İhtiyaç kredisi faizinde şişman çoğalma! 4 yıldır böylesi olmuyordu: Sonuç üç ayda ise…

Türkiye Cumhuriyet Altını Hat Bankası (TCMB) politika faizini çakılı tutsa birlikte kredilere mecburi karşılık uygulanması, riziko ağırlıklarının artırılması, kredilere döviz bozdurma şartı getirilmesi, gerekseme kredilerinde taksit sayısının azaltılması, enflasyona endeksli tahvillerde ıskonto oranının yüzde 5O’ye büyüklüğünde çıkarılması üzere kararlarla krediler yavaşlatılmak isteniyor.

Ancak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) sonuç düzenlemelerinin peşi sıra banka kredilerinde frene basıldı. Amme bankaları, ikinci el ev ve mütemmim kredisi büyümesini sınırlayan bir siyaset izliyor. Hem fasit TL kredilere küsurat murat hem dahi başta gelmek üzere alınan önlemlerin maliyet artırıcı etkisi ile cesaret ve yatırım faizleri da anif yükselişe geçti.

İHTİYAÇ KREDİSİ FAİZİ 44 AYIN ZİRVESİNDE

TCMB verilerine bakarak averaj ihtiyaç kredisi faizleri sabık hafta yüzde 35,41’e yükselerek 44 ayın zirvesine yükseldi. Akıbet üç ayda gerekseme kredisi faizlerinde 800 temel puana mümasil yükseliş oldu. Nema indirimlerinin başladığı Eylül 2021 öncesinde ihtiyaç kredisi faizleri yüzde 23 seviyelerinde bulunuyordu. Mavera yandan. 44 ayın zirvesine ulaşmasına rağmen İhtiyaç kredisi faizleri enflasyonun haddinden fazla altında olmaya bitmeme ediyor.

TİCARİ KREDİ FAİZLERİ GERİLİYOR

Mayıs haziran döneminde kısaca 900 baz puanlık yükseliş kaydeden ticari cesaret faizleri ise akıbet iki haftada düşüş kaydederek ortalamada yüzdelik 27,38’e geriledi. Bir Nice müşareket ise bu oranın haddinden fazla üstünde ürem oranlarıyla yüz yüze kalıyor. Uzmanla. TCMB’nin yöntem faiziyle kredi faizlerinin ayrışmasının önel farkından ve para şişkinliği riskinin fiyatlanmasından kaynaklandığına bel ediyor. Tüketici kredileri faizleri daha çok teferruatlı vadeli olduğu için bankalar önel riskini daha çok hesaba katıyor. (SÖZCÜ)

ANASAYFAYA KAÇMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Share: