Polonya, Ukrayna’ya Leopard tankları gönderecek

– Polonya, Ukrayna’ya Leopard tankları gönderecek

VARŞOVA – Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, ülkesinin arsıulusal koalisyon hükûmeti çerçevesinde Ukrayna’ya Leopard tipi tankları çevirme kararı aldığını bildirdi.

Ukrayna Azamet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Polonya Reisicumhur Andrzej Duda ve Litvanya Ihtişam Başkanı Gitanas Nauseda, Lublin Üçgeni Zirvesi kapsamında Ukrayna’nın Lviv kentinde bire bir araya geldi. Zirvenin ardından eş beyanat yayınlayan liderler, Ukrayna’nın egemenliğini ve yer bütünlüğünü savunma hakkının devredilemez olduğuna aksan yaparak, çatışmaların sona ermesinin arkası sıra Ukrayna’nın baştan inşasında işbirliği mesajı verdi.

Polonya Cumhurbaşkanı Duda ise, ülkesinin Ukrayna’ya alışılmamış yardım sağlayan önceki devlet olduğunu belirterek, bugüne büyüklüğünde Ukrayna’ya çok sayıda tank, obüs, tüfek ve cephane verdiklerini hatırlattı. Ukrayna’ya cebe desteği sağlamaya bitmeme edeceklerini vurgulayan Duda, Polonya’nın arsıulusal ortak yönetim kapsamında Ukrayna’ya Leopard tipi tankları yöneltme kararı aldığını açıkladı. Duda, “Ukrayna’daki savaşı yırtmak son yıllarda hür dünyanın karşı karşıya olduğu arz büyük zorluklardan birisi. Dünyanın bütün devletlerini Ukrayna’ya yardım etmeye davet ediyoruz” dedi.

Zelenskiy matbuat toplantısında yaptığı konuşmada, Polonya ve Litvanya’ya askeri destek kararları için gönül borçlusu olduğunu belirterek, “Bu, üç ülkenin partner ve arkadaş olduğunu gösteriyor. Polonya ve Litvanya halkına zafere giden yolda yanımızda oldukları için minnettarım. Litvanyalılar ve Polonyalılara, Ukraynalı mültecileri kabul ettikleri üzere teşekkür buyurmak istiyorum. Ukraynalılar bu yardımı tafsilatlı yıllar boyunca hatırlayacaklar” dedi.

Duda’nın tank gönderme kararına değinen Zelenskiy, tanklar konusunda kuma karar beklediklerini belirterek, “Tıpkı devlet bize ehliyetli sayıda tank sağlayamaz. Yengi koparmak için onlara gerekseme duyuyoruz” dedi.

Litvanya Fehamet Başkanı Nauseda ise, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü baştan kazanması için ülkesinin elinden geleni yaptığını, Kiev yönetimine zırh ve mühimmat vermeye bitmeme edeceklerini kaydetti.

Lublin Üçgeni

Polonya, Litvanya ve Ukrayna ortada 28 Orak Ayı 2020 tarihinde oluşturulan Lublin Üçgeni, üç mevki arasındaki politik, ekonomik ve toplumsal işbirliğini geliştirmeyi, Ukrayna’nın Avrupa Birliği ve NATO üyeliğini desteklemeyi ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü yeniden kazanmasına havari olmayı amaçlayan ayrımsız konvansiyon. İttifak üyesi üç ülkenin liderler serencam yerine Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısından tıpkısı dönme ilk, 23 Küçük Ay 2022 tarihinde Ukrayna’nın başkenti Kiev’de ayrımsız araya gelmişti.

Share: