Hazreti Mevlana’nın 749. Vuslat Sene Dönümü Uluslararası Ihtifal Törenleri

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, organize küresel kötülüğe cebin, diplomasi masalarında, sahada ve apayrı bilcümle platformlarda mücadele verdiklerini söyledi.

Şentop, Mevlana Ekin Merkezi’nde düzenlenen, Hazreti Mevlana’nın 749. Vuslat Sene Dönümü Arsıulusal Yâd Törenleri’nde, Hazreti Mevlana’nın gönül erlerinden biri olduğunu söyledi.

Mevlana’nın yaşadığı dönemde Anadolu’nun Haçlı ve Moğol saldırılarıyla sarsıldığını nâkil Şentop, Hazreti Sunturlu’in hiçbir kutsalın ve insancasına değerin dikkate alınmadığı bu şişman katabolizma dönemlerinde benzeri basübadelmevt ve dayanma eri olduğunu vurguladı.

Şentop, Hazreti Mevlana’nın insanlığı baştan hakka, iyiliğe, güzelliğe, merhamete, umuda ve aşka çağırdığına işaret ederek,

“İslam’ın diriltici kaynağı Kur’an’dan hareketle, Mesnevi formuyla yapılan bu çağrıya, o günlerden başlayarak hiç kesilmeden bugün bile dünyanın gelişigüzel yerinden cevaplar verilmeye devam ediyor. Herhangi Bir sene yürütme edilen şebiarus merasimi üzere ülkemizin ve dünyanın değme vasıtasıyla yola çıkan yüzbinlerce gövde ve ruh, bu çağrıdaki hakikat ve aşk davetine icabet üzere Konya’mıza geliyor. Bu hangi devlet, bu hangi iyice aynı buluşmadır.” diyerek konuştu.

“Onun can alıcı sözlerinden selatin da etkileniyor, dilenciler birlikte”

Hazreti Mevlana’nın sözlerinin kültürlü zihinleri dahi sokaktaki insanları dahi etkilediğini rapor fail Şentop, şöyle konuştu:

“Onun can alıcı sözlerinden selatin üstelik etkileniyor, dilenciler dahi. O karıncayı da gözetiyor, Süleyman’ı da. Çocuğa birlikte tıpkı husus anlatıyor, kadına üstelik erkeğe bile. Serçeye de bir öz diyor, zümrüdüanka kuşuna üstelik. O Doğu’ya birlikte sesleniyor, Batı’ya dahi. Yoksula bile düz var onun mana sofrasında, zengine da. Onun sözleri, insanı düşünce ve ruhun değişik açılarından sarıp sarmalar. Düşünen, akleden, dost insanlar onun balaban ve Mutekit bahçesinde gezmeyi sürdürüyor.”

“Küresel çağdaş Moğollar bugün üstelik değişik yıkımlara imza atmakla meşgul”

Şentop, iyiyle kötünün Hak ile batılın savaşının zaman dahi sürdüğüne dikkati çekerek, şöyle devam etti:

“Zarar esbak olduğu kabil zaman birlikte kıtalar arası dolaşıyor ve düzenli. Toptan çağdaş Moğollar zaman bile ayrı ayrı yıkımlara imza atmakla çalışır. İşgal, açlık, çarpışma, iç harp ve apayrı trajediler zaman da dünyamızın hangi eyvah ki ‘alışılmış’ görüntüleri beyninde ama biz alışmadık, alışamadık bu görüntülere. Değişik şekillere bürünerek, organize küresel zarar bizim üzerimize bile gelse bambaşka mazlum ayrımsız topluluğun üzerine birlikte gelse, lüzumlu diplomasi masalarında, lazım sahada, gerekse eksantrik hep platformlarda reddediyoruz, alın koyuyoruz ve elimizden geldiği büyüklüğünde uğraş ediyoruz.”

“Azgınlığı, haksızlığı ve kötülüğü reddediyoruz”

Ahmet Yesevi, Yunus Emre, Hacı Bektaş Iye, Hacı Meze Veli ve Mevlana’nın anlamını Kur’an’dan ve onun içerdiği faziletli bilinç ve ruhtan düz değerler manzumesi bıraktığını anlatan Şentop, “Bu, bizim kötülüğe, zulme alışmamıza müsaade vermiyor, müsaade etmiyor. Alışmadık ve alışmayacağız. İnsanın insana kulluğunu reddediyoruz. Azgınlığı, haksızlığı ve kötülüğü reddediyoruz. Takkadak yetişkin Yaratıcı’nın uğrunda eğilen bu muazzez kavim, ruh köklerinin geçkin olduğu kadar bugün bile farkında.” ifadelerini kullandı.

“Mevlana İslamsızlaştırılamaz”

Şentop, rastgele sözünü, eninde sonunda büyük Kur’an hakikatine bağlayan Hazreti Mevlana’yı bugün tüketim toplumunun tıpkı nesnesi etme çabalarını, ondan tıpkısı dirim koçu ihata etmek isteyenleri gördüklerini belirterek, şunları kaydetti:

“Onu aynı ferdî aksiyon gurusu veya psikologların referans kaynağı fethetmek isteyenleri, O’nu İslam’dan soyutlayıp çağdaş tıpkısı filozof derecesine irca etmek isteyenleri görüyoruz. Meğerse Mevlana’nın ana içeriği ve meal zemini olan İslam gözardı edildiğinde, o hayran olunan perspektiflerin bile fişi çekilmiş tamam, kâffesi cılız ağıl dirimsel. Mevlana, İslamsızlaştırılamaz. Onun şu sözleri arttırma biricik tıpkısı katma kelimeye üstelik lazım duyurmayacak kadar kesin ve açıktır. Şöyle der aziz Domuzuna, ‘Ben sağlıklı olduğum müddetçe Kur’an’ın kölesiyim. Ego Muhammed muhtarın yolunun tozuyum. Benim sözümden bundan başkasını ki naklederse, ben ondan da bizarım, o sözlerden bile bizarım.”

Hazreti Mevlana’nın 749 yıl önceki zaman dünyadan ayrılırken, ölümü tıpkı hasretlik değil, ayrımsız mülakat, neşe ve dernek gecesi, “şebiarus” namına değerlendirdiğini vurgulayan Şentop, şişman türe dostunun yaktığı umu kandilinin kalpleri ve şehirleri aydınlatmayı sürdürdüğünü sözlerine ekledi.

“Onun insanlara tavsiye ettiği yol, manayı, varlığın töz sahibini, gerçek dostu aramaya dayalı tıpkısı yoldur”

Konya Valisi Vahdettin Özkan, Mevlana’nın bilcümle insanlığı kucakladığını ve tekmil adamlık aracılığıyla koyu tıpkısı teveccühle karşılandığını söyledi.

Mevlana’yı anmanın ve anlamanın önemine meni fail Özkan, “Onun insanlara kaynak ettiği kere, manayı, varlığın esas sahibini, reel dostu aramaya dayalı bire bir yoldur. Hazreti Güzelce’in yaklaşımında bencillik ve ihtirasın vesayetinden kurtulup özellikle insan kalkışmak üzere mevcudata bilgi ve muhabbetle yaklaşmak esastır. Eserleriyle toplama zarfında birliği görmeyi, bağlantı süresince bile çokluğu görmeyi ve sanattan sanatkarı göstermeyi sağlamaktadır. Hazreti Mevlana’nın asırlar evvel tam yabanlık amacıyla çizdiği yön, çağdaş toplumların bireye kazandırmayı hedeflediği değerleri de içermektedir.” ifadelerini kullandı.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Hedef İbrahim Altay, törenlerin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, şunları kaydetti:

“Hazreti Mevlana’nın, özlük ölüm gecesini ‘şebiarus’ yani ‘dernek gecesi’ yerine tanım etmesi, mesajlarının yer çarpıcı olanları arasındadır. Ahiret Yolculuğu, çoğu âdem amacıyla, sevdiklerinden, dostlarından hasrolunmak, acun nimetlerinden mahrum var olmak manasına gelse birlikte Hazreti Mevlana üzere arifler nezdinde hakeza duygulara kayran yoktur. İslam’ın nuruyla feyizlenmiş gönüllerden harcama edilen bire bir irat, dünyevi kaygıları, boş boş endişeleri ortadan kaldırmaya yeter.”

Kur’an-ı Cömert tilavetiyle başlayan programda, sanatkâr Ahmet Özhan islam gizemciliği müziği konseri verdi, sema ayin-i şerifi yapıldı.

Törene, Ekin ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, SELIM Fırka Genel Başbuğ Yardımcısı Leyla Delicesine Mahir, DÜRÜST Parti Takım Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, Konya Valisi Vahdettin Özkan, Büyükşehir Belediye Reisi Garaz İbrahim Altay, Ati Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, milletvekilleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Share: