105 kiloyu aşan dizge adi yukarı cerrahi sınıra girmiş oluyor. Tabii, hastalarımız alelumum 130 – 140 kilo bandında oluyor. Ego 289 kiloya büyüklüğünde ağırlıklı hastaları cerrahi müdahale ettim. Çok birlikte canlı ve fena hâlde sonuçlar aldım. Yani, 105-110 kilodan sonrası cerrahi amacıyla uygun tıpkı endikasyon oluşturuyor. Genellikle 18 yaş ve eğin hastalara bakıyoruz fakat bugüne kadar beş on de olsa 12 yaş üstü parasız aldığımız birlikte oldu. Fakat bunların komisyonlar ve konseyler tarafından mukarrer olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“Zaman amacıyla dünyada yapılan ameliyatların yüzdelik 60’ı gayda işkembe ameliyatıdır”

Obezite tedavisinde geçerli yöntemlere değinen Delimsirek, “Günümüzde genişlik oylumlu adına tuluk işkembe ameliyatı yapılıyor. Çokça süssüz ve gelişmemiş süren benzeri ameliyattır. Vücut için çokça temelli zıt etkileri olmamaktadır. Pozitif olarak ansız döndürülebilmekte ve başka ameliyat tekniklerine dahi çevrilebilmektedir. Zaman üzere dünyada yapılan ameliyatların yüzde 60’ı tuluk göden ameliyatıdır. Fakat şunu bile rapor edeyim, akla yatkın hastaya akla yatkın tekniğin seçilmesi gerekiyor. By-pass, kelepçe, palavra, botoks gibi ustalık ve uygulamaları üstelik başarılı şekilde uygulamaktayız. Bu noktada sayrı seçimi büyük” dedi.

“Türkiye’bile yapılan ameliyatlar Avrupa’yı geçmiş durumda”

Türkiye Obezite Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şiddetli, “Türkiye’üstelik şuanda yapılan ameliyatlar Avrupa’yı geçmiş durumda, ucuzluk ve hastanelerimiz Avrupa’evet bakarak henüz iyi olduğumuz amacıyla Avrupa’dan metanetli haddinden fazla hastalanmış Türkiye’ye geliyor. Sağlık sektörümüzün esas şişmanlık ameliyatları özne cerrahlar ile plastik cerrahlar” diye konuştu.

Share: