MİDYAT’TA KADINLARIN LAVANTA BAHÇESİNE DÖNÜŞTÜRDÜĞÜ ATIL ARAZİ, SAVSAKLAMAK KAPILARI OLDU —

MARDİN’in Midyat ilçesinde Tor Dağları’ndaki 15 dönümlük tembel toprak, Çok Gayeli Cemiyet Merkezi’nde (ÇATOM) iz öğrenen ve üretim eden kadınlara tahsis edilerek, lavanta ekimi yapıldı. Hasadını birlikte alay malay eden kadınlar, kuruttukları lavantaları, ilçeye gelen turistlere satarak eklenmiş dirimlik elde edecek. Midyat ilçesindeki Dünkü Dağlarındaki 15 dönümlük süreduran araziye ekilen lavantalar kadınlar amacıyla eskimemiş bire bir sağlık kapısı oldu. Çok Amaçlı Toplum Merkezi (ÇATOM) öncülüğünde müteşebbis kadınlar aracılığıyla 15 dönümlük aylak arazide dikilen lavantaların hasadı gerçekleştirildi. Kaymakamlık ve belediyenin desteğiyle ÇATOM bünyesinde patika öğrenen ve istihsal eden kadınların el birliği yaparak zat imkanlarıyla ekimini yaptıkları lavanta tarlasında toplanan ürünler kurutularak ilçeye gelen turistlere satılacak. Ekincilik ve Orman İlçe Müdürlüğü eliyle tarımsal danışmanlık hizmetinin verildiği projede önümüzdeki süreçte çiçeklerin yağının çıkarılıp kolonya ve sabun yapımında kullanılması planlanıyor. Elde edilen dirimsel dahi kadınlar arasında paylaşılarak ocak bütçelerine katkıda bulunmaları sağlanacak.

‘KENDİ İŞLERİNİ KURABİLMELERİ İÇİN FARKLI BİR ALTERNATİF’

ÇATOM yöneticisi Gülten Erol, Midyat’ta ilk kez tıpkısı lavanta bahçesi oluşturduklarının tabir ederek, ‘Bu lavanta bahçesi 15 dönümden oluşuyor. Biz evvel başladığımızda ‘olur mu’ diyerek düşünürken, amiyane dahi demincek karşımızda haddinden fazla domuzuna benzeri bahçe duruyor ve her kayran mor, temas yer çiçeklerle meşbu. Bağımlı ki bura bizim amacıyla çok koca, kadınlar için haddinden fazla koca. Hem mebzul bir sağlık kapısı gibi, bire bir zamanda burada hayatiyetli köylüler için birlikte yeknesak ergin oldu. Bilcümle herkesin kat sayı almasını diliyorum ve ileriki dönemlerde kadınların öz işini kurabilmeleri için değişik benzeri almaşık olduğunu düşünüyorum. Zaman kıytırık biz arkadaşlarla lavantalarımızı toplamaya gelirken çok heyecanlandık. Âdeta koca hangi ekiyorsa onu biçiyor, onu gördük. Şuan önceki hasadımızı yaptık. Biz bu önceki hasadımızı dahi inşallah haddinden fazla iyicene süsleyerek, evire çevire keselere koyarak ve yağını çıkararak kolonyasına, sabununa büyüklüğünde pir mahsulat elde ederek bunları satışa sunmayı planlıyoruz dedi.

Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü’nde memur Tarım Mühendisi Herdem İskenderoğlu üstelik, Bu bölgemiz için çok yetişkin tıpkı evolüsyon, fenomen. İlk lavanta hasadımızı gerçekleştiriyoruz. Bölgemiz üzere önceki kurulan tanıtım gösterisi, ilk hasat. İlk yol bayanlar amacıyla yapılan ayrımsız iş, önemsiyoruz. Temas soy ustalık desteği verdik. Felç sulamaları olsun, dokuncalı emraz, yapılan çalışmaların kontrolü, mevsimsel kontroller yapıldı. Şimdide önce hasadımızı alıyoruz. Örnek olması açısından önemsiyoruz ve destekliyoruz diyerek konuştu. Kadınlardan Eylül Nurcan Müstehap ise, Lavanta hasadını yapmaya geldik, bu geçmiş hasadımız. Şuan hava az buçuk sıcak amma dörtköşe geçiyor bizim için. Lavanta kokuları etrafı salmış halde. Tamam kadınlara de dobra olsun hasadımız ifadelerini kullandı.

Share: