Kars’ta mehteranlı kurtuluş coşkusu

Kars’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 102’nci yıl dönümü mehteranlı, halaylı, türkülü ve aşıklı kutlandı.

Kars’ın antagonist işgalinden kurtuluşunun 102’nci sene dönümü düzenlenen törenle kutlandı. Merasim Gar Binası önünde kâin Kazım Karabekir Paşa ve Hükümet Konağı uğrunda kâin Atatürk Anıtı’na çelenklerin konulmasıyla başladı.

Hükümet Konağı uğrunda planlı merasim ihtiram duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Ilbay/Uray Komutan Vekili Türker Gariban yaptığı konuşmada, “Zaman Gazi Karslıların; ezansız ve bayraksız olamayacağını, esaret altında yaşayamayacağını bütün dünyaya car ettikleri gündür. Zaman; majör Türk bayrağının Kars kalesine çekilmesiyle Gazi Kars’ın lento zincirlerini kırarak vatan toprağının ayrımsız parçası olduğu gündür. Zaman; ben Türküm, Türk; esir gayrimümkün, devletsiz, bayraksız, ezansız, hürriyetsiz olmaz şiarını hazımlı Gazi Kars’ımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 102’nci sene dönümüdür. Gazi Kars, eş olduğu iktisadi, kültürel, siyasal, ciddi değerlerinin yanı sıra, tarihte üstlendiği rollerle de ülkemizin yeryüzü makro bölgelerinden biri olmuştur. Kars, Birinci Dünya Savaşı’nın Yıldız Kafkas cephesidir ve bu nedenle dağlarında, platolarında, ovalarında, değme karış toprağında yüz binlerce şehidimiz yatmaktadır” dedi.

Yapılan konuşmaların arkası sıra Kars’ın antagonist işgalinden kurtuluşunun 102’nci sene dönümü halk oyunları gösterisiyle bitmeme etti. Aşıkların okuduğu yiğitlik şiirleri ve türküleri okundu.

Programda, Kafkas ekibinin gösterisi ve 100. Yıl Marşı eşliğinde Kafkas ekibi Vali Türker Fakir’e Türk bayrağı ihsan etti.

Kurtuluş etkinliği Erzurum Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı’nın gösterisi ile bitmeme etti. Program Ekin ve Turizm Müdürlüğü Salonu’nda planlı ‘Geçmişten Günümüze 102. Yılında Gazi Kars’ın Kurtuluşu’ konulu konuşma ile akıbet buldu.

Programa; Vali/Şehremaneti Başkan Vekili Türker Bikes, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Melik Bronz, AK Öğür Kars Milletvekili Ahmet Aslan, Prof. Dr. Yunus Kılıç, Rektör Prof. Dr. Hüsnü Kapu, Itimat Müdürü Yavuz Sağdıç, İl Güllabi Komutanı Albay Hıdır Ayçiçek, çekicilik ve kat amirleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. – KARS

Share: