Malatya Yeşilyurt Belediyesi’ndeki Boz Pasaport Davası… Yargıtay, Yetkisizlik Kararını Bozdu; Anlık Malatya’da Yapılacak

Yeşilyurt Belediyesi’nin üzerinden ‘boz pasaport- bakım pasaportu’ çıkartılarak 2 kafile halinde güçlükle dışına gönderilen 90 kişinin tamamına yakınının vurdumduymaz dönmediklerinin kamuoyuna yansımasıyla başlatılan ‘Göçmen- İnsan Kaçakçılığı’ soruşturması kapsamında Malatya Cumhuriyet Altını Başsavcılığı marifetiyle hazırlanan savca ile ilişik murafaa yetkisizlik kararı vermişti. Yargıtay 5. Ceza Dairesi ise Malatya 10. Esas Ceza Mahkemesinin ‘yetkisizlik’ kararını kaldırdı. Bu kararla alay malay gri pasaport davası Malatya’da yapılacak.

Yeşilyurt Belediyesi eliyle Malatya Kişisel Aksiyon Dünyası Derneği üyelerinin “Çevreye Duyar Erler Çoğaltmak” başlığı ile hazırladığı projeye dahil edilerek Almanya’ya gönderilen 90 kişinin Türkiye’ye dönmemesine ait Malatya Cumhuriyet Altını Başsavcılığı’nın başlattığı anket bitmiş ve iddianame hazırlanmıştı. 3 sanık hakkında açılan davayı Malatya’daki mahkeme, ‘salahiyetsizlik’ gerekçesiyle Edirne’ye, Edirne ise ‘salahiyetsizlik’ kararı vererek dosyayı Yargıtay’a göndermişti.  Yargıtay 5. Ukubet Dairesi ise Malatya 10. Esas Ceza Mahkemesinin ‘salahiyetsizlik’ kararını kaldırdı. Bu kararla alay malay boz pasaport davası Malatya’da yapılacak.

Yargıtay 5. Ukubet Daire Başkanlığının 5 Ara 2022 tarihli kararı şu şekilde:

“Göçmen kaçakçılığı suçundan sanık Yüksek Ayrancı ve farklı sanıklar karşı yapılan enstantane sırasında; Malatya 10. Esas Ukubet Mahkemesiyle Edirne 1. Asliye Ceza Mahkemesi ortada oluşan aksi izin uyuşmazlığının giderilmesi ve egemenlik yerinin belirlenmesi istemiyle gönderilen dosya Yargıtay Başsavcılığından tebliğname ile daireye verilmekle incelenerek gereği düşünüldü: İncelenen dosya içeriğine, sanıkların konusunda tehirli suçun niteliğine, iddianamede olayın anlatılış biçimine ve Edirne 1. Temel Ukubet Mahkemesi kararındaki gerekçeye bakarak, durumunda görülmeyen Malatya 10. Asliye Ukubet Mahkemesinin 21/09/2022 dönüş ve 2022/585 E. 2022/541 K. çevrilmiş salahiyetsizlik kararının kaldırılmasına, dosyanın mahalline gönderilmesi için Yargıtay Başsavcılığına tevdine 05/12/2022 tarihinde rey birliğiyle değişmeyen verildi.”

BİRİ MEVKUF 3 SANIK YARGILANACAK

Malatya Cumhuriyet Altını Başsavcılığı tarafından Yeşilyurt Belediyesi’nin ara bulucu kılınarak sözde yer projesine dahil edilerek, gri pasaport düzenletip Almanya’ya götürülen ve hiçbiri Malatyalı olmayan, Malatya’da yaşamayan 17 Gücük Ay 2020’üstelik 46 yaşama ve 17 Eylül 2020’dahi bile 44 yaşama kalkmak için toplanmış 90 kişinin yurt dışına ‘kaçırılması’ ve bunların Türkiye’ye dönmemesi üstüne başlatılan “Muhacir Kaçakçılığı Soruşturması” kapsamında Malatya 10. Esas Ukubet Mahkemesine Yeşilyurt bozuk Şehremaneti Başkan Yardımcısı Bekir Karakuş, Bingöl-Andız eski şehremini Ali Ayrancı ve olayın Almanya’daki bağlantısı olduğu argüman edilen Ersin Kilit için “Göçmen Kaçakçılığı Etme” suçundan 3 ile 8 sene ortada cezaevi cezası isteniyor. Sanıklardan Büyük Ayrancı halen vakfedilmiş, başka 2 sanık tutuklanmadan olarak yargılanıyor.

Share: