Merkeziyetsiz internet geliyor

Dorsey’mağara mali hizmetler şirketi Block’a ilgili tıpkısı Bitcoin kuruluşu olan TBD, (İngilizce “to be determined (belirlenecek)” girişimi, Bitcoin (BTC) merkezli yıpranmamış tıpkısı merkeziyetsiz web ihdas planlarını duyurdu ve BTC merkezli blockchain ağının genel ağ evriminde heybetli tıpkı fiyaka oynayacağının altını çizdi.

“Web5” olarak adlandırılan yeni proje, Son Teşrin 2021’birlikte Twitter CEO’luğu görevinden ayrılan Jack Dorsey aracılığıyla ölçülü en güncel Bitcoin merkezli girişimi künde ediyor.

Web3, interneti merkeziyetsiz arkaç tefhim etmek amacıyla blockchain teknolojisini ve tokenleştirmeyi birleştirirken, Web5 yalnızca Bitcoin blockchain ağını kullanan kimlik tabanlı tıpkı herkes kendisine hayal ediliyor. Twitter kullanıcısı Namcios, kullanıcı deneyimini imar etmek ve merkeziyetsiz kimlik yönetimini icat etmek üzere alay malay müteharrik beş altı yazılım bileşenini tanımlayan bir tweet dizisinde Web5 kavramına meydanlık getirdi.

Web3 Vakfı ise DID’leri “doğrulanabilir, merkeziyetsiz sayısal kimlik” tanımlayıcıları yerine açıklıyor.

TBD’ye göre Web5, DID’ler ve merkeziyetsiz düğümler marifetiyle merkeziyetsiz web uygulamaları oluşturulmasına imkân tanıyan tıpkısı web platformu. Dorsey’e göre ise bu internet platformunun yerel mülk birimi dijital yaratıklar olacak ve BTC merkezli aynı dünyalık ağına topluluk olacak.

Yıpranmamış internet ivinti rekoru: 1 milyar Mbps

 

Türkiye, ülkelerin genel ağ hızı sıralamasında 101. oldu

 

Share: