Malatya’da Esrar Tarlalarını Kırcı Vurdu. Iye Ağbaba: “Devletin Bu Zararı Nasıl Karşılaması Gerekiyor”

Malatya’nın Doğanşehir ilçesindeki duman tarlaları doludan engel gördü. Esrar tarlalarında inceleme eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Ege Ağbaba, “Duman, ağız ağıza yok ergin durumda. Yüzlerce dönüm alanda mezru olan duman, doludan kötülük görerek bulunmayan oldu. Ayrımsız hasar tespitinin yapılması lazım. Devletin bu zararı kesinkes karşılaması gerekiyor. Devletin çiftçiye bindi olması geçişsiz. Tütün, buradaki yoksul fukaranın en kebir itilaf ve dirimlik kaynağı. O nedenle devletin katiyen yaman üreticisinin birlikte olması geçişsiz” dedi.

CHP Malatya Mebus Iye Ağbaba, Doğanşehir’e tutkun Kurucaova mahallesinde doludan zarar gören esrar tarlalarında incelemelerde bulundu ve çiftçilerin sorunlarını dinledi.

DEVLETİN BU ZARARI KESINKES KARŞILAMASI GEREKİYOR”

Veli Ağbaba, “Cumartesi haset meydana mevrut dolu yağışında Kurucaova’dan Erkenek’e kadar yüzlerce dönüm yaman hasar gördü. Tütün, tamamen bulunmayan ergin durumda. Yüzlerce dönüm alanda ekili olan tütün, doludan zarar görerek bulunmayan oldu. Bununla ilişik İl ve İlçe Ekincilik ve Orman Müdürlükleri ile görüşeceğim. Bir hasar tespitinin yapılması geçişsiz. Devletin bu zararı mutlak karşılaması gerekiyor. Devletin çiftçiye bindi olması geçişsiz. Tütün, buradaki kimsesiz fukaranın sunma kebir konvansiyon ve sağlık kaynağı. O nedenle devletin kesinkes yaman üreticisinin beraberinde olması lazım” dedi.

Ağbaba, ürünleri doludan etkilenen çiftçilerinin yumruk durumda kaldığını belirterek, “Burada fakir fukaranın zararının celal marifetiyle karşılanmasını istek edeceğiz. Konunun takipçisi olacağız. Çiftçilerimize esbak olsun dileklerimizi iletiyoruz” diye konuştu.

“TÜTÜNDEN VAZGEÇTİK, BU İKTİDAR BAŞIMIZDAN GİTSİN”

Çiftçiler ise Ağbaba’ya sorunlarıyla ilgilendikleri için teşekkür ederek, “İnşallah bu konunun takipçisi olursunuz. Çiftçinin muktezi desteği alması üzere elinizden geleni yapacağınıza inanıyoruz. Vekilimiz varsa Veli Ağbaba’dır. Diğerleri gelip bizi sormuyor. Nerede tıpkı kıygın varsa cesur babayiğit vekilimiz onların birlikte olmuştur” dediler.

Ayrımsız üretici ise milletin edisyon durumda olduğunu rapor ederek, “Tütünlerin sulamasında kullandığımız hortumların topunu sabık sene 550 liraya aldım, bu sene bin 355 teklik. 240 TL’ye aldığımız basılmış, bu sene 950 TL. Süt güzeşte sene 6,45 TL idi, bu sene 30 TL. Kavim gelişigüzel şeyini tütüne bağladı, o de böyle oldu. Budun yumruk durumda, bundan sonra bıçak kemiğe dayandı. Tütünden dahi her şeyden de vazgeçtik, bu nüfuz değişsin, başımızdan gitsin” dedi.

“ADAMLAR SULTANLIK SÜRÜYOR, BİZDEN HABERLERİ YOK”

Ayrımsız eksantrik ekinci ise yegâne inikat kaynaklarının tütün olduğunu belirterek şunları söyledi:

“gençler, tütünden gelecek paraya bakıyor. Bala buna bakıyor ki okula gitsin. Kız buna bakıyor kim çeyizini yapsın, kadın olsun. Ego buna bakıyorum kim çoluk çocuğumun ekmeğini çıkarayım. Iyi olsun oran, 1 liraya kullandığımız elektriği 10 katına çıkarttı. Adamlar sultanlik sürüyor. Gölgede oturuyorlar, tek sıkıntıları yok. Onlara bakarak değme madde güllük gülistanlık. Benzeri gelsin, Erkenek’i arama etsinler. Gelsin incelesinler, kararı de kendileri versinler.”

“KÖTÜ ÜRETİCİSİNİ ŞIŞMAN FİRMALARIN ALTINDA EZDİRMEYECEĞİZ”

Ege Ağbaba, elan sonra üreticilerle tıpkısı araya geldi. Üreticilerin sav ve isteklerini dinleyen Ağbaba, “Hasat dönemine akilane Kurucaova ve Erkenek’te komple afeti yaşanmış. Gözümüzle bile gördük, komple vuran yerlerde tütün kalmamış. İlgililere bunu ileteceğiz. Zararın karşılanması konusunda elimizden geleni yapacağız” dedi.

Ağbaba, çiftçinin tütüne çocuğu kadar baktığını ve şişman tıpkısı ilgi gösterdiğini rapor ederek şöyle konuştu:

“Duman üreticisi, sabah 04: 00’te kalkıp dönüş boyu tütünle ilgileniyor. Bu bakım 7-8 ay süresince bitmeme ediyor. Parçalanmamış hasat dönemine akla yatkın bunun yaşanması acı. Bu insanların tütünden apayrı bir geliri yok. Eski olsun dileklerimizi iletiyoruz. Tütünle çok ilgilenip, uğraşıyoruz. 2017’birlikte önce kötü yasaklandığında, üreticilerin desteğiyle ve bizim TBMM’üstelik dile getirmemizle eş yasakları ertelenmişti. Istihsal erkin ama satışla ilgilendiren kısıtlamalar var. Herkes bilsin kim ekinci, en fazla 5-10 dönüm ekebiliyor. Adıyaman’dahi tıpkı dönümde çoluk çocuğunun geçimini sağlıyor. Bizim taahhütlerimizden birisi; tütünle ilişkin bilcümle yasakları kaldıracağız. Duman üreticisini nazik firmaların altında ezdirmeyeceğiz. İnsanlar, özlük doğdukları topraklarda ekim yapıp yaşıyorlar. Devletten iş, ATLATMAK istemiyorlar. O nedenle bu durumla sonuna kadar ilgileneceğiz.”

“SULAMA SUYUNDAKİ ELEKTRİK MALİYETİ ÇİFTÇİNİN BELİNİ BÜKÜYOR”

Çiftçilerin ruh, motorin, basılmış ve reçete borçlarının olduğunu dile getiren Ağbaba, “Ekinci ekecek, bilahare onu satıp borçlarını ödeyecek. Borçsuz kimse yok. Bunların birlikte ertelenmesi geçişsiz. Esas sorun bire bir bile sulamada. 33 bin lira fatura gelmiş, bunları da gündeme ifham etmek geçişsiz. Sulama suyundaki faaliyet maliyeti çiftçinin belini büküyor” dedi.



Share: