Kaybolan engelliler “Pusulam Polis” projesi ile henüz yalınç bulunacak

Hakkari İl Itimat Müdürlüğünce hayata geçirilen “Pusulam Polis” projesi ile inç izleri alınarak sisteme kaydedilen engellilere, kaybolduklarında daha gösterişsiz ulaşılması ve bu kişilerin yaşayabilecekleri mağduriyetlerin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Sosyete Destekli Polislik Şubesi (TDP) rahatsızlıklarından hava kendini anlatım edemeyen ve kaybolduklarında bulundukları yerini bildiremeyecek durumdaki bireylerin hırçın durumla karşılaşmadan kendilerine kısa sürede ulaşılması üzere proje hazırladı.

Kentte uygulanmaya başlanan proje kapsamında TDP ile Görüngü Yeri İnceleme Şubesi ekipleri, evleri musahabe ederek engellilerin parmak izini alıp, etiket ve kullandıkları umar bilgilerini sisteme kaydediyor.

Sisteme kaydedilen sakat bireylerin, kaybolmaları durumunda inç izlerinden aile adreslerine ulaşılarak güdük sürede ailelerine teslim edilmesi amaçlanıyor.

“Olumlu mankafa dönüşleri oldu”

Topluluk Destekli Polislik Ofis Müdürlüğünde memur polis memuru Ses Köroğlu Kindar, AA muhabirine, projeyle dezavantajlı grupların yaşayabileceği mağduriyet ve problemlerin önüne geçmeye çalıştıklarını söyledi.

Projeye tecrübelerinden ve yaşadıkları olaylardan yola çıkarak başladıklarını aktaran Kindar, şunları kaydetti:

“Kendini ifade edemeyen sakat ve hususi eğitime bağımlı bireylerimizin, başta kayıp vakaları tutmak için mütenevvi mağduriyetler yaşadığını gördük. Bu yüzden böyle tıpkısı proje geliştirdik. Projemiz kapsamında tespitini yaptığımız bireyleri ikametlerinde ülfet ediyoruz. Vasilerine projemiz üzerine bilgiler veriyoruz. Vasinin diploma vermesi sonucunda parmak izini ve bulunak bilgilerini alıyoruz. Bireylerimizin kayıp durumunda kayıtlı inç izlerinden yola çıkarak sunu güdük sürede, zinde ve tehlikesiz şekilde yakınlarına tasdik ediyoruz. İlgili gurur, yapı ve vatandaşlarımızdan projemizle ait müspet dümbelek dönüşler alıyoruz. Bire Bir müddet önce kaybolan bir çocuğumuz bu proje yardımıyla bulup bildirme gücük sürede ailesine tasdik ettik.”

“Bölgemiz için iyice bir çalışma”

Görüngü Yeri İnceleme Şubesinde memur polis güçleri memuru Kübra Yücekaş bile aldıkları pus izlerini, bulunak bilgileriyle alay malay kendiliğinden pus ve apaz içi kişileştirme sisteminin bilgi tabanına kaydettiklerini belirtti.

Projenin devlet genelini kapsadığını rapor fail Yücekaş, “Ziyaret ettiğimiz ailelere proje karşı bilgiler veriyoruz. Yaklaşık 1200 bireyin parmak izlerini almayı hedefliyoruz. Bugüne kadar vatandaşlarımızdan konuyla ilgili güzelce tepkiler aldık. Bölgemiz amacıyla güzel bir düzentileme olduğu kanaatindeyiz.” dedi.

Kaybolan çocuğu polislerce bulunan Gurbet Temel de iş yaptığı tam çocuğunun evde olmadığını fark ettiğini aktararak, “Müstacelen itimat güçlerini aradım. Sağ olsunlar gücük sürede buldular. Bu çocukların olumsuzluklarla karşılaşmadan bulunması üzere çok ferah bire bir proje. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.” diye niteleyerek konuştu.



Share: