Kastamonu Belediye Reisi Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu Açıklaması

Kastamonu’de meydana mevrut keskin yağışla ait yapılan çalışmalarla ilgilendiren değerlendirmelerde bulunan Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu, “Bu kadar bunaltıcı benzeri boyutta yağışın olacağı yönünde dahi akilane su çok aşkın bilgi sahibi birlikte değildik ama Cenabıhak’tan bizler, mıntıka kendisine bu soy afetlerin çokça aşkın tanıdık olunca daim saklık halindeyiz. Nedeniyle acilen engelleme ettik” dedi.

Kastamonu’da esbak dönem aktif olan bora yağış, biberli fırtına ve kırcı yağışı sebebiyle 400’den aşkın bodrum ve methal katlarda bulunan işyerlerini, evleri ve sadık otoparklar ile depoları su bastı. Sel sularının tahliyesi tamamlanırken, eş ve işyerleri ile park yeri ve depolar ilkin kalkmak için şehrin türlü noktalarında günahsızlık çalışmaları bitmeme ediyor. Kastamonu Belediyesi ekipleri, benzeri yandan katışıksızlık çalışmalarını sürdürürken özge yandan da hasar gören yerlerde bakım ve tamir çalışmalarını devam ettiriyor.

Kastamonu Belediyesi ekipleri, Kastamonu İl Afet ve Müstacel Uzanım Müdürlüğü (AFAD) ekipleriyle birlikte hasar belirleme çalışmalarına de başladı. Hasar tayin çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte Kastamonu’nun kıyamet bölgesine alınarak selden kötülük gören vatandaşların zararlarının giderilmesi noktasında say yapılacağı belirtildi.

“Hasar ile ait çalışmalarımızı yapıyoruz”

Hasar tayin çalışmalarının devam ettiğini belirten Kastamonu Belediye Reisi Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu, “İlimiz geçmiş akşam ezanı haddinden fazla korkulu benzeri yağışa maruz kaldı. Bunun neticesinde da 400’ün üzerinde ihbar aldık. Haddinden Fazla pahal oranda evleri ve işyerlerini akarsu basmaları oldu. Şu anda hikmet aktardığımız bekçi geri akşam saatlerinde sular içerisindeydi. Suyu boşalttık, çarçabuk Nasrullah Meydanındaki suyun tahliyesinin ardından Aşirefendi Han’ı vardı, orası üstelik dominant sularıyla doluydu. Hem Nasrullah Meydanını hem dahi Aşirefendi Han’ın birlikte, çokça gösterişli sayıda ev ve işyerlerini sular bastı. Selin yaşanmasıyla alay malay hem ilçelerimizden hem de çevre illerimizden bizlere desteğe geldiler. Vidanjörler gönderildi. Desteğe gelen araçlarla gelişigüzel bizler süratle suların tahliyesine başladık. Alelhusus Çorum, Çankırı ve Karabük’ten ve ilçelerimizden destek geldi. AFAD Başkanımız Yunus Bey aradı, AFAD ekipman gönderdi” dedi.

“Bu kadar yağıştan açıkçası bilgimiz olmadı”

Yağışlardan vukuf sahibi olamadıklarını belirten Başbuğ Vidinlioğlu, “Bizlerin başlangıçta hazırlığı vardı, ekiplerimiz sonsuz teyakkuz halinde. Elbette kim bu büyüklüğünde aheste tıpkı boyutta yağışın olacağı yönünde de elhak çokça aşkın bilgelik sahibi üstelik değildik ama Allah’tan bizler, havza kendisine bu kabil afetlerin haddinden fazla fazla bilinen olunca daim teyakkuz halindeyiz. Dolayısıyla lahzada müdahale ettik. Kul ekiplerimizin başında geç saatlere büyüklüğünde bulundum. Şipşak hemen rastgele tarafta temizliklerimizi yaptık, iki pare yolumuzda yıkılma oldu. Suyun kavrayışsız taşması oldu. Hele Kastamonu üzere çukurda mütezayit illerimiz ortasından öz yatağı geçtiği üzere derede yükselen su seviyesi cihetiyle suyun geriye akıllıcasına basıncına sebebiyet veriyor yani suyu kalın kafalı püskürtmüş oluyor. Bu da haddinden fazla ağır sıklet şekilde su başkanlarına sebebiyet veriyor” diye niteleyerek konuştu.

“Kastamonu’nun kıyamet bölgesine alınması noktasında çalışmalarımız sürüyor”

Şu anda Kastamonu’bile suyun bastığı eş, aksiyon yeri, park yeri ve depo kabilinden alanlarda boşaltma edilecek suyun kalmadığını tabir eden Başkan Vidinlioğlu, “İş yerlerimizde ve evlerimizde boşaltma edilecek su kalmadı. Kâh bölgelerde çamurlar var, şu anda oraların kovanlık çalışmalarını sürdürüyoruz. Ben, yaşadığımız bu balaban afette, selde bizlere desteğe mevrut hep herkese ve şehremaneti başkanlarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Hem Umumi Merkezimizden hem dahi bakanlıklarımızdan arayanlar oldu. Hepsine gerekli bilgileri verdik. Çokça şükür şu anda değme mesele yaşamıyoruz. bu arada korkulu manada maddi hasarlarımız var. Araçlarda hasarlar var. Evlerimizde ve hisse senedi yerlerimizde hasarlar var. Bununla ilgili arkadaşlarımız şu anda hasar tespit çalışmalarına bitmeme ediyorlar. Şu anda hasara müteveccih rakam tercüman olmak çok akla yatkın gayrimümkün ama hasar tespitinden bilahare bu konuda mukteza açıklama ve bilgilendirmeyi dahi yaparız. İçişleri Bakanlığımız ile görüşerek facia bölgesi çerçevesine alabilir miyiz, alamaz mıyız, ne büyüklüğünde bindi alabiliriz bunların kâffesi ilerleyen günlerde daha netlik kazanacaktır” şeklinde konuştu.

“50 bin nüfusa bakarak işlenmiş altyapı ile 125 bin nüfusa bakım vermeye çalışıyoruz”

Kastamonu’nun mufassal zamandır bu denli ayrımsız yağış almadığını aktaran Başbuğ Vidinlioğlu, “Hatırladığım kadarıyla Kastamonu’dahi tafsilatlı zamandır burada yerleşme olduğum üzere biliyorum bu kadar yeğin felaketi merkezde olmamıştı. Tanrı beterinden saklasın. Bu bize ayrımsız işarettir. Yeni normallere bakarak tedbirlerimizi almakta yarar var. Şehrimizin sunma büyük problemlerinden benzeri tanesi olan atıksu tasfiye tesisini hallettik, ancak içmece suyu ve ast yapı ile ilişkin altyapımız 3 yıldan fazla oldu, Yer ve Kentçilik Bakanlığımıza müracaatta bulunmuştuk. Pandemiden yağlık Avrupa Birliği fonlarının durdurulması cihetiyle şu anda beklemede. Şehrin büyümesi ile oranlı altyapı çalışması çokta türlü olmadı. Zımnında şehrin 50 bin nüfusuna göre mamul altyapı ile şu anda 125 bin nüfuslu form ilçeye bakım aldığını düşünürsek zaten bu altyapıyla ilişik kayran meydan bu forma sıkıntılar vermesi çok katıksız. Çünkü borularımız eski, içmece suyu anlamında verdiğimiz kadarıyla musluklardan sular akmıyor, kısık kaçaklar var. Şehrin altyapısıyla ilişkin boru çaplarımız bayağı geliyor. Şehrin ortasından geçen dere yatağında suyun seviyesinin nispeten yükselmesiyle çaya cari suyun gine et kafalı gelmesi nedeniyle akarsu baskınları yaşandı. Bununla ait yeniden bire bir emek yapacağız. Bu derece şişman baskın felaketlerinin artık yıpranmamış normaller içerisinde olduğunu düşünürsek nasıl ve mutlak bakir normallere göre bundan sonrasını dizayn etmesini sağlamamız gerekiyor. İnşallah hasar tayin çalışmalarımızda çokça balaban hasarlarımız sokak. Sâdır hasarlarımız olunca bile AFAD Başkanlığı ile görüşeceğiz. İnşallah bu sayede sunma güdük sürede vatandaşlarımızın zararlarını tertip ika yönünde adımlar atarız. Tamam Kastamonu’ya önceki olsun, Cenabıhak beterinden korusun diyorum” ifadelerini kullandı. – KASTAMONU

Share: