Icra Vekili Âlim: “Yaşadığımız müstevli, toptan anamalcı sistemin krizinin derinleşmesine ve şişkinlik ilkin doğmak için henüz alçak tıpkı şekilde…

Icra Vekili Bilgin: “Yaşadığımız salgın, global sermayedar sistemin krizinin derinleşmesine ve pahalılık başta koyulmak amacıyla daha bunaltıcı tıpkı şekilde hissedilmesine öğün açtı”

Vazifeli-Sen öncülüğünde Arsıulusal Iş Kongresi düzenlendi

İSTANBUL – İstanbul’üstelik Memur-Sen eliyle Avrupa, Asya ile Afrika’dan temsilcilerin katılımı ile planlı Uluslararası Iş ve Dayanışma Kongresi başladı. Küşat programında konuşan Himmet ve Içtimai Güvenlik Bakanı Vedat Bilim Adamı, “Yaşadığımız müstevli, toptan sermayeci dizge krizinin derinleşmesine ve pahalılık başta kalkışmak amacıyla henüz gösterişli tıpkısı şekilde hissedilmesine posta açtı” dedi.

Görevli Sendikaları Konfederasyonu öncülüğünde Uluslararası Iş ve El Birliği Kongresi’nin açım toplantısı gerçekleştirildi. Bakırköy’birlikte bire bir otelde yapılan açılışa Himmet ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilimci, Memur-Sen Genel Başkanı Büyük Sarp, Avrupa, Asya, Afrika ve Amerika kıtalarından sendika temsilcileri ile Türkiye’den davetliler katıldı. Delege emek örgütlerinin bir araya geleceği kurultay çerçevesinde, uluslararası düzeyde iştirakçi ve emekçilerin yaşadığı sorunlar ve bunlara ilişkin çözüm önerileri ele alınacak. Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Icra Vekili Bilim Adamı yaptığı konuşmada, “Bildiğiniz üzere adamlık tarihinde çokça ender tanıdık bire bir salgını yaşadık. Bibi müstevli bitmeme ediyor ve belki birlikte son örneklerini yaşıyoruz. Fakat müstevli sonrası ortaya sâdır tabela, bize bambaşka bir gerçeğin elan ortaya çıkması fırsatını verdi. Ince yıllar enflasyondan habersiz, para şişkinliği görmemiş ülkelerin enflasyonla yüz yüze kalmaları, hep bu olaylar haddizatında pandeminin ayrımsız örtüyü kaldırarak, pandemi sonrası yaşadığımız apayrı aynı balaban olayın parçası olduklarını, pandemi öncesi bâtın olayların hemencecik açığa çıktığını gösterdi. Benzeri anlamda yaşadığımız salgın, global sermayeci sistemin krizinin derinleşmesine ve para şişkinliği başta olmak için elan tehlikeli tıpkısı şekilde hissedilmesine misil açtı” ifadelerini kullandı.

“Emeğe, dayanışmaya ve toplumsal diyaloğa, sosyal mücadeleye ihtiyacımız vardır”

Bu sendikaların benzeri araya gelerek oluşturacağı yeni tıpkı kuruluşun gayrı arsıulusal sendikalara güdeleme katacağını tamlayan Nazır Bilim Adamı, “Acun sisteminin bu dönüşümü geçirirken yaşadığı krizden, dijitalleşme sürecinde ortaya çıkan eskimemiş üretim ilişkilerinin meydana getirdiği dönüşümden bahsediyorum. Bu dönüşümü gerçekleştirirken aslında aynı krize gebe olduğunu bir nice düşünücü ilkin vukuf vermişlerdir. Temel bakımından dünyayı sürdürülemez hale getiren kapitalizmin, kendisinin de sürdürülemez olduğunu ortaya çıkarmıştır. Dünyanın gelişigüzel durumunda işlek insanların hakları vardır, o hukuku yüklenmek bile özellikle Birleşmiş Uluslar almak için uluslararası kuruluşların görevidir. Bakir aynı takip ile savaşım etmenin hangi büyüklüğünde zaruri olduğunu anladığınız anda bu teşkilatlanma liyakatli olacaktır. Emek ve tesanüt bugün bizim esas kavramımızdır. Emeğe, dayanışmaya ve içtimai diyaloğa, içtimai mücadeleye ihtiyacımız vardır” şeklinde konuştu.

“Biz, dünya emeği namına sermaye karşısında çoğunluğuz ve bu krizler sunma çok bizi etkiliyor”

Konuşmasına Bartın’ın Amasra ilçesinde meydana gelen patlamada martir sakıt madencileri anarak başlayan Memur-Sen Umumi Başkanı Uca Yalçın ise, “Serencam beş altı yıldır dünyamızda alışılmadık gelişmeler oluyor. Savaşlar, salgınlar, tabii afetler, felaketler, hepsinin üzerine kazançlı ve siyasal krizler insanlığı içten etkiliyor. Şayet aynı çözüm bulunamazsa kim, bu noktada tıpkısı çoğalma mezuniyet edilemedi. Proses henüz bile derinleşerek sürecek gibi bitmeme ediyor. Sistemin dışına itilmeye çalışılan sendikal yapılar, bu saatten sonradan sistemin karşısında haddinden fazla elan hayat dolu öncecilik kabul etmek mecburiyetindeler. Çünkü biz, acun emeği namına sermaye karşısında çoğunluğuz ve bu krizler yer çok bizi etkiliyor, emeğimizi, refahımızı ve özgürlüğümüzü alıp götürüyor” dedi.

“Dünyadaki sağlık dağılımındaki eşitsizliğin sebebi uluslararası kuruluşlardır”

Kapitalizmin üretimi merkeze aldığını ve emeği dışladığını rapor eden Sarp, “2021 yılında sayı farkı kocaman tıpkısı can, yılda 23 bin dolardan fazla kazanıyor ve yaklaşık 103 bin dolara ehil. Fakat bu rakamlar hem ülkeler ortada hem da ülkeler içindeki eşitsizlikleri maskeliyor. Global nüfusun bildirme varlıklı yüzde 10’u şu anda küresel gelirin yüzde 52’sini alırken, nüfusun arz çorak yarısı bunun ancak yüzdelik 8,5’ini kazanıyor. Küresel sağlık dağılımının önceki yüzde 10’luk kısmındaki ayrımsız

duygusal yılda 122 bin dolardan aşkın kazanırken, küresel dirimsel dağılımındaki yeryüzü kısır bire bir birey yılda fakat 4 bin dolar kazanıyor. Global mülk eşitsizlikleri, toptan dirimsel eşitsizliklerinden henüz dahi azrail. Toptan nüfusun neredeyse yarısı hiçbir servete eş değil ve hep zenginliğin fakat yüzdelik 2’sini elinde bulunduruyor. Buna karşı acun nüfusunun sunu varlıklı yüzdelik 10’u, küresel servetin yüzde 76’sına sahip. Özellikle uluslararası kuruluşların bu çelişkinin oluşmasında çokça büyük benzeri payı var” diye konuştu.

Daha sonradan Afrika, Asya ve Amerika’dan mevrut sendika temsilcileri birer danışma yaptı. Konuşmanın peşi sıra Görevli-Sen Umumi Başkanı Mualla Yalman, Nazır Bilimci’e armağan ikram etti. Uluslararası düzeyde katılan sendika temsilcileri toplu fotoğraf da çektirdi. Izlence, Uluslararası Çalışma Konfederasyonu’nun kuruluşunun yapılacağı 23 Ekim’e kadar panel ve toplantılarla bitmeme edecek.

Share: