Amasya Üniversitesi ile DOKAP’tan proje işbirliği

Amasya Üniversitesi ile Gün Doğusu Karadeniz Projesi Kesim Kalınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) beyninde Suluova koşullarında yetiştirilebilen tıbbi ve aromatik bitkilerden endüstriyel yağ üretimi projesiyle ilgili işbirliği anlaşması imzalandı.

Anlaşmayı Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmacı ve DOKAP Başkanı Hakan Gültekin imzaladı. İmza programında proje araştırmacısı Suluova MYO Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Gaye Karavin ile proje yürütücüsü Öğr. Gör. Aslan Emek birlikte meydan aldı.

Lavanta yağının çıkartılması ve değişik alanlarda kullanılmasıyla ilişkin kebir emek yürütüleceğini belirterek Amasya Üniversitesi’nin bu alanda kadem atan geçmiş üniversite olduğuna değinen DOKAP Başkanı Gültekin, “Bu proje bizim için şu yönüyle majör 17 bitki ile ait illerimizde üretim odaklı mücahede yaptık. Ürettikten sonraları dahi bu bitkilerin yağı, tozu ve bileşenleri ile ilgilendiren tıpkı sonucun olması lazım yani gıdada, kozmetikte, boyada bir nice alanda kullanılıyor. Bunlar stratejik ürünlerdir” diye niteleyerek konuştu.

Bölgesel kalkınmada örgütlü tarımsal ve yöresel ürünlerin istihsal, eş ile pazarlamasını destekleyerek kebir ayrımsız ayrımlılık oluşturacaklarına inandığını vurgulayan Rektör Elmacı birlikte, “Mıntıka koşullarında sınai girişimli tıpkısı tıbbi hoş kokulu bitki yağ çıkarımı yapılmasına imkan sunan ayrımsız eşkal bulunmamaktadır. Ekstantif tarımın aksine intansif zirai uygulamalarda mekanizasyon ve sanayileşme hem müstahsil hem dahi talih ekonomisi açısından önemlidir. Toptan iklim değişikliğinin sunu nazik sonuçlarını tarım alanında görüyoruz. Bölgemizde almaşık ürünlerin yetiştiriciliğinin başlaması alelhusus rustik alanda kıpırdak nüfusun gelirini ve yaşam kalitesini iyileştirecektir. Modernize zirai bir yağ çıkarım merkezi bu anlamda bile muhteşem bire bir adım olacaktır. Çıkartılacak yağın üreticilere teslimi esnasında nitelik analizlerinin üniversitemizce yapılması, temizlik ve kalitesinin akredite edilmesi sonucu sertifikalandırılması üreticilerin daha faziletli düzeyde dirimlik elde etmelerini sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

Hazırlamakta oldukları üniversiteye ilişik lavanta istihsal alanında yakınlarda kıvrak çiftçilere yaşıt olmayı ve özendirmeyi hedeflediklerine bel eden Elmacı, “Projemizde temel hedefimiz çiftçilerin henüz efdal dirimsel ve yaşam kalitesine ulaşmaları için bölgede lavanta tarımını özendirmek, bunu yaparken mıntıka çiftçilerine istihsal, teşrinievvel, bakım konusunda eğitimler isnat etmek, ihtiyaç halinde arazi analizlerini yaparak verimin artırılması için kere foto rolü oynamaktır. Bu bağlamda bu protokolün Amasya’ya, bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Öncelikle DOKAP Başkanı Hakan Gültekin’e, ekibine, üniversitemiz akademik ve yönetsel personeline teşekkürname ediyorum” ifadelerini kullandı. – AMASYA

Share: