“Liseli tamirciler” 2 ayda 160 ara bulucu onardı

Kilis’te, lisede motorlu araçlar teknolojisine müteveccih eğitim bilimi düzlük öğrenciler, okula getirilen araçların bakım ve onarımlarını yaparak hem iz öğreniyor hem üstelik mal kazanıyor.

Kilis Mesleki ve Ustalık Anadolu Lisesi idaresi, Mesleki ve Ustalık Yetişek Yoluyla Içtimai ve Kazançlı Uyum Projesi (SEUP) kapsamında Motorlu Araçlar Teknolojisi Bölümü’nü yenileyerek öğrencilerin kılgısal eğitim bilimi almasını sağladı.

Atölyeye mevrut araçların hizmet ve onarımlarını öğretmenleri eşliğinde fail öğrenciler, eğitimin yanı sıra meslek öğrenme ve dünyalık kazanma imkanı buluyor.

İl Milli Terbiye Müdürü Mehmet Sakıncasız Akkurt, AA muhabirine, Bakanlıklarının patika liselerine önem verdiğini, bu okullarda birçok proje ve himmet yaptıklarını anlattı.

Kilis Mesleksel ve Teknik Rum Lisesinin bir nice atölyeden oluştuğunu ve buradan 2022 yılında 6 milyon liradan aşkın ciro elde ettiklerini tamlayan Akkurt, “SEUP kapsamında 5 atölyeyi onarıp modernize ederek esnafımıza dahi sürücülerimize da ulama sunacak bir noktaya getirdik. İlk denememizi 24 Teşrinisani Öğretmenler Günü’nde yaptık ve öğretmenlerimizin araçlarının ücretsiz bakımlarını yaptık. Yaklaşık 160 açar buradan bakım ve onarımdan geçirildi.” dedi.

“Buradan çıkışlı olan öğrenciler imdi çevrimli konumuna geliyor”

Öğrencilerin çıkışlı olduğunda yordamlı konumuna geldiğine dikkati calip Akkurt, şunları kaydetti:

“Buradaki öğrencilerimiz hem öğreniyor hem bile zat çökertme harçlıklarını çıkarıyor. Bu okullarımızda ve mesleksel eğimlerde bitmeme eden öğrencilerimizle ilişkin adına, çıraklara minimal ücretin üçte biri, kalfalara üçte ikisi oranında sevap veriyoruz. Ayrımsız zamanda döner kebap sermayeden da öğrencilerimiz, yapmış oldukları çalışmalarla evlerine ve kendi çökertme harçlıklarına kilolu bir ulama sundu. Bu dahi patika liselerini diğer alanlardan öne çıkarıyor. Çocuklarımız eğitimlerini sürdürürken benzeri zamanda piyasanın istemiş olduğu aksiyon gücüne ulama sunuyor.”

Birçok alanda hizmet veriyor

Motorlu Vesait Teknolojisi Bölümü Düz Şefi Mehmet Aslansoy birlikte kaporta boya dünya, yöre akort ayarı, sargaç değişimi ve bakımı, mevkut açacak bakımları, mekanik ile oto cümbüş gelişim ve işlemleri, anahtar klima servis bakımı, fren sistemi bakım ve onarımı, motosiklet tamiri üzere işleri, yetkili servis kabil bu bölümde yapabildiklerini söyledi.

Öğrencilere araçlar üzerinde kılgısal yetişek verdiklerini dile getiren Aslansoy, “Dışarıdan vesile alıyoruz. Aracın arıza tespitini yapıyoruz. Yaptıktan sonraları şahsen öğrencilerimiz yaşayarak öğrenip kendilerini geliştirmeye çalışıyor. Uygulamalı anlatınca öğrencilerimizden ‘Hocam ne kadar dahi kolaymış.’ kadar dönüşler aldık. Çıkışlı olduktan sonra öğrencilerimizin yüzde 90 aksiyon garantileri var. Bu üstelik bizi mutlu ediyor.” dedi.

12. derslik öğrencisi Emre Yılmayan, uygulamalı dersler sebebiyle daha niteliksiz öğrendiklerini anlatım ederek, “Buradan mezun olunca aksiyon yeri açma belgesi alıyoruz. Çalışıp dükkan açabiliyoruz. Maddi kendisine ulama alabiliyoruz.” diye niteleyerek konuştu.

11. derslik öğrencisi Mustafa Denizköpüğü ise araçların tamirini hocaları eşliğinde yaptıklarını, harçlıklarını çıkardıklarını ve okuldan mezun olduklarında ayrımsız mahirane kadar hikmet sahibi olabileceklerini kaydetti.

Share: