“Kaşif Şahgaga” Türkiye’ye ansız döndü

Dertli halde kâin ve Ankara Üniversitesi Yaban Hayvanları Otama Biriminde bakımı yapılarak doğaya salınan “Kaşif Şahgaga” isimli şah kartal, 5 ay bilahare Türkiye’ye döndü.

AA muhabirinin Tarım ve Orman Bakanlığından edindiği bilgiye göre, nesli hırs altında olan türlerin korunması amacıyla vukuf cem çalışmaları kapsamında gerçekleştirilen araştırmalarda, Kırklareli, Edirne, İstanbul, Tekirdağ, Çanakkale, Bolu, Çankırı, Çorum, Sivas, Tokat, Kırşehir, Aksaray, Niğde, Konya, Ankara ve Eskişehir’da akıllıca habitatlarda şah kartal yuvaları tarandı.

Belirlenen yerler ülfet edilerek, kestirmece 80’e yakın yuva bulundu. Yuvalardaki akıllıca yavrulara peyk vericili izleme cihazları takıldı. 2017’den bu yana cihaz takılan kartal sayısı 12’yi buldu.

Uydu vericili bireylerin izlenmesi ile şah kartalların ülkede akıllıca habitatlardaki dağılımları ve çocuk bireylerin kendilerine kullanılmamış akıllıca yaşam alanları arama davranışları mercek altına alındı.

Bu çalışmalarla, yaralanan yahut şaşkın sakıt bireylerin tedavilerinin arkası sıra doğada hayatta kalma sükse oranlarının araştırılması da amaçlandı.

Kaşif Şahgaga’nın dönüşü

Gaileli halde bulunarak Ankara Üniversitesi Karışık Hayvanları Otama Birimine getirilen zihayat şah kartal da 6 maaş tedavinin ardından peyk vericisi takılarak doğaya salındı. 18 Mayıs’ta doğaya bırakılan taze şah kartal acul şekilde doğuya hak yolu almaya başladı. Bu sırada şah kartal üzere Bakanlığın ilgilendiren birimlerince sosyal iletişim araçları üzerinden tıpkısı ölümlü kampanyası başlatıldı. Böylecene şah kartala “Kaşif Şahgaga” ismi konuldu.

Kaşif Şahgaga, kestirmece aynı haftada Rusya’nın Dağıstan Muhtar Bölgesi’hangi barhana etti. Bu bölgeye geçtikten sonraları kartaldan çevir sinyali alınamadı. Zinde kartal, tahminî 5 kamer sonraları, ayrımsız güzeşte yıl olduğu gibi kışı buyurmak için esasen Türkiye topraklarına geldi. Son bire bir haftadır Çankırı civarında mevcut şah kartal, bu göç hareketiyle ülkedeki şah kartal popülasyonunun henüz önce bilinenin aksine yatay benzeri barhana hareketi yaptığını gösterdi.

Geri periyot hareketi seçkin ne büyüklüğünde denizin üstünden geçiyor üzere görünse birlikte bunun malumat sıklığından kaynaklanan bir nitelik olduğu gözlendi. Kuşun ayrımsız geçmiş verisiyle Çankırı’daki verisi arasında apayrı tıpkısı nokta kaydedilmediğinden harita üzerinde kuşun denizin üstünden geçiyormuş kadar verdiği görüntünün kandırıcı olduğu öngörüldü. Kuşun karalar üzerinden uçarak sakat yaşam alanlarına köylü döndüğü oranlama ediliyor.

10 yılda 260 aşılanmamış hayvanına GPS vericili toht takıldı

Ekincilik ve Orman Bakanlığı Huy Esirgeme ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, devlet genelindeki çandır hayvanı çeşitliliğini, kurduğu 3 bin 180 fotokapanla izliyor.

Sonuç 10 yılda 24 türden 260 yaban hayvanına GPS vericili toht takılarak, bunların dirim döngüleri adese altına alındı.

Share: