Esenköy Yaylası’na 5 kamer geçmiş kovan bırakan üreticiler, bal sağımına başladı

Esenköy Yaylası’na 5 kamer geçmiş kapçık bırakan üreticiler, bal sağımına başladı

Kahramanmaraş’ta yılda bin 500 titrem bal üretiliyor

Üreticiler natürel balların satışında ilişki bulmakta yüklülük çektiklerini söyledi

KAHRAMANMARAŞ Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesi 2 bin 300 rakımlı Binboğa Dağları’nın eteğindeki Esenköy Yaylası’na 5 ay önceki yüzlerce kovan bırakan üreticiler, bal sağımına başladı.

Sağımın yapıldığı plato, çok sayıda endemik türde çiçeğe sülale sahipliği yapıyor. Binboğa Dağı, endemik bitey ve faunasıyla görülmeye değer bölgeler ortada düzlük alıyor. Bal üretiminde Türkiye’bile onuncu tam vadi düzlük Kahramanmaraş’ta bin 800 müstahsil, 120 bin da kapçık meydan alıyor. Yıllık 1500 titrem bal üretilen bölgede kestirmece 170 endemik nebat türü yer alıyor. Yaylada, geven, kekik ve çiçek balı tercih ediliyor.Bal sağımında, dağın eteklerine kurulan çadırlarda işlemek ve ev ekonomisine yardım sunmaları amacıyla kadınlar dahi istihdam edildi. Sabahın er saatlerinde işe başlayan kadınlar, kendilerinin da katışıksız gibi çalıştığını ifade etti. Üreticiler, bal ile meşbu olan petekleri olduğu üzere kovandan alarak silkeleyip kayırma kaplarına aktarıyorlar. Kadınlar ise balı peteklerden sağım yapıyorlar.

Esenköy Yaylası’nda bal üretimi fail arıcı Hacı Söyler, “Arıcılık 8 ay himmet talip bire bir patika. şubat ayı itibariyle arıcılık sezonu başlar ve günümüze büyüklüğünde bitmeme ölçü. Bahar aylarında arının üretim bakımı yapılır. Eşim ego ve çocuklarımla bal üretiyoruz. Sıkıntımız ürettiğimiz balların satışı. Hep ürünlerin arazi mahsulleri ofisi var ve bizim arıcılar yerine genişlik iri sıkıntımız bu ürünün satışı ve ihracatında. Bakanlarımız ve cumhurbaşkanımızdan bindi bekliyoruz” dedi. Eray Sürmeli, “Şişman marketlerin ayrımsız tanesi bizim balımızı alıp da satmıyor. Tek derdimiz birinci sınıf balımızı satacak pazarımız yok” dedi. Bu yıl ilk kez bölgede bal sağımı etkinliği düzenleyen Kahramanmaraş Arıcılar Birliği Başkanlığı, bu yılki rekoltenin çokça güzel olduğunu ifade etti. Kontak Başkanı Yüksek Sunturlu, “Kahramanmaraş’ımız arıcılıkta Türkiye’de 10’uncu sıraya gelmektedir. 120 bin kovanımız var yıllık bin 500 ton mukayyet bal üretiyoruz. Bizim arıcılar glikozu asla arılara verip bal yapmazlar. Lacerem kim koyunlar kuzular yemleme yiyor ise arılarında mecburen kış ve evvel yazda şeker verilir. Yoksa kesinlikle arıcılar bala şeker katmazlar” dedi.

Bal üretiminde çalışan Neslihan Söyler ise, “Bin tıpkı nev bitkimiz var ve doğal bal üretiyoruz. Örgensel ballarımız oluyor dümdüz. Zorluğu ise sıcağın altında çalışıyoruz adeta salt kabil” dedi.



Share: