Ordu’da ekin mantarı üretimi yaygınlaşıyor

Kargaşa İl Ekincilik ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, 2015 yılında tek kâin mantar hastalığı üretim tesisinin, yapılan icraat neticesinde 2023 yılında 31’e yükseldiğini belirterek, “Mecmu 4 bin 400 metrekare olan üretim alanlarımız almanak 440 ton hars mantarı istihsal kapasitesine sahiptir” dedi.

Ordu’da mantar hastalığı üretimi konusunda yapılan icraat ve destekler müspet serencam verdi. İl genelinde 2015 yılında tek istiridye mantarı tesisi bulunurken, serencam yıllarda yapılan çalışmalar neticesinde mantar hastalığı istihsal tesisi sayısı 31’e ulaştı.

Konu üzerine açıklamalarda kâin İl Ekincilik ve Orman Müdürü Eksiksizlik Yılmayan, iz çeşitliliğini bırakmak üzere türlü alanlarda icraat yürüttüklerini söyledi. Bu çalışmaların içerisinde, yalan yetiştiriciliğini geliştirmeye ve yaygınlaştırmaya yönelik projelerin uyguladığını kaydeden Yılmayan, “İlimizde 2015 yılında tek istiridye mantarı tesisi bulunurken, bakanlığımızca sunulan desteklemeler ve ülke müdürlüğümüz yoluyla yapılan çalışmalar neticesinde bugün itibari ile İlimizde 100 metrekare ve üstünde üretim alanına eş 31 modül ekin mantarı üretim tesisimiz mevcuttur. Bunlardan 10 tanesi beyaz zehir şapkalı yalan, 21 tanesi istiridye mantarı tesisidir. Bütün 4 bin 400 metrekare olan üretim alanlarımız almanak 440 ton hars mantarı üretim kapasitesine sahiptir” dedi.

Kültür mantarının, Ordu üzere uygun bir ürün olduğunu vurgulayan İl Müdürü Yılmaz, ” Karadeniz’de araziler çokça modüler ve parseller küçüktür. Bundan etraf hasis üretim alanlarında gerçekleştirilebilen yalan yetiştiriciliği ilimiz için haddinden fazla uygundur. Tıpkısı zamanda kültür mantarı vahit alanda efdal getirisi olan bire bir üründür. “İlimizde yalan üretimini yaygınlaştırmak ve üreticilerimizin gelişen yeni teknolojiden agâh olmalarını icat etmek amacıyla kurslar düzenlemekteyiz. Bu çerçevede yer müdürlüğümüz vasıtasıyla 2017-2022 yıllarında 13 dönem halinde ‘firez mantarı yetiştiriciliği’ kursu aranje, toplanmış 413 emanet kuramsal ve uygulamalı adına mantar yetiştiriciliği üstüne bilgilendirilmiştir. İlimizde ekin mantarı yetiştiriciliğinin üretiminin artırılması üzere yapılan çalışmalarımız devam edecektir” ifadelerine yer verdi. – KALABALIK

Share: