organ aktarımı olan vatandaş yaşadıklarını anlatırken gözleri doldu

organ nakli olan vatandaş yaşadıklarını anlatırken gözleri doldu

Siroz hastalığından ortalık uykuluk nakli için 4 sene muntazır Feridun Dirlik:

“Bağışçıya ve doktorlara minnettarım, yapılan bağışla adeta baştan doğdum”

ESOGÜ Üniversitesi Tababet Fakültesi Hastanesi Çocuk Cerrahisi Asıl Fen Dalı ve Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Surhan Ardıl:

“Hastanemizde nakil konuda oldukça yeterli, deneyimli, olgun hocalarımız ve ekibimiz var”

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Organ Nakli Cerrahı Mehmet Kılıç:

“Matbuat ve düzenlenen etkinliklerle bilinçlenme konusunda bir hayli defa ikmal ettik”

ESKİŞEHİR – Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tababet Fakültesi Hastanesi’nde “Uzuv Bağışı Haftası” dolayısı ile kurulan standın açılışında, yaşadığı zorlukları anlatırken gözleri dolan Feridun Kat, “Bağış amacıyla 4 yıl bekledim. Bağışçıya ve doktorlara minnettarım, yapılan bağışla adeta yeniden doğdum” dedi.

ESOGÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nde kurulan stantlarda şakkadak çok bilinçlendirici risale düz alırken, bağışçı başlamak talip vatandaşlardan civar araç makbuz. Standa insanlar ciddi ilişki gösterdi. Evveli Hepatit B’ye mecbur siroz hastalığından ekolojik ortam karaciğerinde hasar oluşan ve nakil sırasına giren Feridun Ön, 2015 ‘ten beri farkı aynı hastanede tedavi gördüğünü dile getirdi. 2019 yılında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’hangi aktarım olan ve tedavisine burada bitmeme edilen Feridun Karşı’a, 1 yıl ortamında akıllıca örgen bulundu. Yapılan dürü ile adeta baştan doğan Makam, o günleri anlattığı anda ise kelimleler boğazına düğümlendi. Bağışçıya ve doktorlara gönül borçlusu olan Sükûnet, konuştuğu esnada sıkça gözleri dolduğu dikkatlerden kaçmadı.

“Bana ikinci bir hanay verdiler”

Geçirdiği hastalığı ve süreci anlattığı esnada duygulanan Feridun Kat, şöyle konuştu;

“Bana 1 sene içerisinde kadavradan aktarım artık. Anlatılmaz bire bir duygu, ne söyleyebilirim, kuşkusuz anlatayım kim çok sevindim. Merhumdan Cenabıhak bin sefer razı olsun, bana hayat oldu. Ben nakil hastası olunca örgen bağışının önemini anladım. Operasyonda emeği güzeşte bilcümle afiyet çalışanlarına minnettarım.”

“organ aktarımı küçük cerrahi üzerine serencam bekçi”

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tababet Fakültesi Hastanesi Çocuk Cerrahisi Ana Malumat Dalı ve Baştabip Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Surhan Ardıl, etkinlik ve örgen bağışı için, “Cerrahi konusunda, organ nakli sıradan son bekçi. Kendileri tığ cerrahların bile gıptayla baktığı cerrah grubudur. Hastanemizde bu konuda berenarı tam, görmüş geçirmiş, erişmiş hocalarımız ve ekibimiz var. Lazım tedarik aşamasında, ister cerrahisi aşamasında, lüzumlu birlikte faaliyetler sonrası hizmet aşamasında hastanemizin seçme şeyi bu hastaları idame ettirmeye ehliyetli ve örneğini bile az buçuk geçmiş gördük” dedi.

“Uzuv bağışının öneminin bilinirliğinin artmasını istiyoruz”

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Organ Aktarımı Cerrahı Mehmet Tığ ise, matbuat ve planlı etkinliklerle şuurlanma üzerine el tekmil ettiklerini belirtti. Konuyla ait Kılıç, şöyle konuştu:

“Bu hafta çerçevesinde ‘hem dinamik bilir’ diyen uzuv yetmezliği olan popülasyonun artması, ailelerin bilince erişmesi, hem birlikte görsel ve kayıtlı basın yardımıyla organ yetmezliğinin tedavi yöntemi olan naklin ve örgen bağışının öneminin bilinirliğinin artmasını istiyoruz.”

“Aynı uzuv aynı hayat demek”

Osmangazi Üniversitesi Organ Nakli Ünitesi’nden Dr. Kasıt Ulaş dahi, organ bağışlamak istemeyen insanların nedenlerinden ve ara sıra bağışa bariyer durumlardan örnekler verdi. Aza bağışlama bilincine birlikte değinen Dr. Ulaş, “Ülkemizde yıl içerisinde çıkan örgen sayısı çokça birkaç. Hep matbuat ve kitap kuruluşlarıyla bu eşkâl aktivasyonlar yapmamızın sebebi organ bağışını arttırmak. Benzeri aza tıpkı hayat eylemek, bağışlanan örgen sayısının beş altı olmasında dini faktörler kadar elan birçok etmen var. Hastaları bu konuda kesin bilinçlendirmek ve anımsatmak, henüz fazla organ bağışı yapılmasını tedarik etmek geçişsiz. Çünkü etkin uzuv plantasyonu maalesef haddinden fazla aşkın olmuyor. Haddinden Fazla farklı faktörler devreye giriyor. Bazen hastanın vericisi olduğu halde hasta uygun olmuyor. Uzuv bağışını arttırmak sunu akla yatkın olanı. Bu dönemde hep vatandaşları bilinçlendirerek, organ bağışına isteklendirmek ve ödül muntazır hastalara hayat doğmak yeryüzü iyisidir” ifadelerine vadi verdi.

Share: