Ticaret Bakanı Muş, familya ayı aut tecim rakamlarını açıkladı: (2)

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, ihracatçıların mütenavip pazarlara yönelmesinin cesim olduğunu belirterek, “Orta Şark ve Körfez ülkelerinin mülk ve bakım tedariki üzerine ilk tercihinin Türkiye olması üzere çalışmalarımıza devam ediyoruz.” dedi.

Bakan Muş, Ticaret Bakanlığı Konuşma Salonu’nda Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ile düzenlediği matbuat toplantısında, eş kocaoğlan aut ticaret rakamlarını açıkladı.

İsveç’te Kur’an-ı Bonkör yakılmasına yönelik kilolu eylemi kınayan Muş, “Bu alçakça eylem, meydanda aynı nefret suçudur. Bu eyleme ‘anlatım özgürlüğü’ adı altında cevaz edenler de bu nefret suçunun ortaklarıdır. Türkiye olarak bu olayın sonuna büyüklüğünde takipçisi olacağımızdan hiç kimsenin şüphesi olmasın.” diye niteleyerek konuştu.

Muş, geçen sene ihracatta rekorlara imza atıldığına işaret ederek, “2023 yılında üstelik global ekonomideki belgisiz görünümün devam etmesine karşın bu başarıyı elan ileriye giymek üzere var gücümüzle çalışıyoruz. ” ifadesini kullandı.

Bu yıl de global ekonomide efdal seyreden pahalılık, ticaret ve ekonomide yavaşlama, Rusya- Ukrayna Savaşı ve bunun tetiklediği jeopolitik riskler ile Çin ekonomisinin açılması kabil çokça fazla etkenin neden olduğu güç bir varagele ortamı bulunduğuna dikkati calip Muş, para ve hizmet ticaretinde da daralmanın devam ettiğinin görüldüğünü bildirdi.

Muş, mütekâmil ülkelerden global ekonomiye yayılan yavaşlama ve büyüyen belirsizliğin, toptan yatırımları dahi zayıflattığını belirterek, “Teknolojiden mal ve üretime bir nice alanda mütenakıs temenni ve durgunluk beklentileri zımnında küresel çapta işten çıkarmalar bitmeme etmektedir.” dedi.

Küresel ekonominin içinden geçtiği bu mukavim dönemde Türkiye’nin, uyguladığı akilane politikaların karşılığını aldığını vurgulayan Muş “Bir Nice ülkede borcun sürdürülebilirliğine ait endişelerin arttığı ve Ekü Bölgesi’nde kamu borcunun milli gelirin yüzdelik 93’üne ulaştığı ayrımsız dönemde, ülkemizde bu oranın hoppadak yüzdelik 35 olarak gerçekleşmesi mefret aynı başarıdır. Görüldüğü üzere Türkiye’nin borçluluk oranı birçok gelişmiş ülkeden daha bereketli düzeydedir.” değerlendirmesinde bulundu.

“İhracatçıya bu sene 10,1 milyar lira destek sağlanacak”

Ati dönemde global ekonomide pres tıpkı dönemin beklendiğini rapor fail Muş, hele Türkiye’nin bildirme balaban tecim ortağı olan Avrupa ekonomilerinde tanıdık algın talebin, dış satım üzerinde riziko yarattığını söyledi.

Muş, bu kapsamda ihracatçıların alternatif pazarlara yönelmesinin yetişkin olduğu belirterek, “Öncelikle artan erke fiyatlarıyla gelirleri ve zımnında talepleri yükselen Orta Şark ve Körfez ülkelerinin para ve bakım tedariki üzerine geçmiş tercihinin Türkiye olması için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Orta Doğu ülkeleriyle ticari diplomatlık faaliyetlerimizi hızlandırdık. Vekâlet yerine, Avrupa için ülkemizin üretim ve tedarik merkezi olması amacıyla hız ederken, özellikle Irak Ülkeler Stratejisi görünmek amacıyla ihracatçılarımızı farklı pazarlara manipülasyon üzerine yanlarında olmayı sürdürüyoruz.” dedi.

Her yıl olduğu kabil bu sene bile çap destekleriyle ihracatçıların arkasında olmaya devam ettiklerine vurgu işleyen Muş, 2022’de 5,2 milyar liralık olan desteğin bu sene 10,1 bilyon liraya çıkarıldığını bildirdi.

Muş, sabık sene martta faaliyete başlayan ve ağustos ayında anamal yapısı güçlenen İhracatı Ihya Çok Ortaklı Şirketinin (İGE EKMEK) teminat sorunu dallı güllü ihracatçılar üzere finansmana erişimi kolaylaştırdığını belirterek şunları kaydetti:

“İhracatın finansmanı noktasında kıvrılma niteliğinde tıpkı aplikasyon olan İGE ZIYAN ETMEK, bugüne büyüklüğünde 21 milyar liranın üzerinde krediye kefalet sağlayarak ihracatçılarımıza finansman üstüne zaman aldırmıştır. Kuruluşunun üzerinden çokça beş altı aynı süre geçmesine rağmen İGE NANIAZIZ, güçlenen yapısıyla ihracatçılarımız üzere çok mefret tıpkısı mahiyet haline gelmiştir. Ben inanıyorum ki önümüzdeki yıllarda İGE NANIAZIZ haddinden fazla henüz hareketli olacak ve Türk ekonomisine elan iri katkı sunacak devasa tıpkı yapıya kavuşacaktır.”

Bakanlık ve ihracatçıların mutluluk ihracatını bırakmak üzere çalışmalarına yordam kesmeden bitmeme ettiğini dile getiren Muş, “Üreten Türkiye vizyonumuz çerçevesinde kısım bölüm istişarelerde bulunuyoruz. Önümüzdeki süreçte bu istişarelerimizin artarak devam edeceğini buradan hele vurgulamak istiyorum.” dedi.

(Bitti)

Share: