Günindi Karadeniz Bölgesine 69 sel ve begayet uyarma sistemi kuruluyor

Gün Batısı Karadeniz Bölgesine 69 başat ve şiddetli uyarma sistemi kuruluyor

BARTIN – Bartın, Karabük, Kastamonu ve Zonguldak illerini kapsayan Günindi Karadeniz bölgesine DSİ eliyle 69 Ölçüsüz Er Uyarma Sistemi kuruldu.

Sonuç 2 yıldır Mağrip Karadeniz Bölgesinde yaşanan sel ve taşkınlar sonucu DSİ yoluyla Bartın’ın nehir ve akarsuların yükseltici ve akım değerlerini merkezden izleme gayeli er uyartı sistemleri kuruldu.

DSİ 23.Kesim Müdürlüğü yetkileri, öz gravite sınırları içerisinde yer düz havzalarda iskân yerleri içerisinden güzeşte ve baş döndürücü riski en fail akarsuların araştırı edilerek, müfrit er uyarısına müteveccih düzey gözlem istasyonlarının kurulmasına makul olan 69 adet dideban belirlendiğini açıkladı.

Batı Karadeniz Bölgesinde saha kayran Bartın, Karabük, Kastamonu ve Zonguldak illerinde belirlenen 69 noktaya birlik er uyartı sistemlerin 2022 yılı sonuna büyüklüğünde tamamlanacağı belirtildiği açıklamada; ” Sonuç yıllarda toptan abuhava değişkenliğinin etkileri ülkemizde da hissedilmeye başladı. Bu iklim değişkenliği sonucunda noktasal yağış miktarları az çok artmakta ve taşkınlara etken olmaktadır. Havza Müdürlüğümüz sınırları içerisinde son iki yılda yaşanan hâkim felaketleri bu durumu ispatlar niteliktedir. Yaşanan doğal afetler sonucunda çokça sayıda birey ve para kaybı meydana gelmiştir. Bu nedenle Mıntıka Müdürlüğümüz sınırları içerisinde bulunan Bartın, Karabük, Kastamonu ve Zonguldak illerinde taşın er ihtar sistemi kurulması amacıyla 69 adet dideban yapılan etüt ver değerlendirmeler sonucunda belirleme edilmiştir. 69 skor istasyondan 15’i Zonguldak’a 13’ü Bartın’a, 12’si Karabük ve 29’u bile Kastamonu’ya kurulması planlanmaktadır. Bugün fiktif ile 42 istasyonun kurulumu bütün olup çalışmalar devam etmektedir. Begayet Erken Uyartı Sistemi, tayin edilen dere veya çayda akarsu seviyesinin entelekt adına izlenmesi ve nazik seviyelerde operatörlerimize uyarı vererek yerleşim yerlerindeki vatandaşların öz yataklarında uzaklaşmasını sağlayarak can ve dünyalık kaybının önlenmesidir” ifadelerine saha verildi.

Köylü sakinlerinden Niyazi Yalçın, “Bura Bartın Ulus İlçesi Ağaköyü inciler mahallesinde köprünün üzerinde bulunmaktayız. Geçen 15 Eylül da başat afeti oldu ve adi fevk 40 evin, araziler akarsu altında eşkal doğal kıran yaşandı. 2021 yılı 14 Ağustos’ta bile natürel afet yaşandı. Bu afette Bartın’bile tıpkısı teyzemiz emrihak etmiştir. Mağrip Karadeniz bölgesinde lime memat oldu. Şu gördüğünüz cihazı yapmışlar. Yani halkımızı müzaheret etmek için natürel afetlerden korumak üzere yapmışlar. Onlardan Tanrı razı olsun diyoruz” dedi.

Share: