Kızılay, Ahbap’a keçe mı sattı? Curcunalı getiren iddiaya Haluk Levent ve Kızılay cephesinden arka arkaya yanıtlar

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6’lık iki sarsıntı 11 ilde nazik yıkıma bozukluk olurken, asrın felaketi namına nitelendirilen depremde 44 binden fazla gönül hayatını kaybetti.

İDDİA BÜYÜK GÜRÜLTÜLÜ GETİRDİ

Depremin arkası sıra barınma sorunlarına ilgilendiren istihbarat hele sosyal medyada sıkça gündeme gelirken, ortaya atık benzeri tez ise büyük ağız dalaşı yarattı.

“46 MİLYON LİRAYA ÇADIR SATILDI”

Oba üzerine eleştirilerin hedefi olan Kızılay’ın depremin 3. gününde ünlü şarkıcı Haluk Levent’in kurucusu olduğu Ahbap’a 46 milyon liralık karşılığında çerge sattığı öne sürüldü.

“YAPTIĞIMIZ DEĞME İŞLEM KANUNİ VE AKILLICA”

Kamuoyunda serbest aksiseda uyandıran iddiaya önceki karşılık veren Haluk Levent oldu. Twitter hesabından Ahbap’ın yaptığı açıklamayı alıntılayan Uzun şu ifadeleri kullandı; “Biz o akşam cümle fert derdinde soğuktan donarken ‘bu çadırları satın almalı mıyız evet dahi almamalı mıyız?’ lüksüne topluluk değildik olamazdık birlikte. Ve satın alıp bölgeye gönderdik. Yaptığımız değme işlem kanuncu ve doğru. Bilahare öğrendik. Kızılay Deri ve Oluşum A.Ş. Kızılay’ın alt iştiraki olan hukuksal kişilikmiş. Kızılay bile bu şirketten çadırları faturalı satın alıyorlarmış Ahbap birlikte ayrımsız yöntemle toplanan bağışlarla bu şirketten mübayaa gerçekleştirmiştir. Doğrusu sitelerinde açıklama bulunuyor. Ve Kızılay yetkilileri bana ‘bu toplanan paralarla kaba madde ve kumaş satın alınıp yine Oba üretilip vatandaşa ücretsiz yerine dağıtılıyor’ dediler.”

AHBAP: SUNMA ER 1 HAFTA İÇİNDE YETİŞTİRECEKLERDİ

AHBAP’ın açıklamasında ise şu ifadeler meydan aldı; “6 Küçük Ay 2023 haset ülkemizde yaşanan Kahramanmaraş merkezli ve toplam on ili etkileyen yer sarsıntısı nedeniyle depremden uymazlık gören vatandaşlarımızın otağ ihtiyacını karşılayabilmek için tüm mevki seferber ergin, Derneğimiz dahi cemi ülke çapında çerge üreten firmalar ile temasa geçmiştir. Ancak; depremin 10 ili etkilemesi ve yıkımın yabansı düzeyde olması zımnında ülkemizdeki parçalanmamış keçe üreticilerinin bulunan stokları vatandaşlarımızın mağduriyetlerini karşılayamamıştır. O tarihte iletişime geçtiğimiz firmalarda hızla o sabah zelzele bölgesine gönderebileceğimiz çadırlar yoktu. Sunma er 1 hafta içinde yetiştireceklerdi.

“SÖZLEŞMEYİ BIR LAHZADA YAPTIK”

Arkadaşlarımız, Kızılay’ın iştirakinde olan Kızılay Deri ve Dokuma A.Ş ile görüşme gerçekleştirdiler. Ellerinde 2050 skor olduğunu öğrendiğimiz çadırların sözleşmesini müstacelen yaptık ve devrisi sabahleyin 2050 devam çadırı sarsıntı bölgesine gönderdik. Çadırlar 2 bölgeden gelecekti. Erzincan’dan 1232 adet (8 tır) çadır öncelikle sunu andıran şehirler olan Adıyaman ve Kahramanmaraş’a; Ankara’dan dahi 918 nüsha (8 tır) keçe Hatay’a ulaşmak üzere 10 Gücük Ay’ta yüklendi ve benzeri şeb dağıtıldı.”

KIZILAY BAŞKANI KINIK’TAN ÜSTELIK İDDİALARA YANIT GELDİ

Ahbap’a keçe sattığı argüman edilen Kızılay yerine izah ise Umumi Başkanı Asalet Kınık’tan geldi. Twitter hesabından konuya ilişkin bire bir paylaşım özne Kınık, “Kızılay Çadır & Oluşum A.Ş, Türkiye Kızılay Cemiyetinin ayrımsız iştirakidir ve 12 ay kesintisiz istihsal işleyen dünyanın az afet çadırı üreticilerinden biridir. -Öncelikle Kızılayın TAMP çerçevesinde belirlenen minimal çerge istif seviyesini güvence porte” ifadelerini kullandı. Kınık açıklamalarına şu şekilde devam etti; “Ayrıca -Tahaffuz bakım kümesi sorumlusu olan AFAD’ın kendisinden sağlamak için havale verdiği sayıda çadırı matlup zamanda imal değer. – Afiyet Bakanlığı, MSB gibi kamu kuruluşlarının ve Mürekkep Milel ve ayrıksı Arsıulusal kuruluşların taleplerini üretir.

“2050 ÇADIR AFAD’IN GÖSTERDİĞİ YERE SEVK EDİLDİ”

Satışlardan elde ettiği gelirleri Kızılay’a aktarır, Kızılay da Afat üzere muktezi olan Çerge ve farklı insanca yardım malzemelerini ürettirerek depolar ve ihtiyaç anında vatandaşlarımıza ücretsiz dağıtır. Ahbap Derneği de Kızılayın az dışı bir yapı amacıyla ürettiği logosuz 2050 çadırı afetin evvel günlerinde Kızılay Oba & Dokuma A.Ş’den maliyetine tedarik ederek AFAD’ın gösterdiği yere atif edip depremzedelerin hizmetine sunmuştur.

“AHBAP VE KIZILAY’IN İŞBİRLİĞİ AHLAKİDİR”

Kızılay Oba&Tekstil SAVUŞMAK’birlikte Ahbap derneğinden aldığı kaynağı deri hammadde tedariği amacıyla ayırmış ve üretilecek çadırları da Kızılay aracılığı ile ücretsiz olarak depremzedelerin istifadesi üzere planlamıştır. Kızılay Çadır&Yapı ATLATMAK lüzum günlük~1000 otağ imali gerekse dış alım ve yurtiçi kesim imalat ile AFAD’a tahaffuz desteği vermeye devam etmektedir. Ahbap ve Kızılay’ın işbirliği ahlakidir, akılcıdır, yasaldır. Aksini sav fail ise evet meseleyi anlamamış ya da incitici niyetlidir.

“ÇADIR KENTLERDE 1 MİLYONDAN AŞKIN VATANDAŞIMIZI BARINMAKTADIR”

Şimdiye büyüklüğünde kıran bölgesinde AFAD 337.727 deri kurmuş ve ilave 100.000 çadırı üstelik kurmaya bitmeme etmektedir. Kızılay saf kapasitesini (54.070) Afad’a doğrulama etmiş ve tesislerinde Afad amacıyla imalata okunabilen bitmeme etmektedir Deri kentlerde 1.350.908 vatandaşımız barınmaktadır.”

Share: