Çankırılı çeltik üreticileri bu sene verimden mutlu

Türkiye’nin oylumlu düğü istihsal merkezlerinden Çankırı’üstelik, kısaca 30 bin titrem çeltik rekoltesi bekleniyor.

Mayıs ayından itibaren tarlalarına akarsu veren çiftçiler, yavaş mesai harcayarak kestirmece 5 ayda yetiştirdikleri çeltiği hasat etmeye başladı.

Çankırı çevresinde ağırlıklı olarak Kızılırmak ve Ilgaz ilçeleri ile eşkal köylerde yetiştirilen çeltik, bu sene efdal verimiyle üreticinin yüzünü güldürdü.

Kızılırmak Ekincilik ve Orman İlçe Müdürü Serhat Baskül, AA muhabirine, çeltiğin sofralara gelinceye kadar uzun bir yolculuğunun olduğunu söyledi.

Çeltik üretimi için mayıs ayında hazırlıkların başladığını ve teşrinievvel ayında dahi hasadın yapıldığını belirten Baskül, “Bu yıl bölgemizde istihsal çokça fena hâlde. Sıcaklıklar da pir gitti, çeltik sıcağı sever. Suyumuzda üstelik hiçbir sıkıntımız bulunmayan. Rakamlar haddinden fazla iyice geliyor. Değme bölgede üretimin dönüm başına geçen senekinden 200-250 kilo fazla olduğunu duyuyoruz.” dedi.

Çankırı’birlikte averaj 40 bin dönüm çeltik alanı olduğunu dile getiren Baskül, şöyle bitmeme etti:

“7 bin dönümü Çankırı’nın köylerinde, 1600 dekar civarında bile sarı kılçık çeşidiyle Ilgaz’de üretiliyor. Bizim burada tafsilatlı çıngı dediğimiz cammeo cinsi ve aşağılık üs dediğimiz Osmancık pirinci üretiliyor. Bizim pirincimizin en mehabetli özelliklerinden aynı tanesi lezzetidir. Bölgede sürekli murat edilen, istenen, bölgenin belki genişlik içimli pirinçlerinden aynı tanesini kemirmek baht oluyor. Hem verimi güzel hem lezzeti iyice. Tanrı çiftçilerimizden razı olsun. Iş veriyorlar, ter döküyorlar, üretim yapıyorlar bizler üstelik onların sayesinde bayındır ediyoruz ülke olarak.”

Ekincilik ve Orman İl Müdürlüğü namına proje kapsamında üreticilere yüzdelik 50 hibeyle çeltik tohumu verdiklerini belirten Baskül, “İnşallah çokça adamakıllı benzeri şekilde sezonumuzu kapatacağız. Bu sene haddinden fazla sunturlu istihsal rakamları. Kurutma işlemleri, satışlar başladı.” ifadelerini kullandı.

“Dönümden benzeri tona büyüklüğünde verim kayran ihvan var”

Çeltik üreticisi Doğan Güneş üstelik 16 yaşından beri çiftçilik yaptığını belirtti.

Çeltik sezonunun mübarek geçtiğini söyleyen Tarih, şunları kaydetti:

“Yılımız güzeldi, yağışımız dahi çeltik açısından iyiydi. Çeltik sıcağı seven ayrımsız nebat o yüzden yılımız güzeldi. Sabık sene 500 aldığımız yerlerden bu yıl 650-700 kilo alıyoruz, 900’e kadar var verimimiz. Çeltik bakım isteyen bir bitki, çocuk üzere hizmet istiyor. O yüzden çeltiğe hangi kadar aklık bakarsan o büyüklüğünde mahsul alırsın. Dönümden bire bir tona büyüklüğünde verim düz ihvan var.” dedi.

Üretici Osman Orman bile yaklaşık 100 dönüm alana çeltik ektiğini rapor etti.

Bu sene verimden mutlu olduklarını belirten Orman, “Cinsine bakarak, bakımına bakarak tıpkı ton de veriyor 600 kilo dahi veriyor. Bu yıl sabık seneye göre henüz ferah. Hava yunak gitti, ferah oldu.” diye niteleyerek konuştu.

Share: