Natürel güzellikleri ile mest eden kanyondan ilk kez geçildi: Macera tutkunları için rota belirlendi

Doğal güzellikleri ile sarhoş eden kanyondan ilk kez geçildi: Avantür tutkunları amacıyla rota belirlendi

Üniversite öğrencileri keşfetti, güzelliği ile sarhoş eden kanyonda tarihi bakaya ortaya daha çok

KASTAMONU – Kastamonu’da Araç ilçesinde bulunan Saltuklu Kanyonuna irfan turu düzenleyen Öğretim Yardımcısı Hikmet Haberal ve üniversite öğrencileri, katıksız güzellikleri ile mest eden kanyondan ilk defa intikal yaptı. Kanyonda çokça sayıda tarihi kalıntının olduğu belirlendi.

Kastamonu’nun Açar ilçesine ilişkin İğdir köyünde katıksız güzellikleri ile büyüleyen Saltuklu kanyonunda, tarihi yaşam kalıntılarının olduğu ortaya artık. Şimdiye büyüklüğünde herhangi bir tetkik yapılmadığı öğrenilen Saltuklu kanyonunda, Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Yardımcısı Hikmet Haberal ve öğrenciler marifetiyle irfan geçişi yapıldı. Nahiye halkı marifetiyle ‘saklı cennet’ ve ‘Cibiş Kanyonu’ kendisine bile adlandırılan Saltuklu Kanyonunun adsız sansız kalmış güzelliklerini ortaya ihata etmek için idareci eğitmenler ve sporcularla alay malay öğrencilerle kanyondan geçiş yapıldı. 3 saatlik kavi bir yolculukla geçilebilen kanyonda tarihi dönemlere ilgili dirim kalıntılarının olduğu ortaya çıktı.

Aynı zamanda dar boğaz bölgesinde rota çalışması birlikte işleyen Haberal, tarihi hayat kalıntılarının olduğu bölgenin turizme kazandırılması ve himaye altına alınması üzere emek başlatıldığını söyledi. Ormancılık ve Gusto Turizmi alanında ihtisaslaşma çalışmaları yürüten Kastamonu Üniversitesinin bu alanda çalışmalarına başladığını söyleyen Haberal, Saltuklu Kanyonunu turizme kazandırılması noktasında girişimlerde bulunduklarını kaydetti.

“İhtisas projesi çerçevesinde rota belirleyerek Saltuklu kanyonunu ilk kez geçtik”

Kastamonu’nun Vasıta ilçesine sınırlı İğdir köyünde bire bir kanyon olduğunu ve bu kanyonun şimdiye kadar hiç geçilmediğini öğrendiğini belirten Öğretim Görevlisi Vukuf Haberal, “Kastamonu ili Açacak ilçesinde İğdir köyünde aynı kanyon var. Sakat adıyla ‘Cibiş’ diyerek biliniyor. Saltuklu köyü ile Oycalı köyü beyninde, iki köyün ortak sınırında olan aynı dar boğaz. Biz bu kanyonu hedeflerim beyninde gezerken bu kanyonu planlamıştık. İçerisinde talih, kale duvarlarının, Osmanlı mezarlarının olduğu, içerisinde mağaraların, iki sunum iri değirmenin, iki köyü birbirine bağlayan tarihi benzeri kervan yolunun, iki köyün kültürler arası iletişimini sağlayıcı tarihi aynı köprünün, soy tuhaf bitkilerin bulunduğu bire bir kanyondur. Burası tarihi tıpkısı nahiye. Bizler dahi ‘bu bölgeyi şüphesiz tanıtırız’ derken ego, bu kanyonda önceki bir yüzme etkinliği düzenledim. Ardından alanda öğrencilerimizi gezdirdik. Elan sonraları bu kanyonun on paralık geçilmediğini öğrendim. Anahtar Barajının madun tarafındaki girişinden İğdir köyüne bakam tarafta benzeri gölet bulunuyor. Bizler dahi buradan kanyonu geçmeyi düşündük. Belli kol ve ekipmanlarla, üniversitenin belirlediği önsezi projesi çerçevesinde rota belirleyerek Saltuklu kanyonunu geçtik” dedi.

“Kanyonu üç saatlik stabil ve utanmak mahmul anlarla geçebildik”

Saltuklu kanyonunu üç saatlik mukavemetli ve ocumak meşgul anlarla adrenali faziletkâr şekilde geçtiklerine işaret eden Haberal, “Arkadaşlarımızla bu arada 3 saatlik çok güzelce ve mütehammil, ateşli adrenalini faziletkâr istinkâf etmek dolu anların yaşanıldığı inanılmaz ayrımsız kanyon geçişi yaptık. İnanılmaz kebir görsellikler ve güzellikler elde ettik. Oylumlu manzaralar kaydettik. Saltuklu Kanyonu ilk kez bizim avantür rotalamamız çerçevesinde geçilmiş oldu” diye konuştu.

“Tarihi kalıntılarında bulunduğu Saltuklu Kanyonunun turizmi kazandırılması amacıyla çalışma başlattık”

Tarihi hayat kalıntılarının dahi bulunduğu Saltuklu kanyonunun hem turizme kazandırılmasında hem birlikte ati nesillere aktarılması gerektiğini kaydeden Haberal, “Saltuklu Kanyonu ile ilgili Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Müdürlüğü ile görüştük. Bu bölgenin gusto anıtı evet da gusto parkı şeklinde ilan edilerek siper altına alınmasını teklif ettim. Zira iki köyün ortada mevcut kanyonun en mahdut yerinden ya asık köprü evet dahi azimet terası, kadeh balkon olmayabilir, doğanın dokusuna uygun ahşap ayazlık şeklinde buranın ayazlık haline getirilip buraya insanları çekerek bu eşsiz tabiat harikasını müşahede fırsatı sunulabilir. Bütün aynı kültürün yaşatıldığı bu yerde örf adetlerimiz, dini değerlerimiz ve gusto değerlerimiz var, mağaralar, değirmenler, kaleler var, aradığınız her şeyi buradan bulabiliyorsunuz. Amacımız bu değerleri yaşatmak, bunları ati nesillere aktarmak, namevcut olmasına katiyen müsaade vermiyoruz, sürmek üzere erbap çıkıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Şehri gezip tanıdıkça keşfetmiş olduk”

Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi 2. sınıf öğrencisi Ahmet Buyuru Eldemir ise dar boğaz karşısında hayran kaldıklarını belirterek, ” İstanbul’dan geliyorum Kastamonu Üniversitesine. Kastamonu, evvel başlarda bana gereksiz tıpkı şehir kendisine geliyordu. İlk baktığımız zamanlarda bir molekül görünmüyordu. Hocalarımızla gelişigüzel şehri gezip tanıdıkça doğal güzellilerini, tarihi bölgelerini gördük ve keşfetmiş olduk. Esen olsun Vukuf hocamız bizleri, şehrin birçok yerine getirdi ve gezdirdi. Hocamızla bu arada vadi çalışmalarına gittik, arazilere çıktık, dağlarda çekimler yaptık. Bu görüntüleri zaruri yerlere göndererek, Kastamonu amacıyla lüzumlu kazanımlar yapmaya yardımda bulunduk” dedi.

Share: