Muğla yerel haberleri: Edam, 18’inci Buluşmasını Bodrum’da Gerçekleştirdi

Ekonomi ve Dış Siyasa Araştırmalar Merkezi’nin (EDAM) Yemeni Masa Toplantısı, bu sene 7-9 Teşrinievvel 2022 tarihleri ortada Bodrum’bile gerçekleştirildi.

18’incisi gerçekleştirilen toplantıda, yurtiçi ve yurtdışından gelen 55 katılımcı ile dünya gündemine dair konular ele makbuz. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası – EBRD Başkanı Odile Renaud mülakatı ile başlayan oturumlarda, Rusya’ya ilgili gelişmeler, İtalya’daki intihap sonuçlarının etkileri, Avrupa Politik Topluluğu kadar temalar ile 2023 seçimleri sonrasında Türk aut politikası ele makbuz.

Akademi, sivil cemiyet, gelişim dünyası ve medya kabil Türk toplumunun değişik sektörlerinden oluşan üye ağı kâin EDAM ile İngiltere, Belçika ve Almanya’birlikte kendini Avrupa Birliği tartışmalarının kalitesini iyileştirmeye adamış ödüllü bire bir kuruluş olan Avrupa Düzelti Merkezi üyeleri ve konularında uzman konukların katılımıyla 2 dönem süren 18’inci buluşmanın balkı geldin yemeğine katılan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, yerli ve ecnebi konuklara Bodrum’un 3 bin 500 yıllık tarihinde tıpkı çok medeniyete sülale sahipliği yaparak tarihe adını yazdıran aynı çok ismin birlikte Bodrum’üstelik yaşadığını söyledi.

Her iki önemli kuruluşun üyelerini Bodrum’da görmekten çevre çok bahtiyar olduğu belirten Başbuğ Aras, konuşmasında şunları söyledi:

“Hepinize Bodrum’a körpe geldiniz diyor, burada kaldığınız süre süresince toplantılarınızın çokça mübarek geçmesini irade ediyorum. İki günlük programınıza baktığımda EDAM’ın herhangi bir diplomatları, akademisyenleri, aydınları, uygulayıcıları ve gazetecileri bir araya getirdiğini görüyorum.  Bodrum Belediye Başkanı olarak ilçemizin değerini yükseltmek için Bodrum’üstelik aydınları ağırlamayı çokça önemsiyorum.  EDAM’ın şu esas büyüklüğünde 17 değirmi masa toplantısı düzenlediğini ve bunun dahi 18. yuvarlak masa toplantısı olduğunu öğrenmekten memnuniyet duyuyorum.  Bu soy yıllık etkinlikleri düzenlemedeki zorlukların serencam evre farkındayım, bu yüzden çabalarından periferi Sinan Ülgen’i kutlama ediyorum.”

Başbuğ Aras, Bodrum’un ensesi kalın aynı tarihe topluluk olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tabii güzellikleri ile Akdeniz havzasında düz düz Bodrum, ruz süresince Miken, Leleg, Karyalı, Roma, Bizans, Rodos şövalyeleri, Osmanlı kabilinden birçok medeniyete ocak sahipliği yapmıştır.  Bugün kentimiz, dünyanın yedi harikasından biri yerine bilinen Halikarnas Mozolesi’ne sülale sahipliği yapıyor.  Kültürel zenginlikler, tabii güzellikler, Akdeniz uygarlığının tarihi ve tek elbet mandalina bahçeleri Bodrum’u Veli kıyılarında musahabe edilmesi müstelzim yeryüzü pir yerlerden biri yapıyor. Bodrum, yalnız yaz aylarında turistik olan benzeri vadi değil, Bodrum severler sayesinde bir zamanlar olduğu üzere demin bile mevsim ayırt etmeksizin kültürel olan ayrımsız mekandır.  Bodrumlular namına tarihi sorumluluklarımız gereği muhtelif kültürel girişimleri destekliyoruz.  Herodot ayrımsız Bodrumludur ve turist anlamında dünyanın evvel gezginidir.  Herodot, Tarihin Babası olarak Bodrum’un eğitime uygunluğunun sunu domuzuna simgesidir.  Bodrum’birlikte turizm birlik anlamıyla 60 sene önce pansiyonculukla başladı.  Bodrum’daki pansiyon sisteminin bugünkü AirBNB tarzı pansiyonculuğun öncüsü olduğunu söyleyebilirim.”

Bodrum ve gökçe yolculuğun önemine dahi ilgi calip Başkan Aras, “Bodrum turizmin birlikte masmavi denizi ile dahi anılmalıdır.  Bodrum’daki denizcilik geleneği, günümüzde bile bitmeme fail “mavi gezi” turlarının gelişmesine imkân sağlamıştır.  Antrparantez Bodrum’da sünger avcılığı antik çağlardan beri denizin genişlik koskocaman faydalarından biri olmuştur. Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı, Bodrum’un maviliğini yaşatan ve sünger avcılığı ile ilgilendiren hikayeler yazan bire bir başka Bodrum aşığı aydındı.  Altıncı Kıta: Akdeniz ünlü kitaplarından birinde Akdeniz medeniyetinin benzeri parçası olmanın ayrıcalığını övüyor. Şark Akdeniz’deki bulunan anlaşmazlıkları çözmek için kül çareleri içeren kitabı okumadıysanız, okumanızı referans ederim” dedi.

Başbuğ Aras, “Bundan Sonra Bodrum’de ‘Solgun Yaz’ denilen yeryüzü pir mevsimlerden birindeyiz. Soluk yaz aylarında bahir daha sakin, daha bir iki gezici var ve sükünet bilgili.  Hamur Bodrum severler bu zaman kentimizi çıkmak istiyor.  Sizler bile eğitimler fethetmek ve daha iyi ayrımsız Bodrum deneyimi daim olmak için akıllıcasına zamanda geldiniz” diyerek sözlerini tamamladı.

Rusya, İtalya ve Avrupa’nın geleceği ve Türk Aut Politikası üzere çokça değişik konuların görüşüldüğü toplantılarla devam fail 18’inci EDAM buluşmasına, ABD’nin Türkiye Büyükelçisi Jeffry Flake, İsveç bozuk Başbakanı Carl Bidt, EDAM Başkanı Tacan İldem, EDAM Direktörü Sinan Ülgen, AKP Milletvekili Volkan Step, CHP Milletvekili Ünal Çeviköz, İYİ Tümen Milletvekili Ahmet Kamil Erozan, Nacho Sanchez Amor, AB parlamenteri ve Türkiye raportörü, EDAM Umumi Heyet Üyeleri, New York Times, Financial Times ve Bloomberg karışma yerli ve yabancı tecrübeli gazeteciler ile Avrupa Islahat Merkezi üyeleri katıldı.

STS OKUL GEMİSİ İLE YELKEN SEYRİ YAPILDI

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, EDAM üyeleri ve davetlileri programın ikinci gününde, Türkiye’nin ilk ve yegâne yelken ekol gemisinde ağırladı. Katılımcılar, STS Ekol gemisinin mimarlarından Yücel Köyağasıoğlu’ndan geminin imal aşaması ve kullanma alanları hakkında hikmet alırken Komutan Aras üstelik mıntıka için bilgiler verdi.

Yelkenle tempo yapılırken, Bodrum ahşap yat imalatının Türk ve Dünya denizciliğindeki önemini ve yapılan çalışmaları anlatan Başbuğ Aras, konuklarıyla alay malay dalavere başına geçerek semavi yolculuk tarihi ile Bodrum ve Gökova’nın misilsiz koyları karşı bilgiler verdi.

STS Meslek Gemisi ile yapılan seyrin arkası sıra katılımcılar, Radisson Collection Otel’deki programlarına bitmeme etti.

Share: