Macron: “Avrupa, kendini savunabilmek istiyorsa silahlanmalı”

– Macron: “Avrupa, kendini savunabilmek istiyorsa silahlanmalı”

MÜNİH – Almanya’nın Münih kentinde düzenlenen 59. Münih Düzenlilik Konferansı’na katılan Fransa Cumhur Reisi Emmanuel Macron, “Avrupa, kendini savunabilmek istiyorsa silahlanmalı” dedi.

Uluslararası asayiş politikaları mevzulu Münih Asayiş Konferansı, Münih kentindeki Bayerischer Hof Oteli’nde başladı. Konferansta müracaat eden Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa’yı savunma sanayisini güçlendirmeye çağırarak, “Avrupa, kendini savunabilmek istiyorsa, bire bir zamanda kendisini silahlandırmalı ve Avrupa topraklarında üretim ika yeteneğini hızlandırmalıdır. Antrparantez bire bir Avrupa Hava Defans Konferansı başlatmak da gereklidir” dedi.

Rusya- Ukrayna savaşına ait de konuşan Macron, “Mufassal devamlı bir çatışmaya hazırız. Ukraynalıların kendilerini savunması üzere desteğimizi ve çabalarımızı katiyetle artırmalıyız. Bir zamanda kendimizi barışın hazırlanmasına adamalıyız, hazar şartlarını derhal hazırlamalıyız. Diyalog zamanı henüz gelmedi zira Rusya savaşı seçti. Sivil altyapıyı vurmayı ve kavga suçları işlemeyi seçti. Rusya’nın saldırısı muvaffakiyetsiz olmalı. Ilişki ve yerleşme Ukrayna’ya lazım araçları keşfetmek için önemlidir. Enformasyon masasına akseptans edilebilir benzeri şekilde gidin ve Ukraynalılar marifetiyle kararlaştırılan şartlar üstünde ayrıntılı vadeli bire bir sulh için çalışın. Rusya’nın yenilmeye mahkum olduğuna inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Konferansın gündemi

Konferansta savaşın birlikte NATO’nun geleceği, Dağlık Karabağ, Orta Şark ve Hint-Pasifik bölgesindeki nitelik, İran’ın çekirdeksel programının ve Türkiye’üstelik meydana mevrut, Suriye’üstelik üstelik büyük yıkıma kez açan zehir depremlerin arkası sıra yapılacak yardımlar bile ele alınacak. Dünyanın ciharıyek yanından yüzlerce siyasetçiyi, önde gelen arsıulusal kuruluşların liderlerini, aksiyon ve bili çevrelerinin temsilcileri ile 96 ülkeden uzmanları benzeri araya getiren konferansta öne çıkan esame ortada KUL Başbuğ Yardımcısı Kamala Harris, ESIR Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Çin Al Partisi Aut İlişkiler Komisyonu Ofisi Direktörü Wang Yi, Polonya Reisicumhur Andrzej Duda, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Irak Başbakanı Muhammed ahali-Sudani, Arap Birliği Umumi Sekreteri Ahmed Aboul Gheit, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu vadi alıyor. Ukrayna heyetinde ise Dışişleri Bakanı Dmitry Kuleba’nın birlikte kestirmece 20 Ukraynalı vekil bulunuyor.

Share: