Oyster Duo, Ukrayna’ya arkalama konserleriyle dünyayı geziyor

Ukraynalı sanatkâr Anna Fedorova, Ukrayna’ya destek için düzenlediği acun çapındaki konserlerde elde edilen gelire ilgili, “Ukrayna’ya müzaheret fayrap etmek için 600 bin Avro’dan aşkın dünyalık topladık.” dedi.

Kontrbasçı eşi Nicholas Santangelo Schwartz ile Oyster Duo grubunu kuran Fedorova, cenk öncesi yaşamını ve “Ukrayna’üstelik Hazar” konserlerini AA muhabirine anlattı.

Müzisyen benzeri ailede dünyaya geldiğini dile getiren Fedorova, “Annem da babam bile Kiev konservatuvarında piyano bölümünde müderris. Bu yüzden müzikle kırcı ayrımsız yaşantıya cemaat oldum.” diye niteleyerek konuştu.

Anna Fedorova, çalgı aleti hayatına Kiev’bile başladığını belirterek, “İlk eğitimimi babamdan aldım. Henüz sonra değişik okullarda bitmeme ettim. Mutat enstrüman kariyerimdeki önceki çıkışımı Concertgebouw’de 16 yaşındayken yaptım. Daha bilahare kariyerime Amsterdam’üstelik devam ettim.” ifadelerini kullandı.

“Piyano bugüne büyüklüğünde bütün benimle gelişigüzel oldu”

Beribenzer yaşlarında tıpkısı esere kafayı takınca daima aynı şarkıyı çaldığını dile getiren Fedorova, şunları kaydetti:

“5-6 yaşındayken ünlü kompozitör Modest Musorgski’nin ‘Bir Sergiden Resimler’ eserindeki tıpkı bölümü devamlı çalıyordum. Beni çokça etkilediğini hatırlıyorum. Sanırım az buçuk dahi onun sayesinde çalgı aleti kariyerime başladım ve piyano bugüne kadar bütün benimle birlikte oldu.”

Sanatkâr Fedorova, elan imza attığı aynı bestesi olmadığını aktararak, “Şu zamana kadar on paralık beste ayırmak gibi benzeri düşüncem olmadı. Babam bir süredir beste yapıyor ama o de 2 sene öncesine büyüklüğünde hiç yapmamıştı. Sanırım bu bizim bir eş geleneğimiz. Ben da belirli bir hoşnutluk geldikten sonradan buraya yöneleceğimi düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Ukrayna ve Rusya beyninde süren savaşa de değinen Fedorova, savaşın esasen itibaren 30 konser verdiğinin altını çizdi. Sanatçı, eşiyle verdikleri konserlerden elde edilen gelirle Ukrayna’ya arkalama yazmak istediklerini vurgulayarak, 600 bin avrodan aşkın para topladıklarını aktardı.

“İlk konserden itibaren çok pahal tıpkısı istekle karşılaştık”

Anna Fedorova, savaşın başladığı önceki günlerde bu seviyeye geleceğine tek ihtimal vermediğini söyleyerek, şu bilgileri verdi:

“Uğraş başladıktan sonra hangi yapacağımızı bilememiştik. Eşimin babasından ‘Neden yardım konserleri düzenlemiyorsunuz?’ diyerek aynı fikir geldi. Peşi Sıra bununla ilgili bir say başlattık ve ilki 6 Martta tevessül etmek amacıyla konserler gerçekleştirmeye başladık. İlk konserden itibaren çokça kilolu tıpkı samimi karşılaştık. Biletlerimizin bütünü satıldı. Konserlerimize mihman sanatçıların katılmasından bile bahtiyar olduk.”

Ukrayna’ya müzaheret konserlerine devam edeceklerini vurgulayan Fedorova, ” Türkiye’dahi bile Avusturya’nın Ankara Büyükelçiliği ve İstanbul Başkonsolosluğu himayesinde, ACF & Şaman Management organizasyonuyla tıpkısı dinleti gerçekleştirdik. Bu konuda destek veren bütün çekicilik ve kuruluşlara teşekkür ediyorum.” dedi.

Het Concertgebouw’un daimi piyanisti Anna Fedorova ile kontrbas ekibinin üyesi Nicholas Santangelo Schwartz’dan oluşan Oyster Duo, mayıs ayında bile İstanbul’daki müzikseverlerle buluşmuştu. İkili Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası Sahnesi’nde “Virtüözlerin Müziği” programında hayal almıştı.

Anna Fedorova, 30 Eylül’da Hollanda’bile gerçekleşecek konserde, çaplı dinç Ukraynalı müzisyenlerin eğitimine bindi için manzara takanak.



Share: